Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilotówna

Czy w ciąży wolno ...

Polecane posty

Gość pilotówna

Tak się zastanawiam ... Staram się z mężem o dziecko i nie wiem czy wolno mi trzymać laptopa na brzuchu i wchodzić do jacuzzi z batdzo gorącą wodą ? Czy to nie zaszkodzi wczesniej (np 2-3 tygodniowej) ciąży ?

Gość ato ile ten twoj
laptop wazy?? :D ze miałby niby zaszkodzic :D

Laptopa to najlepiej trzymać na kolanach, a bardzo gorąca woda może spowodować poronienie, gdyż w czasie ciąży nie można kąpać się w gorącej wodzie :)

Gość pilotówna
Oj przecież nie chodzi mi o wagę , bo to normalny laptop wielkości średniej wielkości laptopa , ale chodzi mi o te fale emitowane przez komputer i ciepło , bo mimo wszystko dół grzeje jak średni termofor :D

Gość pilotówna
No właśnie chodzi mi o to, że nie mam wiedzy na temat czy tym razem się udało i wreszcie zaszliśmy w ciążę i siedziałam kilka minut w jacuzzi. Teraz mam wyrzuty sumienia.

Gość nic ci nie będzie
a w ciąży co najwyuzej mogłas zajsc tylko ty razem ze swoim parterem to mało prawdopodobne! :P

Skoro to miałaby być 2-3 tygodniowa ciąża to nie robiłaś jeszcze testu???

Gość pilotówna
Nie, jeszcze nie. Mam dosyć długie cykle i czekam do planowanego terminu miesiączki.

Gość edytusssss
wiesz jakuzzi to raczej bym odradzala w ciazy nie mozna pod zadnym pozorem wchodzic do goracej wody grozi poronieniem ale co do laptopa to spokojnie ja zawsze trzymalam go na brzuszku i nic urodzilam przepiekna coreczke zdrowa. a co do kompieli tez uwielbialam gorace kompiele ale niestety musialam zrezygnowac:((((( ale za to goracy prysznic chodz tez jest to zakazane uwielbialam zawsze do lazienki bralam telefon na wszelki wypadek:) pozdrawiam i zycze wspanialego bobaska takiego jak moja julia:)

Gość poczytajcie sobie troche o
promieniowaniu to nie bedziecie mialy ochoty klasc laptopa na brzuch..

Gość fvsvsdv
Gorąca woda to nie tylko ryzyko poronienia! To także ryzyko uszkodzenia płodu i urodzenia corego dziecka. Wystarczy podniesienie temperatury wód płodowych poprzez kąpiel dłuższą niż 20 minut w temperaturze 39 stopni Celsjusza a może dojść do uszkodzenia cewy nerwowej a w efekcie np do rozszczepu kręgosłupa.

Gość pilotówna
Żeby była pewność to nie mam pojęcia czy jestem w ciąży, ale większe prawdopodobienstwo jest na to, że nie jestem. Jakoś tak czuję. Zastanawiam się tylko czy w tak wczesnej ciąży może coś zaszkodzić. Przecież większość kobiet nie wie, że jest w ciąży do 4-6 tygodnia i rodzą zdrowe dzieci.

Gość lojesu
ostatnia wypowiedz najbardziej mi sie podoba:):):0;0

Gość do fvsvsdv
tak.... uszkodzenie cewy nerwowej w 2 tygodniu ciąży z powodu ciepła z laptopa.... nawet nie chce mi się komentować.

Gość fvsvsdv
I słusznie. Nie komentuj jeśli nie umiesz czytać. O wodzie piszę, nie o laptopie. Jak jest z laptopem to nie wiem. (Wiem tylko że praca przy monitorach kobiet cieżarnych jest ustawowo ograniczona do czterech godzin.)

Gość do fvsvsdv
z ciepła wodą podobnie... autorka topiku jest PRZED okresem... Najwyżej w 2 tygodniu ciąży. Przeczytaj o rozwoju zarodka, później zygoty... Tak się składa, że pierwszy okres ciąży rządzi się prawem "wszystko albo nic" (zarodek przeżyje lub zostanie poroniony). Wady (zwłaszcza mózgu) powstają po tym okresie, w jakim jest autorka.. Nie strasz ludzi, bo później kobiety w ciąży przeżywają schizy przez takich jak ty...

