Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ważne

Czy router i modem muszą być włączone non stop ?

Polecane posty

Gość ważne

Kogoś kompetentnego proszę o odpowiedź.

Gość specjalista IT
nie, kiedy korzystasz z kafe wylaczaj router, zeby sobie odpoczal :P

Gość ważne
Był u mnie "fachowiec" i mówił, że musi, bo gdy jest zbyt długo odłączony od sieci to zanika połączenie z internetem i to w obu komputerach oraz że trzeba konfigurować ponownie router. Czy wiadomo wam coś na ten temat? Trochę mnie wkurzają te światełka bez przerwy włączone, ale też nie chciałbym stracić połączenia z netem i powtarzać konfigurację.

to co ty masz za ruter/sieć internetową? mój automatycznie się łączy z netem a modem z ruterem też bez problemu ;]

Różnie to mówią i robią. Jedni wyłączają routery inni nie. Może się zdarzyć że jak router stoi długo odłączony od zasilania to może stracić ustawienia, ale czasem i jak działa to też traci ustawienia i wszystko trzeba od nowa konfigurować. Nie ma na to żadnej mądrości ludowej, każdy twierdzi co innego.

Gość ważne
Przez modem idzie sygnał z netu do routera a następnie do komputera.

Gość bojabojaboja
Mi wiadomo, że pan fachowiec miał rację. Co prawda informatykiem nie jestem, ale mój brat jest i jak zakładał mi neta na stancji, to mówił dokładnie to samo. Zakrywaj go czymś jak Cię denerwują światełka.

Gość klementyyyna
Witam. po zalogowaniu na stronie: http://puzz.com.pl/?p=F7ADwVKFDqqH A dokładnie po pokonaniu jednego przeciwnika w układaniu puzzli wygrałam już 60zl... Wprawdzie do rejestracji potrzebne a raczej konieczne jest wysłanie sms's za 2.44zl, ale co to jest za kwota przy 60zł wygranej, którą mam już na koncie?? Spróbujcie, warto:)

17:43 [zgłoś do usunięcia] bojabojaboja Mi wiadomo, że pan fachowiec miał rację. Co prawda informatykiem nie jestem, ale mój brat jest i jak zakładał mi neta na stancji, to mówił dokładnie to samo. Zakrywaj go czymś jak Cię denerwują światełka. Miał rację ale tylko teoretycznie. Router może np. ulec uszkodzeniu przy włączaniu i wyłączaniu, ale poziom dzisiejsze elektroniki jest taki że to się nie zdarza. Autorko tematu rób jak chcesz. Chcesz to wyłączaj, nie chcesz to nie wyłączaj, taka prawda, a routerowi jeden chuj czy się go wyłącza czy nie.

Gość ważne
Up up

Gość Chopok
kiedy się bzykasz

Gość ważne
Kto jeszcze wie?

Gość Aslan
Ja swój ruter dotychczas odłączałam jak nie korzystałam z netu. Nigdy, przenigdy nie miałam zadnego problemu jak ponownie podłączałam. Teraz od kilku dni zmieniłam jego miejsce i nie pasuje mi go tak ciągle wlaczac i wyłaczac wiec jest właczony od jakiegos tygodnia non stop. Wiem, ze wiele ludzi tak ma i tez to w niczym nie przeszkadza. Rob jak chcesz na nic to nie wpływa.

Gość hompers
W zasadzie nigdy nie odłączam routera, cały czas się świeci. No chyba że jedziemy na wakacje, to wtedy ewentualnie. A jak sprzęt na to reaguje? Zależy od sprzętu. Kiedyś edimax mi padł. W tym samym trybie mam router Netgear od 2 lat i jak dotąd bez żadnych problemów, ale jak będzie to wyglądało dalej, to dopiero czas pokaże.

Gość bamberon
U mnie każdy kupiony router chodzi nonstop. Zazwyczaj przez kilka lat nie jest wyłączony. Model? Nie ma znaczenia - dopasowujesz pod budżet. Z marek najstabilniejszych to na pewno Netgear - w pozostałych markach czegoś takiego nie mieliśmy... A jednak kilka firm już przerobiliśmy.

Gość kaspers
Nie muszą i raczej nawet nie powinny, ale u mnie sprzęt jest wyłączane dopiero wtedy, kiedy pada, albo wymieniam go na nowy. Zresztą - przy Netgearach nie ma takich problemów, przecież to tylko sprzęt, zatem długo powinien działać stabilnie i niezawodnie. I przynajmniej w solidnych markach tak zawsze jest.

Gość kamet

Nie muszą. Jeśli nie potrzebujecie wifi, nie korzystacie z netu, to można wyłączyć. To samo podczas wakacji – przecież nie ma takiej konieczności, aby router działał non stop, bo po co? Ale akurat u nas nasz netgear działa cały czas, bo tak naprawdę co chwilę ktoś inny go potrzebuje.