Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ImSoHot

mam problem p

Polecane posty

tak otuż mam problem ... nie jest to problem taki jak każdy . wiem że to troche głupie ale byłam ostatnio u spowiedzi... nie było mnie tam od baaaardzo dawna . Mówiąc moje grzechy zapomniałam połowy. Zawsze na koniec mówi się formułke : Więcej grzechów nie pamiętam za wszystkie serdecznie żałuje i chce się poprawić a ciebie ojcze prosze o pokute i rozgrzeszenie . gdy ksiądz dawał mi rozgrzeszenie dużo mi się przypomniało ale zważałam też na to co mówi... otuż powiedział że przynajmniej wiem co jest dobre a co złe i przystępuje do spowiedzi. Po chwili powiedział że mam czyste serce i moge odejść . Poszłam do komuni. Czy to źle ? Czy powinnam się cofnąć i iść do spowiedzi jeszcze raz ? prosze o odpowiedzi... to dla mnie bardzo ważne : )

Gość dupa zwana wandą
o litości!!!!! narodzie zginiesz!!!!!! Polska to wypaczenie jakiej kolwiek religijności. odpowiem tyle, że religia powinna być tylko dla niektórych. zastanów się nad ateizmem. będzie ci łatwiej.

Gość dupa zwana wandą
istotnym elementem wiary są wątpliwości. a ty ich nie posiadasz, bo problem w postaci faktu, ze źle wyklepałaś formułkę, jest raczej profanacja.

Gość inco
Za wszystkie grzechy szczerze żałuję (a nie serdecznie). Potem prosiłaś o pokutę i rozgrzeszenie i piszesz, że słuchałaś spowiednika, więc powinnaś wiedzieć czy ci je dał, czy nie. Ale z tego co piszesz, sądzę, że tak i nie powinnaś powtarzać spowiedzi.

ale nie powiedziałam że nie posiadam wątpliwości ...a mam ich bardzo dużo ... jednak wiem że są rzeczy niemożliwe których nie można wytłumaczyć. ps Chodziło mi tylko o odpowiedź na proste pytanie a nie dyskusje czy jest coś po śmierci

Gość inco
Jeżeli grzechy, o których sobie przypomniałaś nie są ciężkie, to możesz wyznać je przed Bogiem, zmówić żal za grzechy i na tym koniec. W innym przypadku, powinnaś sie wyspowiadać i ponownie prosić o rozgrzeszenie.

Gość pytam szukam znajduje a
Ostatnio byłam u spowiedzi i też nie wyjawniłam niektórych i poszłam póżniej do komunii Następnym razem wyspowidasz się z tych zapomnianych grzechów

Gość dupa zwana wandą
ja się tylko zastanawiam nad twą religijnością, jeżeli takie pytania zadajesz. znaczy to, ze albo jesteś 2 klasistą, który niedawno miał komunię i ma takie dylematy, albo jesteś w rozwoju duchowym jak 2 klasista, zaraz po komunii. bardziej niz na tych grzechach skupiasz się na formułce jaka należy odklepać, co w jakiej kolejności, czy abym napewno wszystko wymieniła i to w odpowiedniej kolejności.

nie mi kompletnie nie chodziło o tą formułke ale o to co jest w niej zawarte... czyli że nawet jeśli zapomniałm o niektórych grzechach to są mi wybaczone ?

ty chyba tylko krytykować potrafisz... nie jestem jakomś zawziętom katoliczkom co lata co niedziele do kościoła i zna całom książeczke na pamięć ... tym bardziej że każdy mówi co innego. Ja poprostu nie chce robić nic złego . a jesli już to zrobiłam to chce mieć to za sobom ... czyli spowiadając się

Gość dupa zwana wandą
masz dylemat prawie jak antygona. zastanów się jednak nad tym ateizmem. a z oboma problemami przejdź się do jakiegoś madrego księdza.

Gość dupa zwana wandą
nie wiem czy potrafie krytykować. ale za krytyke powinnaś być wdzięczna. oznacza to że ktoś się tobą interesuje. bywa też tak, że krytyka nakłania do przemyśleń.

Gość Anq25
ja pierdole Ty ale masz problemy? Co za różnica czy powiedziałaś jakiemuś dziadowi, że zjadłaś kiełbasę w post czy okłamałaś mamę a zapomniałaś o tym, że zdarza Ci się powiedzieć KURWA jak się wkurwisz...Ludzie z głodu na świecie umierają, wojny i kataklizmy niszczą narody a ty robisz halo z takiej głupoty...w ogóle powinni te spowiedzi skasować...żałujesz jest ok... nie żałujesz nie jest...ale po co o tym komuś gadać?! Zjadłaś wafelka więc i tak już po sprawie:P