Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fredder

24 grudnia przychodzi gwiazdor, a nie mikolaj glupie warszawiaki

Polecane posty

Gość fredder

WarszaFka zobaczyla mikolaja w reklamie coca coli i odrzucila cala polska tradycje. Co za kmioctwo

Gość popieram w 100

Gość a ja wam mówię
że mikołaj!

Gość glupie hanysy
co to niby jest ten gwiazdor prostaki

Gość dsadsadsads
jaki gwiazdor?

Gość kaskadka
w wielkopolsce faktycznie przychodzi gwiazdor. Ale roznie sie go nazywa w roznych czesciach kraju

W Wielkopolsce mają Gwiazdora zamiast Mikołaja;) niech mają... W Centralnej Polsce jest Mikołaj :)

Gość tralalalaterefere
gwiazdor to w Niemczech przychodzi :D

Gość u mnie przychyodzi Dzieciatko
to chyba najbardziej logiczne nie sadzicie?? gwiazdor to jakis dziwny twor, mikolaj to raczej 6 grudnia...a skoro Boze Narodzenie to tylko i wylacznie Dzieciatko!

Gość z pomorskiego
u nas tez przychodzi mikolaj a na swicie santa claus czyli mikolaj nie jakis tam gwiazdor:O

gwiazdor to chyba na estradzie wystepuje :P mikolaj przychozi 6 grudnia :O daaaaa mikolajki :O 24 grudnia przychodzi dzieciatko (Jezus w domysle)

Poznaniacy w ogóle mają wszystko w poważaniu i mówią i piszą jak chcą:D;) Bez urazy...ma to swoje zalety, mnie poprawia humor:)

little...chyba jestes z tego regionu co ja :)

Gość a na Mazurach
nie ma Gwiazdora, Dzieciatka, Dziada Mroza jest tylko Mikołaj!

Gość a co to jest gwiazdor
to chyba taki komunistyczny twór, mający być nową, świecką, tradycją? Dzięki, wolę prawdziwą tradycję. Tak naprawdę nie przychodzi ani gwiazdor, ani pan z coca coli. Przychodzi święty biskup Mikołaj z mitrą na głowie i pastorałem. Ale kto dzisiaj o tym pamięta... Gwiazdor... phi! :O

Gość a ja wam mówię
że nie. na mikołajki szóstego grudnia przychodzi tzw mały mikołaj, ale 24 przychodzi święty mikołaj, w czerwonym płaszczu i czapeczce, z białą brodą!

droga przedmowczyni swiety biskum Mikolaj przychodzi 6 grudnia, wtedy go wspominamy, to jest dzien upamietnienia jego osoby, powiedzcie mi drodzy ludzie co mikolaj ma wspolnego z narodzeniem Jezusa bo nie kumam?

Gość .....ot ..co.....
zaden gwiazdor/ mikolaj / dziadek mroz nie przychodzi. przychodzi tata /wujek /dziadek ubrany w czerwony kaftanik z przyczepiona broda :P lyso wam? :classic_cool:

Gość ....apia...
24 przychodzi swiety mikolaj zeby dac prezenty. ale skad ta tradycja sie wziela to ja nie wiem :O

Gość a ja wam mówię
no więc właśnie. mikołaj, nie wiadomo czemu.

Gość a co to jest gwiazdor
Droga przedmówczyni ;), dzieciątko jest również starą tradycją, w niektórych regionach Polski . W innych przychodził św. Mikołaj i nie ma żadnego znaczenia, że nie ma nic do Bożego Narodzenia. Tam, skąd ja pochodzę, dzieciątko nie jest w ogóle znane. Każdy region to inna tradycja, ale gwiazdor to nie jest żadna tradycja :O

:) u mnie nie bedzie sie to nigdy kojarzylo z mikolajem, poniewaz swieta nie kojarza mi sie z dostawaniem prezentow, i tu chyba nasz problem ;) chociaz nie przecze, ja dostawalam od Dzieciatka :) chyba stad pochodzi ten gwiazdor (OMG!!!) ze ateistom zachcialo sie rowniez obchodzic Boze Narodzenie, ale przeciez nie mozna obchodzic narodzenia kogos, w kogo sie nie wierzy wiec wymyslili sobie na swe dwulicowe potrzeby ...gwiazdora..pozal sie Boze...

Gość z lubuskiego
Ja jestem z Gubina , z województwa lubuskiego. U mnie jest mówione , że 6 grudnia przychodzi Mikołaj < w mikołajki > . A 24 grudnia na Boże Narodzenie przychodzi Gwiazdor. Każdy ma inną tradycję i inne wyobrażenie . ; D Pozdrawiam