Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 2 dzieciaczków

zastrzyk antykoncepcyjny????

Polecane posty

Gość mama 2 dzieciaczków

Witam Wszystkich mam pytanko-czy ktoś z was stosuje zastrzyk antykoncepcyjny ten który przyjmuje się raz na 3 miesiące?Jestem mamą 2 dzieci synek ma 3latka (rodziłam 24 godziny więc zdecydowałam że nie chce mieć więcej dzieci, zaczęłam brać tabletki i .........wpadka) córka ma 6 tygodni jutro wybieram się do ginekologa ! dużo czytałam o antykoncepcji i zastanawiam się nad zastrzykiem raz na 3 miesiące. Jestem ciekawa czy po takim zastrzyku też można zajść w ciąże(moja druga ciąża była dla mnie szokiem z którego już się otrząsnęłam, ale nie chciałabym po raz kolejny przechodzić przez ten szok) Napiszcie co sądzice o zastrzyku bo do tabletek nie mam zaufania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam. Również dużo czytałam o tym zastrzyku na 3 miesiące, ale szczerze mówiąc raczej nie zdecyduje się na niego...

Wady * przeciwwskazania takie, jak w przypadku pozostałych preparatów hormonalnych * sprzyja zakrzepom, zwiększa ryzyko osteoporozy * zdarza się, że po zastrzyku kobiety mają przeciągające się krwawienia miesiączkowe * stosowanie preparatu przez 1-2 lata może spowowdować przyrost wagi o ok. 3 kg, przez 4-6 lat nawet o 5-6 kg * zastrzyk wywołuje długotrwały efekt antykoncepcyjny; w ciążę można zajść średnio po 10 miesiącach od ostatniego wstrzyknięcia * bywa, że po odstawieniu leku miesiączkę musi wywołać ginekolog

ja go wzięłam pare lat temu...w ciągu 3 miesięcy przytyłam 20kg a okresu nie miałam przez 14 miesięcy:( dlatego nie polecam

Mi ginekolog proponowała taki zastrzyk, ale ma on strasznie dużo efektów ubocznych... To wielka jednorazowa dawka hormonów i organizm często źle na nią reaguje. Może pomyśl nad wkładką wewnątrzmaciczną/spiralką? Jeśli nie chcesz więcej dzieci to będzie dla Ciebie dobre rozwiązanie.

Gość ja mam Mirenę
polecam

Mi zastrzyk przepisał mi mój były ginekolog.Brałam go przez równy rok.Na początku byłam zadowolona : nie maiłam bólu głowy i tym podobnym objawom o których sie czyta i ...nie powiem ucieszyłam się że nie maiłam okresu. Mój obecny lekarz twierdzi że ten zastrzyk to niczym wyrok na potem....I ma rację.Jestem przeszło 4 lata po porodzie i póki co miałam tylko 2 plamienia!

Gość aga01025
nie bierz tego, ja stosowałam ten zastrzyk rok to było dwa lata temu do dziś ma takie migreny ze średnio raz w miesiącu ląduje na pogotowiu bo żadne lekarstwa nawet te typowe na migrene mi nie pomagają, ponadto miesiączke mialam wywoływaną przez lekarza a w czasie kiedy stosowałam zastrzyk nie mialam wogole, już nawet nie chce wspominac ile przytyłam

Gość nie polecam tego
to bardzo stara metoda antykoncepcji, ma bardzo dużo skutków ubocznych, więcej niż tabletki najstarszej generacji te same zastrzyki stosuje się u suk i kotek i nawet weterynarze odradzają ich stosowanie zw względu na późniejsze konsekwencje ( u zwierząt ropomacicze i nowotowry). ja bym się nigdy nie zdecydowała, jak już to wkładka antykoncepcyjna a tabletki brałam 15 lat i jakoś nie wpadłam :)

Ja podobnie jak inne dziewczyny nie polecam. Po zastrzyku źle się czułam, bóle głowy i inne dolegliwości. Nie przytyłam, ale nie mogłam zgubić kg po ciąży. Dopiero po 3 latach od urodzenia dziecka, zgubiłam 2,5 kg bez niczego. Zastrzyk zablokował mi wagę na 70 kg.