Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość New arkusz programu

Mieszkanie z Teściami

Polecane posty

Gość New arkusz programu

Mam takie pytanie do młodych żon. Ale chciałabym najpierw nakreślić sytuację. W przyszłym roku z moim Narzeczonym bierzemy ślub. Oboje w również w przyszłym roku kończymy studia jednocześnie pracując, jednak jeszcze nie jest nas stać na mieszkanie. W najbliższych latach mamy zamiar przenieść się "na swoje" jednak jako, że nie chcemy wrzucać pieniędzy w wynajem , zaraz po ślubie będziemy mieszkać u Jego Rodziców w domu. Sytuacja będzie wygląda tak, że góra domu będzie do naszej dyspozycji (na górze jest osobna łazienka) jednak kuchnia jest i pozostanie tylko jedna ( z racji tego, że nasze mieszkanie tam ma być tylko tymczasowym rozwiązaniem )Moje pytanie brzmi, czy uważacie, że lepiej jest prowadzić wspólna kuchnię razem z teściami; tzn. wspólne zakupy, obiady, czy wprowadzić "osobne półki" dla nas i dla Teściów. Dodam tylko, że mam dobre stosunki zarówno z Przyszłym Teściem jak i Teściową, która z resztą jest mądrą Kobietą i twierdzi, że młodzi powinni mieszkać osobno, że się nie należy wtrącać itp Czy więcej potencjalnych konfliktów rodzi się w momencie jak się prowadzi osobno kuchnie, czy razem. Dodam tylko, że sama bardzo lubię gotować i zdecydowanie wolałabym tę pierwszą opcję, również z racji tego, że chciałabym , żebyśmy z Mężem jedli to co ja/my przygotowujemy niż od Mamy. Żebyśmy funkcjonowali jako już jednak odrębna rodzina. Obawiam się, że jeśli będzie odwrotnie, dla mojego Męża dużo się nie zmieni, który jednak przystaje przy opcji "ekonomicznej" . Ja uważam, że dużo się na tym nie zaoszczędzi, a da nam odrobinę odrębności. Nie wiem jeszcze, co myśli o rozwiązaniu tej kwestii moja Przyszła Teściowa, nie chciałabym, żeby poczuła się odsunięta. Chyba jednak w takiej sytuacji nie ma dobrego wyjścia ,może jednak podzielicie się Waszym doświadczeniem? Chętnie się przeczytam, co myślą o tej kwestii osoby, które zdecydowały się na jedno z rozwiązań. Dziękuję za wypowiedzi :)

Gość leomid1980
chyba nie masz sie czym przejmowac. wiadomo, ze to raczej twoj maz bedzie gotowal, takie czasy, ze teraz wiecej facetow gotuje. a podejrzewam, ze dla niego nie bedzie zadnej roznicy, czy bedzie prowadzil kuchnie sam, czy razem z rodzicami

Gość fftre
Wiesz ja mieszkam z moja mama i u Nas jest tak, że obiady mamy wspólne tzn jeden tydzień ja lub mąż szykuje, a drugi mama. No a jeśli chodzi o normalne zakupy to już się podzieliliśmy na "swoje półki" :D

Gość New Arkusz programu
ffre w sumie dobry pomysł ze zmiennymi tygodniami, takiej opcji wcześniej nie brałam pod uwagę. A warto ją przemyśleć.Dzięki :)

Gość nooooooooo
Głupi jest gotować dwa obiady w jednej kuchni, no chyba, że Twoi teściowe mają jeszcze młodsze dzieci, to wtedy co innego, bo jest ich więcej niż 2 osoby. No ale to jest kuchnia Twoich teściów i niestety musisz tańczyć tak jak oni Ci zagrają...