Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaa kotki dwaa

Wada wymowy u 3 latki

Polecane posty

Gość aaa kotki dwaa

Moje drogie mamusie. Moja córcia ma 3 latka i nie potrafi powiedzieć "k", "g", "r" Próbuję codziennie z nią pracować i mowić trudne słówka typu rower, koń ale na nic to ona po prostu mówi , lowel, toń :O Macie jakieś metody- skuteczne? Martwi mnie to. Poradzcie coś. Znajomi mówią , że to kwestia czasu i , że sama zacznie dobrze mówić. A no logopedę jeszcze za wcześnie.

Witaj. Ja znam przykład mojej dalszej kuzynki. jak byla mała to na mnie mówila zamiast Gosia to Dosia a na mojego brata zamiast Kuba to Tuba. Wiem ze dlugo to trwalo, nie chodzili do logopedy i ani sie obejrzelismy to jzu mówila ładnie dzisiaj w szkole wiersze recytuje ;)

A co do logopedy w Polsce, to o ile sie nie myle w wieku5/6 lat sie zaczyna. Moja ma niecale 3 latka i tez sie martwie bo mówi duzo ale przekreca slowa i mowi po swojemu... kazda literke wypowie poza "r" Mozesz poszukac na necie cwiczen jezyka...

Witam. ja uważam,ze to wcale nie za wczesnie na logopede. Moa corka dlugo nie mówiła R, kilka wizyt, cwiczen i bylo ok. Wiec radze zapisac mala na wizyte to nie zaszkodzi:) Pozdrawiam

Gość aaa kotki dwaa
pytałam pediatrę i powiedziała mi , że za wcześnie na lopedę . Wiec sama z nią ćwiczę i czekamy . Może się doczekamy. :)

Gość jolamama
a moj prawie 3 letni synek ni emoi nic i co mam powiedizec chodzimy do logopedy ale głownei cwiczymy jezyk...

Gość ajajajaj
To zmień pediatrę.Do logopedy śmiało się można udać z 3 latkiem. To, że nie wymawia R tylko L nie jest niczym dziwnym w tym wieku. Nie ćwicz tej litery,bo skutek będzie odwrotny,idź do logopedy.

Gość w naszym przedszkolu
jest co jakiś czas logopeda i kontroluje postępy w rozwoju mowy u dzieci, ale na terapię kieruje dopiero 4-5 latki, przeważnie 5 latki. Na szczęście moja 5-latka nie ma tego problemu, ale jak miała 3 lata to przekręcała, np. daduk - na dwór, peko - prędko, todutek - kogutek. Urywała wyrazy tam, gdzie było 'r' - topki - rajstopki, petki - skarpetki. Teraz nie ma żadnych problemów z "r".

Gość Kwiatulo
A może ma problem ze słuchem?. Zbadaj jej uszka. Ja teraz nadal nie mówię k, g, i przekręcam na t, d z powodu niedosłuchu od dzieciństwa. Ale nie zawsze to oznacza że dziecko ma problem ze słyszeniem kiedy tak nie wyrażnie mówi....

Gość ja chodzę od 3 lat
ja poszłam do logopedy z synkiem jak skończył 3 lata, czemu uważasz, że to za wcześnie ? wizyta była bardzo miła, powiedział co robimy nie tak : nie wolno ćwiczyć z dzieckiem na zasadzie: " powiedz rower" ! pokazał fajne ćwiczenia w formie zabawy usprawniające język np. dmuchanie na piórka i wiele innych na razie ćwiczymy co kazał, kontrola za 3 miesiące

jestem logopedą. Z dziećmi 3-letnimi jak najbardziej chodzi się do logopedy. A skąd jesteś?

Gość gtjugg
niektore 3 letnie dzieci jeszce nie potrafia gadac wiec ciesz sie ze twoja córa umie hehe

moj ma 4 lata i chodzi w przedszkolu do logopedy pani wpisuje w zeszyt co mam ćwiczyć i w domu z nim ćwiczę

a kiedy mała zaczeła mówić? może dopiero to wyćwiczy? mój mówi ładnie całymi zdaniami od dawna, zanim skończyl dwa lata, ale wczesniej wiadomo ze nie mowil idealnie. A sa dzieci które dopiero w wieku 3 lat zaczynają zdania skladac wiec nie ma reguly. Jesli zaczela pozno mowic to jeszcze to sie u niej wyrobi.