Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

justynao123

prawa kobiet w ciąży

Polecane posty

jestem w 7 miesiacu ciąży w czerwscu skonczył mi sie zasiłek macieżynski jak poszłam na kuronia zeby sie zarejestrowac powiedzieli mi ze od ponad 2 lat nie rejestruje sie kobiet w ciązy niestety mąż we wrzesniu stracił prace i dopiero od tygodnia zaczoł nowa. co teraz mam zrobic ???????czy ktos wie jak to jest teraz na kuroniu ???????????prosze o odp.

a od kiedy płacą zasiłek macierzyński przed porodem???????????? czegoś tu nie rozumiem

Mnie zarejestrowali, ale zasiłek mi nie przysługuje. Generalnie sytuacja trudna...Nasze panstwo nie zapewnia pomocy finansowej kobietom w ciazy...

ale czy ktos wie dokładnie czy tak jest ze kobiet w ciązy sie nie rejestruje. bo ja to pierwszy raz słyszałam i sie załamałam bo w ty momecie nie mam ubezpieczenia.czy ktos wie cos o tym dokładnie ???????????????????????????????prosze o odp

tez coś słyszałam ze nie rejestrują juz w widocznej ciazy kurwa głupota,ale dowiedzcie się w urzędzie.

rozumiem że zasiłek macierzyński na pierwsze dziecko skończył Ci się w czerwcu i wtedy już byłaś w ciąży to dlaczego nie zarejestrowałaś się w czerwcu???????????????? jak ciąża była mało widoczna????????? teraz to zostaje Ci MOPS albo GOPS

Gość poszukiwacz zaginionej arki
"Nasze panstwo nie zapewnia pomocy finansowej kobietom w ciazy..." Ciąza to nie inwalidztwo, zanim w nią zajdziesz to sie zastanow czy cie na to stac.

Gość Nie denerwuj sie
Kobiety w ciaży i w czasie połogu nie musza być ubezpieczone!!! Wydrukuj sobie Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. (Dz.U.04.210.2135 z dnia 27 września 2004 r.) Dz.U.04.210.2135, ostatnia zmiana 2008.03.29 zm. Dz.U.07.180.1280 I noś przy sobie, zeby żaden buc ze szpitala nie rzadał od Ciebie opłat.Należy Ci się bezpłatna opieka nawet jeśli nie jesteś ubezpieczona. Szkoda że mendy siedzące w urzedach zapominają o tym powiedzieć kobietom :(

nie prawda..była kobieta zemną w szpitalu i płaciła za poród..i w każdym szpitalu ządali od niej...

Gość Nie denerwuj sie
Mogą sobie żądać do woli. Niestety żerują na ludzkiej niewiedzy.Obywatel polski przebywający na terenie RP(nie pamiętma czy potrzebny jest meldunek) ma prawo do opieki spzitalnej! Do autorki zadzwoń w poniedziałek do NFZ i zapytaj.w szpitlau patrzą tlyko jak kase wyciągnąć. Wiecie ile jest pijaczek i meneli bez ubezpieczenia? One też rodza w szpitalach,a nie na śmietnikach.

bardzo dzikuje za kakretna odp. nikt mi o niczym takim nie powiedzial.i naprawde wystarczy to ze sobie wydrukuje i bede przy sobie ten papierek nosic nic wiecej nie musze nigdzie chodzic i niczego nie załatwiac.

Pomachasz papierkiem i cie przyjmą , buhahaha zmusisz ich ? Taaaak uwazaj. Nie ma miejsc, lekarz wyjechal, pielegniarka ma katar, lozko zardzewialo, pradu nie ma, wode zakrecili, ordynator ma kaca, a salowej zlamal sie nowy mop. ROTFL.

Gość coś tam sie o uszy obiło...
Coś jest z tym bezpłatnym świadczeniem opieki lekarskiej ciężarnym.Nie pamiętam szczegółów, ale kobieta pracowała za granicą,w Polsce nei była ubezpieczona, przyjechałą do Polski w zaawansowanej ciąży,żeby tu urodzić. Szpital musi jej zpaewnić opiekę zdrowotną i jej dziecku.Szpital chciał wyciągnąć od niej pieniądze, ale sprawa trafiła do prasy i okazało się, że miałą prawo do bezpłatnej opieki szpitalnej Zadzwoń do NFZ i dowiedz sie powodzenia.

