Gość Mr XvXXX Napisano Listopad 3, 2009 Empatia to bardzo ciekawa zdolność, chociaż w moim przypadku jednocześnie przeszkadza jak i pomaga. Czasami chciałbym być mniej czuły na odbiór innych osób, jednakze ciężko jest nad tym zapanować, zatem obserwując, wchodząc w interakcję z drugą osobą bardzo szybko uruchamiam wszystkie zmysły aby "prześwietlić" taką osobę. Dość łatwo więc rozpoznaję ludzki charakter, po najmniejszym drgnięciu mięśni twarzy jestem w stanie zorientować się dokładnie jakie emocję a i często myśli tłoczą się w danej chwili w głowie mojego rozmówcy. Ciężko to opisać, można nazwać to przeczuciem. Zdarza się prawie zawsze w interakcji z drugą osobą. Oczywiście daje to dużą możliwość stosowania manipulacji. Ale często daję trochę za dużo wiedzy i przynosi to więcej smutku niż pożytku. Wiele razy żałowałem, że dowiedziałem się tym sposobem jakichś rzeczy i teraz po czasie uważam że lepiej jednak nie wiedzieć. W dodatku te "umiejętności" wpływają także w jakiś sposób na zdowie psychiczne... Problemy lękowe związane z wiedzą i związanymi z nią efektami powodują że wyobrażam sobię setki sytuacji i wynikające z nich setki wydarzeń. Czasami bywało cięzko nad tym zapanować. Zdarzały się okresy, gdy jedynym sposobem było tłumienie myślenia. No cóż coś za coś. Co o tym myślicie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach