Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Mr XvXXX

Empatia co sądzicie?

Polecane posty

Gość Mr XvXXX

Empatia to bardzo ciekawa zdolność, chociaż w moim przypadku jednocześnie przeszkadza jak i pomaga. Czasami chciałbym być mniej czuły na odbiór innych osób, jednakze ciężko jest nad tym zapanować, zatem obserwując, wchodząc w interakcję z drugą osobą bardzo szybko uruchamiam wszystkie zmysły aby "prześwietlić" taką osobę. Dość łatwo więc rozpoznaję ludzki charakter, po najmniejszym drgnięciu mięśni twarzy jestem w stanie zorientować się dokładnie jakie emocję a i często myśli tłoczą się w danej chwili w głowie mojego rozmówcy. Ciężko to opisać, można nazwać to przeczuciem. Zdarza się prawie zawsze w interakcji z drugą osobą. Oczywiście daje to dużą możliwość stosowania manipulacji. Ale często daję trochę za dużo wiedzy i przynosi to więcej smutku niż pożytku. Wiele razy żałowałem, że dowiedziałem się tym sposobem jakichś rzeczy i teraz po czasie uważam że lepiej jednak nie wiedzieć. W dodatku te "umiejętności" wpływają także w jakiś sposób na zdowie psychiczne... Problemy lękowe związane z wiedzą i związanymi z nią efektami powodują że wyobrażam sobię setki sytuacji i wynikające z nich setki wydarzeń. Czasami bywało cięzko nad tym zapanować. Zdarzały się okresy, gdy jedynym sposobem było tłumienie myślenia. No cóż coś za coś. Co o tym myślicie?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować