Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarzynka100

Dlugie cykle, dni plodne i zajscie w ciaze

Polecane posty

Gość katarzynka100

Witam serdecznie, mam 29 lat, mam dlugie cykle miesiaczkowe i dosc nieregularne - zawsze tak bylo. Dlugie, to od 35 do 80 dni, choc najczesciej jest to 55-60 dni. Regularne krwawienia mialam tylko podczas brania tabletek hormonalnych - dosc dlugo. Ale pzrsetalam je brac 7 miesiecy temu. Zaznaczam, ze moja mama tez miala nieregularne cykle do momentu zajscia w pierwsza ciaze. Jednak chcialam sie dowiedziec, czy ma to jakis wplyw na plodnosc? Jak sie oblicza dni plodne w tym przypadku? Czy wchodzi w gre tylko mierzenie temperatury? Zaznaczam, ze chce zajsc w ciaze.

Gość Ewelinka83
Ja mam również nieregularne cykle. Pani gin powiedziała mi,że owulacja jest zawsze na 14dni przed pierwszym dniem kolejnego cyklu, obojętnie czy to jest 9ty czy 20 dzień cyklu. Tempkę jest sens mierzyć, bo właśnie podwyższona świadczy o owulacji...

Gość katarzynka100
Dzieki za info, bo szczerze mowiac myslalam, ze jak jest dlugi cykl to plodne sa dalej od kolejnego cyklu... ;)

Gość Ewelinka83
Oczywiście zdarzają się cykle bezowulacyjne, co jakiś czas u niektórych kobiet.

Gość katarynka100
No wiec w tym przypadku, to tylko mierzenie temperatury zostaje, tak? Czy jednak mozna jakos to rozpoznac?

Gość Ewelinka83
No wiesz, jest jeszcze obserwacja śluzu i podobno szyjki macicy,ale szyjki nie potrafię zaobserwować...

Gość katarzynka100
No wlasnie... ja tez nie...

Gość Ewelinka83
To wszystko jest takie skomplikowane :P U mnie ostatnio dwa razy wystąpiło krwawienie takie wewnątrz pochwy niewydobywające się na zewnątrz, trwające ok 10 dni, w tym z 2 dni było krwawienie wydobywające się na zewnątrz. Nie wiem, co to jest...

Gość katarynka100
No... to juz jest sprawa kwalifikujaca sie na wizyte u lekarza - koniecznie!

Gość Ewelinka83
Mówisz??? W sumie to od dwóch dni jest czysto. Kurde, co to może być???

Gość kaarzynka100
Nie wiem co to jest, ale na pewno jakies zaburzenia. Pojsc do lekarza nic Cie nei kosztuje, a bedziesz miala pewnosc, ze wszystko jest OK. O nasze babskie sprawy trzeba zadbac!!!

Gość Ewelinka83
Co racja, to racja!

Jeśli ginekolog powiedziała Ci, że owulacja u każdej kobiety ZAWSZE następuje 14 dnia przed końcem cyklu, to radzę zmienić lekarza na kogoś kompetentnego!

A co do tych długich cykli- polecałabym jednak wizytę u ginekologa by sprawdził czy na pewno jest wszystko w porządku. Cóż- długość cyklu wpływa na płodność w ten sposób, że np. przy długich cyklach w ciągu roku masz mniej szans na udane staranie się o potomka. Temperature mierz zawsze rano o tej samej porze (przed 7.30h) w ustach, pochwie lub odbycie (w danym cyklu w ten sam sposób). Co do obserwacji śluzu- najlepiej podczas normalnych wizyt w toalecie, na papierze toaletowym. Śluz płodny jest przezroczysty, rozciągliwy, jak surowe białko jaja. Śluz niepłodny - mętny, biały lub żółty, gęsty, lepki, kleisty. Polecam poszukać bardziej szczegółowych informacji na forach o NPR, np. www.naturalnemetody.fora.pl

aha - w internecie można znaleźć specjalne karty obserwacji, które możesz wydrukować i zaznaczać w nich swoje obserwacje. Są też dostępne programy do interpretacji cyklu oraz strony, na których można zapisywać dane. Poszukaj w poście pt. "kalendarzyk" - wypisałam tam znane i polecane stronki.

"Jeśli ginekolog powiedziała Ci, że owulacja u każdej kobiety ZAWSZE następuje 14 dnia przed końcem cyklu, to radzę zmienić lekarza na kogoś kompetentnego!" a niby dlaczego? zakładając standardowe dane owulacja występuje na ok 13-15 dni przed końcem cyklu. średnio jest to 14 dni przed. "zawsze" - jak sądzę - dotyczyło teog że neizależnie od długości cyklu, czy jest on 20- czy 45-dniowy...

Ale "średnio" to nie "zawsze", zwłaszcza, że nawet u jednej kobiety mogą się pojawić jakieś zaburzenia w długości fazy lutealnej (chociaż co do zasady jest ona stała). Ok - to 14 dni mogło się odnosić do danej kobiety i wtedy rzeczywiście "prawie zawsze" będzie ona miała taką długość tej fazy. Tylko powiedz mi jak ta genialna ginekolog wpadła na to, że akurat u tej dziewczyny jest to akurat 14 dni? Wywróżyła? I jeszcze jedno - faza poowulacyjna może trwać 10-16 dni, a wcale nie są aż takim znowu wyjątkiem dłuższe lub krótsze.

Gość młodamama34
Moje cykle trwają co 60 dni, jestem po operacji usuniecia janika, drugi jest w porządku, od 5 miesiecy sie nie zabezpieczamy i nic. Jakieś rady? Jak wyliczyc dni płodne ?

Gość gość
lekarz nie dał Ci nic na skrócenie cyklu?

Gość gość
Wiem, że mikroskopu owulacyjnego można używać kiedy ma się nieregularne cykle. koleżanka ma Afrodytę i sobie chwali, wiec myślę, że u Ciebie też zda egzamin :)

Gość gość
Zazwyczaj cykle powyżej 35 dni są bezowulacyjne. Radzę isc do lekarza

Gość gość
Gość Gość Witam ostatnio miesiączke miałam 17 sierpnia dziś mamy 13 listopad i brak miesiączki wczoraj robiłam test z rana i wyszedł negatywny dodam.ze mam bardzo nieregularny cykl 40-50 dni . Czekam.na wizyte jaka moze być tego przyczyna od.kilku dni boli mnie w podbrzuszu i bardzo zmienny humor . Przez dwa lata brałam tabletki anty ale od kwietnia nie biorę czy to moze być tego przyczyna ?

Gość gość
zawsze miałam nieregularne i długie cykle; nie brałam żadnych tabletek; z reguły ok 37 dni, ale zdarzały się i ponad 40 dniowe; kupiłam testy owu na allegro i badałam śluz; owulację wg testu miałam dopiero 32 dnia cyklu (okres 13 stycznia, seks 14 luty); i tylko wtedy był stosunek (partner często wyjeżdża); urodziłam zdrowe dziecko; lekarze nie chcieli wierzyć kiedy był termin ostatniej miesiączki; mam wrażenie, że owu była nawet trochę później, może w 34-35 dniu, bo początkowe testy długo wychodziły mi negatywnie, a urodziłam 9 dni po terminie wg moich wyliczeń (jakby owu była 32 dnia)