Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małaprzemądrzała

TYŁOZGIĘCIE MACICY

Polecane posty

Gość małaprzemądrzała

Wczoraj ginekolog na badaniu stwierdziła u mnie tyłozgięcie macicy, powiedziała, że taka po prostu uroda mojej macicy i że pewnie dlatego mam bolesne miesiączki. Czy tyłozgięcie niesie ze sobą jeszcze jakieś inne, poważniejsze konsekwencje?

"Nieznaczne odchylenia od prawidłowego położenia macicy nie stanowią żadnego objawu chorobowego. Największe znaczenie wydaje się mieć najczęściej rozpoznawana nieprawidłowość położenia macicy - tyłozgięcie. W tej patologii trzon macicy skierowany jest w kierunku zagłębienia odbytniczo-macicznego. Przyczyną tyłozgięcia mogą być przebyte częste stany zapalne w obrębie miednicy mniejszej i powstałe w ich wyniku liczne zrosty, endometrioza i inne. Najczęściej nie daje ono żadnych dolegliwości, jednakże tyłozgięcie dużego stopnia może zwiększać ryzyko poronienia, gdyż może być przyczyną zastoju żylnego, jak również zmian w układzie włośniczek doprowadzając do niedostatecznego rozwoju doczesnej i trudności w implantacji zarodka. W przypadku tyłozgięcia częściej spotyka się niepłodność oraz poronienia nawykowe. Należy podkreślić, że nieznacznego stopnia tyłozgięcie najczęściej nie stanowi problemu w zajściu i donoszeniu ciąży, gdyż macica powiększając się przyjmuje położenie najdogodniejsze dla rozwoju płodu. W przypadku tyłozgiętej macicy znacznie częściej pojawiają się bolesne miesiączki, bolesność podczas współżycia płciowego, jak również przewlekły ból w miednicy małej. Najczęściej powyżej opisane dolegliwości oraz niepłodność czy problemy w donoszeniu ciąży są wynikiem czynników i chorób współistniejących z tyłozgięciem jak np. zrosty czy endometrioza, a nie samego tyłozgięcia."

Gość małaprzemądrzała
Dziękuję okoani:) "W przypadku tyłozgiętej macicy znacznie częściej pojawiają się bolesne miesiączki, bolesność podczas współżycia płciowego." -to by się niestety zgadzało... :/ Jakie pozycje są najlepsze dla kobiet z tyłozgięciem?

Ależ proszę bardzo :) z tego co wiem to pozycje "od tyłu" :) musisz po prostu wypróbować kilka i sama zobaczyć, przy której będziesz się dobrze czuła :)

Gość małaprzemądrzała
No własnie próbowaliśmy z chlopakiem różnych pozycji, bo mnie bolało podczas stosunku zwłaszcza wtedy jak leżałam na plecach i miałam nogi w górze. Od tyłu boli mniej, ale jednak troche boli.... Mój biedny misio myślał, że coś robi nie tak że to dlatego czuję ból, a to wszystko jak widać wina tyłozgięcia...

Gość małaprzemądrzała
tylko problem jest w tym że ja nie bardzo lubię pozycję od tyłu. za to mój partner uwielbia, chyba jak większosc facetów... ja wolę mieć kontakt wzrokowy i dotykowy z misiem mym ;) na jeźdzca w sumie nawet nie boli ;) są jeszcze jakieś alternatywy dla kobiet z tyłozgięciem poza pozycją od tyłu i misjonarską(klasyczną)?

hej ja też mam tyłozgięcie macicy i z ciążą nie było problemu za pierwszym razem zachodziłam i mam dwoje dzieci a przy stosunku czasami tylko dyskonfort czasami zmieniamy pozycje i jest ok

Gość małaprzemądrzała
Ponawiam pytanko: są jeszcze jakieś alternatywy dla kobiet z tyłozgięciem poza pozycją od tyłu i misjonarską(klasyczną)?

Gość Zespół Pataua
Alterantywa jest wyciecie macicy i juz nie bedzie zgieta :P

Gość małaprzemądrzała
Baaaaaardzo śmieszne... Jakby Cię bolało podczas seksu to by Ci nie było do śmiechu. Ale Ty pewnie jeszcze jesteś za młoda na sex.

Po prostu próbujcie różnych pozycji - jeśli macie problem w ich wymyśleniem, to polecam poszukać w google jakichś poradników (jest sporo ebooków ze zdjęciami). Nie ma uniwersalnie dobrej - musisz sama to sprawdzić.

Gość tinka33
ja tez mam tą dolegliwosc i obawiams ie wspolzycia-tego ze bedzie bol.

Gość świeżynka :)
Ja dopiero wczoraj (podczas USG) dowiedziałam się, że mam tyłozgięcie i nagle wszystko zaczęło do siebie pasować - bardzo często mam straszliwie bolesne miesiączki (przeciwbólowe nie pomagają), w krzyżu mnie łupie i jak kocham się z mężem od tyłu, to jest to średnio przyjemne dla mnie. Lekarz od razu mi powiedział, że to absolutnie nie przeszkadza ani podczas ciąży ani podczas porodu. To taka cecha budowy i tyle.

małaprzemądrzała tyłozgięcie macicy niesie za sobą jeszcze inne konsekwencje. Poród jest dużo bardziej bolesny. Moja mama to miała i cierpiała niemiłosiernie.

Gość o zesz.............
Malaprzemadrzala, to ty chyba jestes jeszcze niedojrzala do sesku. Ktos, kto swojego faceta nazywa Misiem, nie moze byc zbyt dojrzaly :O