Gość fvsvsdv
A ty możesz z czystym sumieniem twierdzić że może korzystać z takich emiterów ciepła, jeśli dziewczyna rozsądnie pyta jeszcze przed ewentualną szkodą? Co jest ważniejsze, zapobieganie z ostrożności czy spokój z powodu niedoinformowania? Jeśli lekarz twierdzi że mogę się kąpać w gorącej wodzie ale gdzieś, w serwisie medycznym przeczytam o najnowszym odkryciu dot. przegrzania to co powinnam wybrać, wiarę że wszystko będzie dobrze czy dmuchanie na zimne? Ja się kąpałam w jaccuzi, fakt. Brałam też gorące, długie kąpiele. jeszcze wtedy nie wiedziałam o niebezpieczeństwie wynikającym z podgrzania wód płodowych. Dziecko urodziłam dwa tygodnie temu, idealnie zdrowe. Ale i tak nie będę beztroskim półgłówkiem, który w imię tworzenia ogólnie miłej atmosfery pogawędki, zapewni kogoś że wszystko jest polukrowane na różowo. Co do zarodka, to w jednym momencie mamy zygotę czy zarodek, za chwilę już płód. I kto wyłapie ten moment przejściowy? Kto też zagwarantuje że nie okaże sie że np laptop zaszkodził? (Laptopy ponoć szkodzą mężczyznom na potencję bo przegrzewają jądra. Może więc dowiemy się za jakiś czas że i zarodkowi szkodzą?) Innymi słowy, autorka pyta zasadnie. Dobrze że się zastanawia. Pewności nie mamy a wręcz przytoczyłam tutaj doniesienia o szkodliwości gorąca (i to na początku ciąży). Nie wolno więc pisać nieodpowiedzialnie że gorąca woda czy laptop na pewno nie zaszkodzą dziecku.

Gość do fvsvsdv
powiedzmy tak... nie jestem nieodpowiedzialna ignorantka, ktora uważa, że w ciązy robić można wszystko... Ale dziewczyna pyta też już trochę po "szkodzie", bo ma male wyrzuty ze korzystala z jacuzzi (boi się "czy nie zaszkodzi to wczesnej ciąży"))...A ty jej piszesz, ze od ciepla moga byc wady mózgu...Ona nie pisze ze jest w ciąży, tylko, że ewentualnie moze być..... I nie pyta co wolno robić w ciągu całej ciąży, tylko o te 2 pierwsze (ewentualne) tygodnie....Jak dla mnie to raczej widac ze autorka uwaza ze z laptopem cos jest na rzeczy i z cieplymi kapielami rowniez... Mam nadzieje ze wyraziłam się jak najbardziej dosłownie i rysowac nie musze. P.S. Nie uważam zeby dla czyjegos komfortu psychicznego dobrą była informacja, że robił na poczatku ciazy cos, czym mógl zaszkodzic swojemu dziecku. P.s2 Autorka topiku nie ma jeszcze mozliwosci podgrzewania wod plodowych (jesli takie juz beda, to bedzie sie nad tym zastanawiac) ps3 Gdyby kobiety w ciazy mialy brac do serca wszystkie nowe wiadomosci na serwisach medycznych to zapewniam cie, ze zaburzenia umyslowe bardziej grozilyby im, niz ich dzieciom.. ps4 w imie dmuchania na zimne w zasadzie mozesz lezec przez 9 miesiecy na materacu ps5 w kazdym aspekcie zycia zalecam umiar ps6 pomysl, jak niesamowita istota jest czlowiek, ze rodzi sie zdrowy mimo ze matka grzeje sie w jacuzzi, oglada telewizje , korzysta z komputera. wdycha spaliny, je skazona zywnosc, ......................

Gość żenada....................
"normalny laptop wielkości średniej wielkości laptopa"

Gość no trzymanie laptopa
na brzuchu w ogole srednio jest dobre dla kogoklwieka, bez wzgledu na ciaze. Ale w jakuzzi przeciez az tak goracej wody nie ma :D Przeciez w ogole w goracej wodzie to tez nikt sie kapiac nie powinien, a juz napewno nie moczyc dlugo. Ale bez przesady, przeciez w zimnej w zimie to malo przyjemnie :P Do jakuzzi jak najbardziej - moim zdaniem ;)

Nie wolno trzymać laptopa na brzuchu, ewentualnie na kolanach. Wypowiadam się jako informatyk, nie jako przyszła matka. Nie czytałam postów powyżej, więc odpowiadam tylko autorce. Nie wolno dopuszczać do przegrzania brzucha, nieważne w jaki sposób. Pozdrawiam :)

Gość gusiaaaaa123
czy ktoras z was wie na ile sie brzuch powieksza w 1 miesiacu ciazy? miesiac do poltora miesiaca ciazy? prosze o odpowiedz !

gusiaaaaa123 mi się w tym czasie nie powiększył wogóle, dopiero w 3 miesiącu zaczęło go być trochę widać. Myślę, że w tym okresie tego jeszcze nie widać...