Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kruszyneczkaaaaa

pytanie odnosnie cesarki ze wskazaniem...

Polecane posty

Gość kruszyneczkaaaaa

hej!mam wskazanie do cc.chcialam zapytac jak wyznacza sie termin czekam na odejscie wod czy termin ustalony jest wczesniej???pozdrawiam

tez interesuje mnie odpowiedz na te pytanie. z tego czego dowiedzialam sie dotychczas, zalezy to od szpitala.mam wizyte u lekarza 16.11 i mam nadzieje dowiedziec sie wiecej.

Gość cesarskie
termin rozwiazaniajest ustalany wczesniejz reguly na dzien kiedy powinien nastapic naturalny porod. jesli dziecko jest wystraczajaco dojrzale mozna umowic sie na porod przed spodziewanym terminem np tydzien gora dwa tyg wczesniej

Gość kruszyneczkaaaaa
rozumiem,dzieki za odpowiedz:)

Gość ja mam tak samo
mam się zgłosić do szpitala dzień po terminie i już lekarze w szpitalu mają ustalić co dalej i wyznaczyć konkretnie termin cc chyba, że wcześniej się samo zacznie, to wtedy mam jechać od razu, jak coś mnie zaniepokoi i uznam, że to JUŻ

Gość Nikusia2626
Ja też mam mieć cc ze wskazaniem i bede miała 2 tygodnie wcześcniej zrobioną cc juz z ginem rozmawiałam i jak zaczne 38 tc to moge isć na cc

Gość cesarskie
to prawda ze najlepiej miec operacje kiedynaturalny porod sie zaczyna bo latwiej schodza odchody pologowe(kiedy macicamajuz jakies rozwarcie) ale nie radze czekac do samego konca.cc jest wbrew pozorom powazna operacja do ktorej trzeba odpowiednio przygotowac pacjentke co trwa z reguly ok jednego dnia.czekanie do samego konca moze spowodowac ze konieczne bedzie zastosowanie znieczulenia ogolnego kt w przypadku porodu jest niebezpiecznym rozwiazaniem

Gość ja mam tak samo
cesarskie- gdyby to ode mnie zależało, to już dawno miałabym maluszka po tej stronie, ale co mam zrobić ??? sama go nie wyjmę ! w szpitalu powiedzieli to samo co mój gin : proszę przyjść dzień po terminie na badania i wtedy ustalimy na pewno wiele zależy od tego co jest wskazaniem do cc w konkretnym przypadku i jaki jest stan dziecka u mnie gin po usg powiedział, że lepiej dla malucha jak jeszcze w brzuchu posiedzi, bo malutki jest, a z terminami to wiadomo, plus minus dwa tygodnie w każdą stronę, a oznak porodu ani widu ani słychu, szyjka trzyma, skurczy brak, nawet jednego, najmniejszego skurczu jeszcze nie miałam od początku ciąży więc czekam, jeszcze 3 dni... :)

Gość kruszyneczkaaaaa
czekac az termin porodu minie wydaje mi sie taki niepewny,bo jak zacznie sie rodzic wczesniej wtedy wszystko w pospiechu i nerwach.tymbardziej,ze cc jest operacja,ktora wymaga przygotowania.jestem po operacji i mam blizne taka jak po cc,wiec mniej wiecej wiem jak to wszystko wyglada...

Gość cesarskie
do ja mam tak samo- zycze ci zdrowego dzidziusia i zadnych komplikacjii :) dla mnie operacja byla wielkim przezyciem i szczerze mowiac do dzis nie potrafie sie z tego otrzasnąć . pamietaj zeby po zabiegu absolutnie nie dzwigac. wiem ze pokusa noszenia dziecka jest ogromna ale grozi ono przepuklina , dlatego lepiej tego nie rob.z wlasnego doswiadczenia wiem ze pielegniarki zostawiaja matce dziecko juz w 3 dobie po po porodzie i kaza zajmowac sie dzieckiem- w przypadku ciecia nie powino to miec miejsca. obowiazkiem pielegniarek jest zajmowanie sie twoim dzieckiem i nie daj sobie wmowic ze ty to powinnas robic , szczegolnie kiedy zle sie czujesz.

Gość ja mam tak samo
jak się chodzi regularnie do gina to raczej by zauważył zapowiadający się poród po wyglądzie szyjki macicy i innych takich na ktg pewnie też by coś wyszło każdy przypadek jest inny bezpieczniejsza jest cesarka jak są już skurcze macicy, jest o wiele mniejsze ryzyko krwotoku, mniejsze krwawienie w trakcie cięcia, mniejsze ryzyko zrostów i mniejszy szok dla dziecka ja już wiem, że najpierw będę miała wywoływane skurcze kroplówką ( tak, żeby organizm myślał, że to poród się zaczął, no i wtedy cc ). Podczas nacinania mięśnia macicy, zagrożenie jest krwotokiem, ze względu na silne ukrwienie mięśnia macicy w ciąży, a nie ma możliwości użycia elektrokoagulacji podczas tego zabiegu, jedynie na silnie krwawiące naczynia zakłada sie peany, gdyż nacięcie wykonane jest na tyle małe, żeby nie uszkodzić zbyt dużej powierzchni mięśnia, a na tyle duże żeby móc wydobyć płód, narzędzia takie przeszkadzają. Sytuacją zapobiegającą nadmiernemu krwawieniu jest o ile jest to możliwe, przygotowanie mięśnia macicy przez czynność skurczową, mięsień macicy kurcząc się w górnej części staje się grubszy, bo wiązki mięśniowe zachodzą na siebie i tworzą coś w rodzaju tłoka, zaś w dolnej części, ściana mięśnia macicy staje się cieńsza, wiązki mięśniowe rozsuwają, i dają miejsce dla płodu, przy końcowej fazie okresu porodu, ściana może być cienka prawie jak kartka papieru, w takiej sytuacji podczas przecinania w dolnym odcinku rozcina ( uszkadza się) mniej wiązek mięśniowych i naczyń krwionośnych, a tym samym krwawienie jest mniejsze.

Gość ja mam tak samo
u mnie w szpitalu dziecko zostawiają od razu z matką po zabiegu, a pielęgniarka przychodzi na dzwonek po 6 godzinach każą wstać i już samemu się zajmować..., dobrze, że mąż ze mną będzie

Gość cesarskie
pierwsze wstanie moze byc szokiem dlatego nie ma co tego robic na sile. wtan kiedy bedziesz na to gotowa, najlepiej po srodkach przeciwbolowych

nie wiadomo tylko czy respektuja kazde wskazania do cc czy sami przeprowadzaja dodatkowe badania...???