Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KlauDDynka69

Yasminelle a YAZ

Polecane posty

Witam! Byłam ostatnio u mojej ginekolog po receptę na tabletki (obecnie jestem na 7 opakowaniu Yasminelle) i ta zaproponowała mi zamianę na YAZ, z dwóch powodów raz to, że kosztują one w moim mieście 35 zł a Yasminelle ok 50 zł, a dwa to większa skuteczność antykoncepcyjna ze względu na schemat przyjmowania 24 tabletek. No i tu moje dwa pytania które wypadły mi całkiem z głowy. 1. czy te tabletki placebo zawierają jakiś skład? Trzeba je brać przez te 4 dni czy można zrobić przerwę 4 dni i później znów te różowe? 2. Yasminelle ma ten sam skład i nawet po tyle samo mg ale na stronie producenta pisze "Z uwagi na różnice w składzie tabletek konieczne jest rozpoczęcie stosowania od pierwszej tabletki na górze po lewej stronie i następnie przyjmowanie tabletek każdego dnia zgodnie z kierunkiem strzałek na blistrze." czyli jeśli pomylę sobie tabletki to dupa zbita tak? chodzi mi o te aktywne tabletki ze składem bo w Yasminelle każda tabletka ma po tyle samo i czasami pudełko mi się rozwala więc mogę przyjmować jak chce.

dobra jednego się doczytałam na stronie każda różowa tabletka ma taki sam skład, więc pewnie im chodziło, żeby nie zacząć od 3ciego rzędu i nagle wylądować przy białych tabletkach.. ale dalej nurtuje mnie sprawa tabletek placebo??

możesz spokojnie odpuścić sobie białe tabletki. są one tylko po to żeby nie zapomnieć o rozpoczęciu następnego opakowania w terminie.