Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość albi401

Czy można rozpuścić lek przed zażyciem?

Polecane posty

Gość albi401

Mam problem z połykaniem tabletek czy lek przeciwbólowy jak Apo_napro można rozpuścić we wodzie i tak go zażyć? dzięki za info.

Gość teresa51
Śmiało można ten lek rozpuścić przed zażyciem, apo-napro nie traci swych właściwości.

Gość andzkagirl
Ja w taki sposób podaję ten lek dziecku i nie skarży się na jakieś podrażnienia śluzówki czy coś w tym stylu.

Gość mirekzg
Ja używam 500 mg, w której tabletka jest podzielna wiec zawsze można podzielić tabletkę na pół ale chyba rozpuszczenie to lepszy pomysł.

Gość babcia_Hania
Ja rozpuszczam czasem leki bo uważam że szybciej działa.

O ile na opakowaniu nie ma informacji że lek można podawać w formie rozpuszczonej to tego robic nie wolno. Podobnie z rozdrabnianiem itd. Postać leku jest bowiem ściśle związana jego działaniem. Lek nieprawidłowo podany może się zupełnie nie wchłonąć lub wchłonąć za szybko w zbyt dużej dawce. Owszem są leki które niezależnie czy w tabletce czy nie działają identycznie. Gadanie że rozpuszczone szybciej działa to w wielu przypadkach głupota.

Gość taaaaak
poprzedniczka ma rację, niektórych leków nie wolno rozpuszczać np. antybiotyków, gdyż one muszą się uwalniać sukcesywnie często porzez 12h

Gość przykład
tabletki polopiryny(kwas acetylosalicylowy) połknięte w twardej postaci mogłyby miejscowo uszkodzić śluzówkę żołdka, dlatego najczęściej proponowane są tabletki musujące. Chyba wytłumaczyłam jak krowie na rowie?

Gość kwiatuszek_19_sweet
Mojemu bratu mama podaje apo-napro zawsze rozpuszczone i po kilku chwilach juz działa.

Gość wakushi
Lek przeciwbólowy podać małemu dziecku tylko można przez rozpuszczenie go w płynie tym bardziej można apo rozpuścić.