Prawo ma, szpital ma 100 sposobów zeby jej nie przyjąc :P Powieszą karteczke EPIDEMIA i co im zrobisz. Heehheh ehhh

Gość ciężarne mają prawo
do bezpłatnego leczenia w czasie ciąży nawet jeśli nie sa ubezpieczone. przecież o tym powszechnie wiadomo

Jak ma czym bezplatnie dojechac do szpitala 100km dalej, bo w tym blizej wyczerpaly sie limity na porody i zadna ustawa tego nie zmieni hhehehhehhe. Musi to na rusi.... musi musi NIC nie musi .

Ustawa to papierek, to jak komiks porownac do życia. Jak lubicie komiksy to wasza sprawa.

Te a jest ustawa o miejscu dla ciezarnej w komunikacji miejskiej ? A moze o pierwszenstwie w kolejce do kasy ? :D 🖐️

Gość mzskmxmskwsjs
nie ma czegoś takiego jak limity na porody. oddziały położnicze jako jedne z nielicznych nie mają limitów w kontraktach z nfz. szpital dostanie tyle kasy ile było porodów. dodatkowo ma obowiązek przyjąć rodzącą a jeśli nie ma miejsc to obowiązkiem szpitala jest znalezienie drugiego w którym ją przyjmą. jak teraz nie potraficie walczyć o swoje to co będzie potem

Gość a ja nie miałam ze sobą dowodu
ubezpieczenia i powiedziałam, że dowiozę i było ok.... równie dobrze możesz dowieść tę poprawkę ustawy z 2008 roku, która zapewnia ubezpieczenie wszystkim kobietom w okresie ciąży i połogu - to będzie twój dowód ubezpieczenia i tyle :P co do nierejestrowania kobiet w ciąży - pierwsze słysze - przecież ciąża to nie choroba i można normalnie pracować- a więc i szukać pracy też! ja bym w ogóle nie mówiła o ciąży w PUPie przecież to moja PRYWATNA sprawa.

Gość Nie denerwuj sie
No niestety nie rejesterują bo podstawą do rejesteracji musi być zdolnośc i chęć podjęcia pracy.A kobiety w ciąży nikt nie będzie chciał zatrudnić bo po co???? Błędne koło.Co do "mówienia" o ciązy w UP cięzko ukryć brzuch w 7-8 m-cu ;)

Jak slysze o "prawach ciezarnej" to jestem ugotowany. Jakby łaske robila ze jest w ciązy....

widac brzuch? po 1 można się było wcześniej zarejestrować, po drugie, jak teraz w zimie ubierzesz wielką szeroką kurtkę - to nie wiele widać - wiem bo sama się tak ubierałam i często ludzie nie zauważali i byli zdziwieni gdy mówiłam o ciązy i to jeszcze tak wysokiej :P

poszukiwacz>>> a jak to inaczej nazwać? górnik ma jakieś prawa specyficzne - np do wcześniejszej emerytury, inwalida - np do zasiłku pielęgnacyjnego, emeryt itd.... i kobieta w ciąży też - to chyba normalne, że ludzie w różnych sytuacjach, zawodach- mają różne uprawnienia i obowiązki - nie wiem dlaczego akurat kobiety w ciąży miałyby być dyskryminowane i nie mieć swoich praw?

15 lat temu bylo ok, teraz ciezarna to istna swieta krowa, tylko brakuje niebieskiego koguta na glowie - uwaga czlowiek uprzywilejowany, wszyscy z drogi ? ;)

ja wczesniej nie musiałam myslec o tym poniewaz byłam ubezpieczona u meza w zakładzie jak jeszcze miał prace ale niestety ja stracił.i dlatego dopiero teraz szłam sie zarejestrowac.