Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

teraz czas na mnie

makaron,tunczyk????

Polecane posty

Gość robię tak
na oleju zeszklić cebulkę , dodać zielony groszek np z puszki , trochę rozmarynu włożyć ugotowany makaron kokardki lub rurki wymieszć i na koniec tuńczyk z puszki , można trochę masła lub oliwy z oliwek , sól , pieprz , tak jadłam we Włoszech , dla mnie pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja kiedyś jak nie jadłam mięsa
robiłam sobie do makronu sos pomidorowy a'la bolognese, tylko zamiast mięsa dawałam tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym... Ale ni ekażdemu to smakowało, mi tak :) Teraz robię inny makaron z tuńczykiem: -penne ugotować -brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować krótko żeby się nie rozmaślił -mieszam makaron z brokułem, tuńczykiem z puszki, oliwkami czarnymi, odrobiną oliwy i posypuję pokrojoną drobno mozzarellą - trzeba posypać jak jest ciepłem to się fajnie roztopi, albo całość wymieszaną podgrzać w mikrofalówce pewnie można też. Dobre jest też na zimno z dodatkiem majonezowego sosu :) Następnym razem wypróbuję przepis z pierwszego postu, bo smakowicie wygląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łosoś sałatkowy
Można kupic na wagę tzw łosoś sałatkowy, jest tani a sa to drobne kawałki wędzonego łososia. Na patelnię zeszklić cebulkę, dodac pokrojone kawałki łososia, podgrzać, zalac kwasna śmietaną i lekko zagotiować, Włożyć ugotowany makaron kokardki i wymieszać. Lepsze od tuńczyka, oczywiście dla tych co lubią łososia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość z łososiem jeszcze inaczej
Czerwoną paprykę zmiksować z czosnkiem na prawie gładką masę (paprykę najpierw można upiec i obrać, ale mi się nigdy nie chce), przelać do garnka, dodać opakowanie śmietany 18 lub 12 % takiej do zup i sosów (np. piątnica), zamieszać, pogotować na malutkim ogniu, albo najlepiej nad innym garnkiem (nad parą), dodać opakowanie (100g) łososia wędzonego pokrojonego drobno, ale nie za drobno - powinny być w sosie wyczuwalne kawałki. Można do tego dodać jakieś śweże zioło, albo starty parmezan (ale nie wiem czy to nie profanacja... nie znam się). Podawać z makaronem typu orecchiette (o ile nie pomyliłam pisowni) lub innym, ale nie spaghetti. Ja uwielbiam, ale jak ktoś nie lubi łososia, to mu nie zasmakuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Makaron ugotować al dente ;) (penne jednak najlepiej pasuje) Puszkę z tuńczykiem w sosie własnym otworzyć, odsączyć. Wrzucić na patelnię, na której już jest zeszklona cebula. Posypać tymiankiem w ilości sporej. Zamieszać :) Makaron odcedzony, wrzucić na patelnię - zamieszać :) Uwielbiam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię podobnie jak pierścionek z brylantem;) tylko dodaję jeszcze na koniec śmietanę, by miało rzadszą konstystencję, a zamiast tymianku dodaję koperek;) pozdrawiam 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i zrobilam taki w sosie pomidorowym no i jakos to nie moj smak...chyba nastepnym razem sprobuje taki "czysty" bez sosu pomidorowego...chyba nastepnym bo sie co nieco zrazilam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×