Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _klara__

Dochodzenie do siebie po porodzie - jak to wygląda?

Polecane posty

Gość _klara__

Wkrotce czeka mnie porod. z jednej strony nie moge sie juz odczekac, chce zeby malenstwo bylo juz z nami i bardzo kiepsko sie juz czuje, z drugiej strony sie strasznie boje samego porodu - bede rodzic silami natury, przeraza mnie nacinanie, zszywanie, slyszalam tez o innych "atrakcjach" tj. bolesnym masazu szyjki macicy, wyciskaniu po porodzie "resztek" itp. A jak wyglada polog?czy szybko kobieta dochodzi do siebie? brzuch od razu robi sie maly? a jak szybko goi sie krocze? czy bardzo boli ono w pierwszych dniach? czy jest odczuwalna ulga dla stop i kregoslupa po porodzie ?

Gość bądź nowoczesna
I zrob sobie cesarke na zadanie :P

Gość ewcia 29
ja mialam cc i było rewelacyjnie..po 5 dniach juz smigałam

a po cesarce to niby lepiej? klara nie jest tak zle, ja nie bylam nacinana wiec z kroczem nie mialam problemow. najbardziej odczulam kregoslup - po porodzie bolal mnie o wiele bardziej niz przed. a tak to najgorszy byl pierwszy tydzien i te wahania nastroju

Gość hhhhhh
to naprawdę sprawa bardzo indywidualna. Ja po pierwszym porodzie dłużej dochodziłam do siebie, miałam więcej szwów, chodziłam jak kaczka, nie mogłam siedzieć - tylko na jednym posladku. Natomiast po drugim było rewelacyjnie, mniej szwów, juz na drugi dzień normalnie chodziłam, nie bolało. Jedynie krwawienie miałam długo. Nie bój sie, będzie dobrze.

Witam , jestem po cc od siedmiu dni , mam porownanie z porodem naturalnym , nigdy wiecej cesarku , choc porod silami natury trwal 30 godzin , nigdy wiecej cesarki siedze i becze...

Witam , jestem po cc od siedmiu dni , mam porownanie z porodem naturalnym , nigdy wiecej cesarku , choc porod silami natury trwal 30 godzin , nigdy wiecej cesarki siedze i becze...

ja miałam cc i nie żałuję :) doszłam do siebie bardzo szybko :)

Gość _klara__
no, rzeczywiście, ile kobiet, tyle opinii... Każdy poród jest inny. Jedna dobrze , druga źle wspomina,nawet te które mają porównanie - cc i sn to mają rózne opinie o tym i o tym. Duże znaczenie ma ponoć położna? słyszałam że to od niej prawie wszystko zależy, przebieg całego porodu, i cała reszta. Prawie wszystkie dziewczyny teraz starają się mieć swoje położne. J też o tym mysle.

ja również po cc doszłam do siebie szybko...teraz jestem w ciąży i mam nadzieję że również będę miała cc :)

Rana juz tak nie boli ale mam problemy z oddychaniem przy chodzeniu i staniu , lekarze mowia ze to jeszcze wszystko swieze , co ja glupia sobie myslalam idac pod noz , zaluje bardzo wszystko ponoc do pol roku ma wrucic ,mam nadzieje ze wczesniej bedzie juz ok .Chcialabym przestrzec dziewczyny ktore mysla ze to tak latwo wszystko , to nie prawda .

Czytalam wiele na temat cc , zadawalam sobie sprawe ze boli i ze dlugo sie dochodzi do siebie , ale o tym ze sie ma problemy z oddychaniem pozniej to nie wiedzialam , slyszala ktoras z was o tym ?

Gość nic mi o tym nie wiadomo

Moze faktycznie musze dac wszystkiemu czas , wazne ze malenstwo jest cale i zdrowe :) trzymam kciuki za wszystkie mamuski ktore beda wkrotce rodzic :)

Gość 5 tygodniowa mama
Ja miałam cc, ale nie na tzw. życzenie. Nie rozumiem jak mozna "zażyczyć" sobie operacji. Przeciez to ogromna ingerencja w ciało. Przecina się powłoki brzuszne, mięśnie, macicę i przez 10-15 cm otwór w brzuchu wyciąga się dziecko... To nie wizyta u stomatologa, ale poważna operacja. Ja chciałam rodzić naturalnie, ale niestety nie byłi mi dane. CC się udało, ale ból po operacji jest ogromny pomimo środków znieczulających, szczególnie trudne jest wstawanie i kładzenie się, podnoszenie dziecka, etc. Po kilku dniach jest już lepiej, ale rzeczywiście trzeba się oszczędzać i dopiero po pół roku można zacząć myśleć o ćwiczeniach. Połóg normalny, krwawienie, zmiany nastrojów, trochę późniejsza laktacja - u mnie po 4 dniach od cc... ale ogólnie teraz jest dobrze. Jestem zadowolona z cc bo uratowała życie mojemu dziecku. I wiem, że właśnie po to są te operacje. W normalnych ciążach polecam poród fizjologiczny ze znieczuleniem.