Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gbmbbmmb

czy tyle za taka pracę to ok?

Polecane posty

Gość gbmbbmmb

jestem studentka dzienną 2 roku . Rodziców stać na moje utrzymanie ale chciałm sobie sama jakos dorobić i znlazam sobie pracę. Moja sąsiadka wraz z męzem rozkręca firmę, dodatkowow oboje pracuja jeszcze na etatach i jak wychodzą z domu przed 7 rzadko wracaja przed 22. Potrzebowali kogos do sprzątania ich małego mieszkania. Chodzi o odkurzanie, umycie podłóg, ścieranie kurzy, sprzatanie łazienki i kuchni itp. Nie musze gotować, prać ani prasować. Czasem tylko włączam pralkę w której juz jest pranie i nawet nie mam tego wywieszać, tylko zostawic otwarta pralke. Diostaje za to 200 zl miesięcznie. Dodatkowo zwykle raz w miesiącu sąsiadka mnie prosi o zrobienie większych porządków typu umycie okien i za to dostaje dodatkowe pieniądze zwykle 100-150zł w zalezności od ilości pracy. Dla mnie to ok. Ludzie są fair i nigdy nie zmieniają zasad a pracuję tam od parwie 4 miesięcy.. Koleżanki ze studiów mnie wysmiały że za takie marne grosze pracuje... Maja rację?!

Gość jusaa
a ile czasu ci to zajmuje dziennie, jak często do nich chodzisz?

Gość gbmbbmmb
Zwykle jestem tam 2 razy w tygodniu - w środe i w sobotę. w środę tak max 2 godziny, w sobotę zwykle 3-4.

Gość gbmbbmmb
czyli to mało? Chyba musze pogdać z sąsiadką... Choc moje kolezanki śmiały się że za mniej niz 500 zł by nawet palcem nie ruszyły.

Gość 3 po 3
ty koleżanek nie słuchaj tylko rób jak uważasz. Wg mnie ok. Pracowałam kilka lat u różnych ludzi jako sprzątaczka i powiem tak. Nie zawsze chciałam pracować tam gdzie płacili najwięcej. Wolałam pracować tam gdzie mnie szanowano i szanowano moją pracę, czasem były to spore pieniądze za godzinę, a czasem mniejsze. Jeśli ci ludzie traktują cię dobrze to uważam że jeszcze za wcześnie na podwyżkę. Pozdrawiam.

Gość 3 po 3
i weź pod uwagę że do nich dojeżdżać nie musisz (czyli nie tracisz czasu na darmo) i nie wydajesz na bilety dodatkowo

Gość ...w kwestii formalnej
Poza tym nie odprowadzasz podatku od swojego wynagrodzenia. Moim zdaniem stawka jest ok. Koleżanki chyba nie pracują... Bardzo chwalebne, że odciążasz w ten sposób rodziców. Zachowałabym daleko idącą ostrożność w sugerowaniu podwyżki - sąsiedzi dopiero rozkręcają firmę, więc na pieniądzach zapewne nie leżą, a mogą Ci po prostu podziękować.

A te koleżanki to co? Zarabiają po 3000? Czy doopy nie ruszą a tobie dogadują? :P Nie przejmuj się takim gadaniem, tylko coś sobie kup za te pieniądze, niech im oko zbieleje ;) Policz ile godzin ci to zajmuje, bo stawka jak ktoś pisał 10-15zł jest przyzwoita. Ale to twój czas, twoja praca i za ile ci pasuje to za tyle rób i nic innym do tego ;) I jeszcze praktyki w sprzątaniu nabierzesz.

Do autorki 1...uważam że bardziej Ci płacą za uczciwość niż za pracę,skoro już od 4 miesięcy, tzn że jesteś O.K. 2...jak zaczniesz negocjować o podwyżce, mogą Ci podziękować ...masz już następną "lepszą" fuchę?, czy te 350 zetów nic Ci nie daje? 3...rozkręcają firmę, kto wie , może i Ty na tym skorzystasz. 4...musisz się tłumaczyć "kumom"?, bo jeżeli...np. dostałam podwyżkę ale wpłacam na mieszkanie swoje i będę nadal chodzić bez kasy. 5...o pracą jest coraz gorzej w tym kraju, nie zapominaj. 6...nie masz daleko (jak już to wspomniano), komunikacja, pory roku etc. Trzymaj to co masz, bo nie wiadomo co będzie następne :(. Jeżeli wieku (prawdopodobnie )20 lat zdecydowałaś się na zarobkowanie to Ci się to przyda, prawdziwy będzie ... jak skończysz studia. Ps. A co studiujesz?

Gość gbmbbmmb
Dawno mnie tu nie było. Przemyslałam jeszcze raz sprawę i na razie kwestii podwyżki nie będę poruszać - mieszkanie jest małe, praca nie taka znowu zbyt ciężka, a kasa zawsze się przydaje. Teraz oszczędzam na wymarzone wakacje. Tak kolezanki nie pracują tylko biorą na wszstko do rodziców :) A ja studiuję ekonometrię :)