Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no ja się pytam

Mickiewicz nie był Polakiem! Po co te kłamstwa?!

Polecane posty

Gość no ja się pytam

Mickiewicz traktował Litwę jako ojczyznę, to Litwę miał w sercu, tam się narodził. Dlaczego na siłe próbujemy "wytargać" litwinom tego artystę? CO z tego, że była unia? Litwa to Litwa, a polska to Polska. Poza tym, Litwinom wcale się ta cała unia nie podobała.

Gość no ja się pytam
Przepraszam za niedociągnięcia: Litwinom i Polska :)

Gość kogo obchodzi
zdanie tych parobków ?

Gość no ja się pytam
mnie obchodzi prawda. A wpaja się nam kłamstwa.

Mickiewicz był polakiem ale mieszkał na litwie a Litwa to nie był kraj tylko teren jak korona to jest tak jak ktoś by powiedział polak dzisiaj że kocha Śląsk

Gość
Zabrao nam Litwę.

Gość OCZYWIśCIE ŻE NIE BYŁ
Mickiewicz był Litwinem, Kościuszko był Białorusinem, Kopernik Niemcem, Chopin Francuzem, Maria Curie była Francuzką, Łukasiewicz był chyba Ormianinem, itd... Polaczki to taka żałosna nacja która nic nie potrafiła osiągnąć na przestrzeni dziejów! A dziś próbują kraść wielkich ludzi innym nacjom! Żałosne polaczki, wasze miejsce jest na Angielskim zmywaku!

Gość haha znowu ten
sam temat , po co go powtarzacie , to już nudne 😴 🖐️

Gość no ja się pytam
sorry, może i należała, ale co z Tego? to chyba tak jakby była pod polskimi zzaborami;p Litwa to Litwa.

Ale ziemię te należały do Polski, a Litwini byli wówczas uznawani za grupę etniczną jak dziś Ślązacy czy Górale. W dodatku Mickiewicz operował językiem Polskim

Gość hgjgj
Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć czym była w tedy Litwa i co on przez to rozumiał, bo na pewno nie myślał o byłej sowieckiej republicie zamieszkanej przez żmudzinów, którzy wykorzystując fakt upadku prawdziwej Litwy przywłaszczyli sobie wielką nazwe i teraz są wielkimi Litwinami. Obecni litwini to żmudzini, którzy w w Wielkim Księstwie Litewskim stanowili na oko 3% i jak ktoś jechał na teren dzisiejszej Litwy to mówił, że jedzie na żmudz, a wtedy Litwa to były tereny obecnej białorusi pewnie bardziej rożciągnięte ale Mickiewicz mówiąc litwa myślał o tym. Pozatym 90% mieszkańców litwy stanowili słowianie, a dzisiejśi Litwini wywodzą się z Bałtów czyli ludów nadbałtyckich, zgermanizowanchych przez Prusy i zrusyfikowanych przez Rosjan. Tą sytuacje można przyrównać do Macedonii, którzy po upadku Yugosławii przywłaszczyli sobie nazwe Macedonia, ale czy Aleksander Macedoński był Macedończykiem czy Grekiem i mówiąc, że jest macedończykiem to myśli o obecnej Macedonii ?? Na pewno nie. Jest grekiem, który urodził się na terenechach zwanych w tamtych czasach Macedonią, czyli lubelszczyzno ojczyzno moja, ale czy nie czuje sie polakiem?? Czuje sie Polakiem, urodzonym w lublinie, a jak ktoś śpiewa sweet home alabama to nie jest amerykaninem?? A jak za 200 lat nasze państwo zniknie z mapy i na terenie obecnej rosji powstanie nowe państwo dajmy na to Polska Korona to ono jest jedynym prawowitym dziedzicem naszej historii??

