Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agagnieszka

Tabletki i nieregularny tryb życia?

Polecane posty

Gość Agagnieszka

Witam Wszystkie! Mam zamiar pójść do ginekologa i poprosić o wypisanie mi tabletek antykoncepcyjnych. Nie jestem jednak pewna czy na pewno mogę je brać... Prowadzę bardzo nieregularny tryb życia. Palę papierosy. Moje miesiączki nie są takie same. Raz brzuch boli mnie tak, że niemogę wstać, innym razem nie zauważam okresu. To chyba nie jest normalne? Mam 17 lat, miesiączkuję od kiedy skończyłam 10.

Gość bojabojaboja
To czy możesz brać pigułki czy nie może ustalić tylko lekarz po szczegółowym wywiadzie na temat Twojego zdrowia i trybu życia. Ja też prowadzę nieregularny tryb życia, ale ja nie palę papierosów. Na pewno problem będzie z tymi papierosami, bo co prawda nie wpływają na skuteczność, ale mogą wpływać na występowanie poważnych skutków ubocznych. Ja Ci radzę pójść do zaufanego ginekologa i po prostu powiedzieć o swoich wątpliwościach i spytać co o tym myśli. Są jeszcze inne metody zabezpieczania się, może w Twoim przypadku doradzi coś innego niż pigułki.

Gość reat
Palenie jest przeciwskazaniem do brania tabletek. Poza tym tabletki to nie cukierki, tylko hormony - w wieku 17 lat raczej jeszcze nie powinnaś ich brać, ale jak trafisz na ginekologa, który ma cię w dupie a liczy się tylko banknocik, który wyłożysz na stół to ci je przepisze...