Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nie mam pomysłu na pseudonim

roczne dziecko i problem z ząbkami

Polecane posty

witam, jestem mamą 14miesięcznego dziecka, od jakiegoś czasu na ząbkach zauważyłam jakieś dziwny nalot - coś a'la kamień, jakis osad od dziąsełek do połowy ząbków? myjemy ząbki pastą - przyznam się że nie regularnie. czy to może być juz prochnica? znacie takie przypadki??? pomóżcie

Gość dens
to jest to poczatek próchnicy tzw okrężnej

Gość a było to wcześniej
jeżeli nie było tego wcześniej to to jest osad ząbki trzeba myć regularnie, co najmniej dwa razy dziennie i nie dawać jedzenia i słodkiego picia w nocy

Gość a było to wcześniej
idź do stomatologa, może jeszcze da się uratować te ząbki, muszą służyć dziecku jeszcze przez 5-6 lat :(

ja mysle ze to zwykły kamien nazebny, myj malemu 3 razy dziennie zabki, porzadnie, znajdz jakis pomysl aby dal sobei umyc dokładnie zabki. Moja córka jakis czas sama sobei myla zabki bo nie dawała mi szczoteczki. No i mimo regularnych myc jednak taki lekki jakby kamien sie pojawil, zaczelam ja przekonywac ze mama poprawi za kazdym razem, no i wszystko doczyscilam w 2 dni. Bawilysmy sie np ze mama szczoteczka łaskocze po zabkach, wtedy ona sie smiala a ja mialam wieksze pole manewrów ;) Ale oczywiscie do stomatologa tez idz... My chodzimy i mała wcale sie nei boi, dla niej to rutyna :)

Gość ziajka nie ma fluoru
Ta pasta nie zawiera fluoru, lepiej myj dziecku zęby pastą z fluorem, ale o bardzo niskiej zawartości.

my uzywamy Colgate od 0 - 6 lat Ma fluor o odpowiedniej zawartosci, ładnie czysci zabki i ma lekki mietowy smak Slyszalam opinie ze lepiej od malego nie przyzwyczajac do owocowych bo pozniej dzieci nei toleruja mietowych past. A ta colgate jest bardzo delikatna, smakuje mniej wiecej jak orbit te zielone :)