Gość Janosik był Słowakiem
a Batory Rumunem :classic_cool:

Gość bzyksryk
Batory nawet po polsku nie gadał tylko się z polakami po łacinie dogadywał ale to kurwa każdy wie

Gość ale wtedy Śląsk to było
jak teraz Litwa :O To ja już niewiem :( No bo jak tamta Litwa to jak teraz Śląsk a tamten Śląsk to jak teraz Litwa Zgubiłam się :O

Gość lepszy taki z litwy niz z sopo
dajcie se spokoj wazne co zrobili dla Polski a taki Donald T. może i jest 100% Polakiem a co robi? rujnuje nasz kraj 😭

Gość hgjgj
Przecież Ci pisze cymbale, że obecna litwa nie ma nic wspólnego z tamtą Mickiewicza i tamta litwa była częścią polski i zamieszkana w 90% przez słowian.

Gość gdzie te dzieci historii
uczą :) a podobno godzin ma byc jeszcze mniej :) i jak tu czuc zew skoro wieszcza obsmiewaja :)

Gość a tamta Polska zamieszkana
w 90% przez słowian ale w niecałych 50% przez Polaków na Litwie było ich jeszcze mniej i co to ma do rzeczy?

Gość 432423432
nie myślałam nad tym wiele, ale chyba to racja. A z ta Litwa to tak jakby Niemiec napisał, ż e Polski przeciez nie było, bo znikneła z mapy

Gość po za tym jak tamta litwa
należała do polski? przecierz to bzdura! była unia coś jak teraz ue

Gość hgjgj
To ma wspólnego tyle, że obecni litwini nie są słowianami tylko bałtami i bliżej im do łotyszów, estończyków czy finów. Większe prawo może rościć sobie do niego Białoruś ale napewno nikt mi nie powie że to Adamus Mickievicius. Obecna Litwa to twór ZSRR. Od pokoleń karmiona antypolską propagandą. Co raz na litwie zamykają polskie szkoły, dyskryminują polaków, nie pozwalają używać polskich nazw ulic. A najgorsze jest to, że my myślimy o nich jak o tamtych litwinach z Wielkiego Księstwa, a tych prawdziwych litwinów ( można powiedzieć białoruśinów) mamy za ruskich, a tak naprawde to nasi bracia . I gdzieś kiedyś przeczytałem, że największym sukcesem Rosji, było wprowadzenie mentalności , że wszyskie tereny do rzeki Bug to tereny rosyjskie....

Gość 432423432
Wiem ze byli Bałtami, ale on jednak czuł że jego ojczyzną jest Litwa, czyli ziemia Bałtów. Ja w ogóle nie znosze Mieckiewicza, co za syf

Gość hgjgj
czytaj ze zrozumieniem bo litwa mickiewicza napewno nie była ziemią bałtów

rozpada się Unia, rozpada się dotychczasowy układ i powstają nowe państwa. To Jerzy Buzek będzie Polakiem (urodzony w Polsce, wykształcony w Polsce, z polskim obywatelstwem), czy ślązakiem według teoretycznego nowego porządku?

Gość 432423432
Ale nie rozumiem, Mickiewicz wydziedziczył Bałtów z Litwy? Ze była Jakaś Litwa Mickiewicza? To że została zajęta przz jakis czas przez słowian, których było więcej, ma znaczenie? Miciewicz pisze cały czas o Ziemi- Liwie, a nie łażacych po niej Słwonianach czy Bałtach

Gość książki i tv kłamie
z Adama Mickiewicza był taki Polak jak z Szopena

Gość Fakt Litwa nie była
częścią Polski. Było Wielkie Księstwo Litewskie oraz Królestwo Polskie. Utworzyły unię i podbiły Rusinów. Podbój zaczeli Litwini. Po uni dynastia litewska rządząc też Polską włączyła Polskę do podboju Rusinów I razem podbiliśmy obecną Białoruś Ukrainę część Rosji i Bałtów :)

Gość tygrysek xxxxx
Współczesne Niemcy też były dwoma krajami. Dla nas Plaków Niemiec to Niemiec. Mimo że od podziału upłtyneło wiele lat to jednak w mentalności niemieckiej Niemcy nadal są podzieleni albo z wschodu albo z zachodu . Takjakby byli narodami sobie obcymi