Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy to prowokacja

Fundusz dla dziecka na studia ? Macie ???

Polecane posty

Gość czy to prowokacja

Witam, niedługo urodzę swoje pierwsze dziecko i zastanawiam się czy założyć mu taki fundusz, na którym zbiera się pieniądze na edukację dziecka lub inny dowolny cel. np. wpłaca się po 50 zł miesięcznie i po 18 latach ma się ok 45 tys. zł. zakładając, że zysk będzie taki jak sugeruje towarzystwo ubezpieczeniowe Czy macie coś takiego ? Jaką firmę polecacie ? Czy warto ? Podobno za ileś tam lat studia mają być całkowicie płatne, te państwowe też.

Gość pieniadze na czarna godzine
mam ale nie fundusz na studia. przeciez to głupie. za jakiś czas się okaze ze pieniadze stracą wartosc tak jak juz keidys bylo albo wejdzie euro albo wymysla jeszcez cos i co? warto cos odkłądać jasne ale bez przesady.

zalozylismy konto oszczednosciowe dla synka (z wiekszym oprocentowaniem specjalnie dla dzieci) i wplacamy tam wszystkie pieniadze ktore synek dostanie. po prostu uwazamy ze to jego pieniadze . Funduszu nie mamy

Gość sisila
a jakie twierdzą że będzie oprocentowanie? bo trochę dużo mi się wydaje z tych 50zł... ja odkładam 150zł

Gość maminka duolinka
nie mam funduszu, pieniądze jakie dostawały dzieci, czy my dostawaliśmy na dzieci rozłożyłam na dwie lokaty, córka ma wiecej nieco niż synek, ale jest międyz nimi 2 lata róznicy, nie mamy aż tyle by dokładac tam co miesiac, ale za każdy rok teraz jes ulga na dziecko/dzieci i z tego korzystam by powiększyć im kwotę. Uważam, ze to są ich pieniądze, nas stać na comisięczne utrzymanie, jedzenie, pieluszki, ubrania, więc te lokaty to zabezpieczenie finansowe dla nich, za każdym razem zmieniam te lokaty na jakieś korzystniejsze i o róznych terminach trwania.

Gość mamy fundusz
ale wplacajac 50 zl miesiecznie w zyciu nie uzbierasz po 18 latach 45 000 zl. my zakladajac, ze dziecku bedzie potrzebne jakies 30 000 zl wplacamy miesiecznie o wiele wiele wiecej niz 50 zl.

mi mama założyła taką książeczke jak byłam mała jak skończyłam 18 lat to wybrałam pieniądze i starczyło mi na parę kapci :) galopująca inflacja wszystko zżarła :O

Gość ja też miałam ksiazeczkę
na całe szczęście rodzice wybrali pieniądze jak budowali dom i zrobili za to dach bo już kilka lat później na klocki lego by nie starczyło.

Gość mamy fundusz
ale to trzeba wybrac cos co sie oplaci. my musimy wplacac pieniadze regularnie przez 5 lat aby wyszla z tego okreslona kwota, ktora potem zaprocentuje (oby). jednak nie musi to byc dokladnie miesieczna rata, mozemy wplacac wiecej i tym samym uzbierac ta kwote szybciej. a gdy juz kwota podana w umowie jest uzbierana, wowczas mozemy sami dyzponowac tymi pieniedzmi. jesli zmienimy zdanie i nie zechcemy ich trzymac 18 lat to mozemy wyplacic je wczesniej.

Gość czy to prowokacja
dostałam taką ofertę, niby gwarantują min 8-16 % zysku w skali roku, każda złotówka ma być inwestowana i zarabiać, podobnie jak w trzecim filarze emerytury gwarantują też, że nie dostanę mniej niż wpłaciłam, więc to prawie tak jakby wpłacać na konto, tyle, że wiem, że z konta to jak nazbieram to pewnie wcześniej wypłacę, a do tych pieniędzy nie będę miała dostępu, dopiero dziecko jak skończy 18 lat to będzie mogło wypłacić, więc wydaje mi się to pewniejsze, wiem, że wcześniej nie wydam i nie przepadną

mam roczną córkę i wpłacam miesięcznie na fundusz inwestycyjny AXA 200 zł miesięcznie. Niby po 15 latach można mieć niezła kaskę z tego. nie znam szczegółow bo mój mąż się tym zajmuje ;)

Gość mamy fundusz
wiesz taki fundusz gdzie do osiemnastki nie mozna wyplacic to troszke jednak ryzykowny. rozmumiem, ze to dla dziecka i ze wlasnie chodzi o to, aby oszczedzac na te studia, ale z drugiej strony nigdy nie wiesz jak sie zycie potoczy, czy nie popadniecie w klopoty, czy - odpukac!!! - te pieniazki nie beda potrzebne dziecku wczesniej, np. na leczenie. wiec ja bym sie na twoim miejscu w cos takiego nie pakowala. poza tym jak dziewczyny pisza - inflacja, zmiana waluty itp. trzeba brac to pod uwage ze gwarancja gwarancja, ale gospodarka przez 18 lat moze sie zmienic drastycznie i lepiej miec zabezpieczenie, ze te pieniadze po jakims czasie beda juz do waszej dyspozycji.

Gość tylko nie axa
kami25>> poczytajcie troche o axie :o fundusz ok, ale akurat od axy trzymajcie sie z daleka

Gość sisila
autorko, możesz podzilić się informacją, gdzie to gwarantują zysk min. 8% i do tego gwarantują ochronę kapitału?? zbyt piękne mi się to wydaje

Gość gość
Nie mam, ale mam dla córki mieszkanie. Teraz je wynajmuję. Jak skończy studia to dostanie "na start".

Gość gość
To według mnie najlepiej bedzie skupić sie po prostu na dobrym banku https://www.bgzoptima.pl/ I skorzystac z ich oferty na usługi bankowe.