Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ellen_

Samobojcy...

Polecane posty

Gość ellen_

Jak to z nimi jest? Czy oni naprawdę skazani są na piekło albo w najlepszym wypadku dłuuuugie lata czyśćca? Jak myślicie?

Gość bobsen
podobno tylko jawni grzesznicy czyli narkomani,pijacy. ci z chorobami psychicznymi,depresja moga miec juz nawet pogrzeby

Gość Bez przesady jak Boga kocham
Piekło to mieli na ziemi.

Gość ooooooo
i stulejarze z f-23 tez to sie nie martwcie mądzioły

Gość ellen_
No ale w sumie każdy może powiedzieć że ma piekło na ziemi bo ma problemy i mu sie nie uklada ... Ale nie wszyscy popełniają samobójstwa, niektorzy jakoś wytrzymują bo później zazwyczaj jest lepiej....

Gość skoro bog wszystkich kocha
bez wzgledu na to co robia to dlaczego nie miałby przyjac takiego nieszczesliwego biednego samobójce do siebie ? ofkors nie wierze w boga i te brednie po smierci to juz sie tylko levituje :P

Gość ooooooo
ty prawiczek jesteś mamutem

Gość nikt tego nie wie ale kiedys
czytałam taka książkę, w której ktoś pisał, ze samobójcy idą do czyśćca na tak długo ile lat życia dane było im jeszcze od Boga na ziemi.

Gość No to Pan Bóg musi
nieźle rozróżniać pomiędzy pijakiem a alkoholikiem - bo to drugie, to już choroba... i wtedy się kwalifikuje? Czy nie... A narkoman - też nałogowiec w końcu!

Gość Po prostu brednie....

Gość co Wy dziś to jest biznes
dasz księdzu w łapę więcej niż się należy odprawia pogrzeb komukolwiek, jaki tylko chcesz.

Gość Kościół żywcem ignoruje
wiedzę z zakresu psychiatrii i psychologii. Normalka. Jak ktoś koniecznie chce, niech wierzy w te bzdety... Za kilka lat i tak zmienią opcję o dopuszczalności do nieba - tak , jak to już tysiące razy robili.

Gość ellen_
Dajcie spokój już z tą nagonką na kościół i księży. Skoro tak ich nienawidzicie to po co biegacie po księdza żeby ostatniego namaszczenia udzielil jak wam ktoś bliski umiera? Albo po co zawieracie małżeństwa? I po co przystępujecie do sakramentów pokuty i eucharystii? Dajcie sobie spokój przecież nie warto żyjcie sobie bez księzy i bez kościola bedzie fajnie... ;/

Gość a skąd kto wie jak to jest
nikt z tamtąd nie wrócił, gdzie siepodziewa tyle istnień ludzkich, co robią? pracują TAM GDZIEŚ? kochają się? rozmnażają? chociaż jak mój brat jak się powiesił to w nocy o tej samej godz tak coś pierdyknęło w ojca reklamówkę z lekami, że we trójkę to słyszeliśmy

Gość ellen laska
o czym Ty gadasz? Jakie sakramenty? I co ma wykazywanie ignorancji dla wiedzy naukowej do nienawiści? A swoją drogą ostatnie namaszczenie, to chyba wola umierającego, a nie tego, który po tego księdza biegnie, nie? Gdzie tu logika... A, fakt, w wierze nie ma miejsca na logikę...

czytałam taka książkę, w której ktoś pisał, ze samobójcy idą do czyśćca na tak długo ile lat życia dane było im jeszcze od Boga na ziemi. gloria polo

Gość vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvga1
Mnie się wydaje, że w zależności od całości ich życia bo samobójstwo to jest grzech ciężki, ale to bardzo dużo zależy od okoliczności całościowych. Na niebo na pewno nie, ale na długie lata NAJGORSZEGO czyśćca na pewno. To zalezy od całości życia twojego. Jeśli np. lata pijesz i z tego cię wciąga to masz małe szanse na pozytyw po drugiej stronie, ale jak np. coś się dzieje krótko i to cię wciąga to masz szanse wyjść z tego. Plus ograniczona poczytalność. Np. wiem, że raczej nie jest osobą potępioną samobójczyni, która leczyła się psychicznie i wróciła do domu a tam ją własna matka zaczęła wyzywać i w odpowiedzi na to ona się rozpędziła i wyleciała sobie oknem. :( To nie stało się w Polsce. No to moim zdaniem taka osoba to raczej nie, ale inne? :(

oj merkaba, do spowiedzi, wyspowiadać się z czytania książek ezoterycznych. Czytałem , spostrzeżenia medium kontaktującego się z duchami, między innym samobójców i twierdzi ona, że samobójca, zamieszony jest między życiem a śmiercią, tak długo, ile mu pozostało lat, które mu były przeznaczone do przeżycia na ziemi.

Ja znam przypadek samobójstwa w schizofreni gdy głosy tak zaczęły prześladować samobójczynię, że wzięła i się zabiła. W sumie powiem wam, że tę sytuację znam akurat i w sumie chodziło o to, że żaden psychiatra nie był w stanie jej pomóc bo nikt nie wiedział co jej się stało. No i trwało lata aż wzięła i ze sobą skończyła. A całe środowisko ją olewało równo - no nikt nie był w stanie jej pomóc, ona o swoich własnych siłach jedyne co potrafiła to wziąć i se palnąć w łeb. Mniej więcej tak się skończyła wielka schizofrenia :(

Generalnie ludzie zawsze się bali sambójców, uważali ich za chorych psychicznie i skazywali na piekło i ...MIELI RACJĘ. Bo gdyby nie mieli to więcej byśmy wiedzieli gdzie trafiają po śmierci samobójcy ogólnie. A nic nie wiemy. O czyścu też wiemy bardzo mało. Protestanci np. wierzą tylko w niebo i piekło. Widocznie powinno interesować nas niebo, a nie piekło i czyściec (za wiele się to czasem nie różni). No to samobójca jest CO NAJMNIEJ chory psychicznie, ale też może być to osoba przez kłopoty w życiu przyparta do ostateczności. Czyli może być całkowicie poczytalny. Myśląc jednakże w taki sposób można rozgrzeszyć każdego mordercę jako psychopatę. No ale psychopatą nikt się nie rodzi. Można się najwyżej urodzić opętanym już przez diabła np. przeklętym przez głupotę rodziców. Nie wiem jak to działa. Czy chrzest usuwa przekleństwo? Wątpię. Wtedy właśnie z małym dzieckiem się chyba idzie po egzorcyzm. ???

Mnie się wydaje, że nawet jak jakiś samobójca po drugiej stronie ocaleje to i tak..no nie wiem... jakie on mógł wieść życie? No nie wiem... przecież nie Bóg tylko diabeł prowadzi do samobójstwa. A poza tym na pewno była to osoba, która się nie modliła o dobrą śmierć i nie zastnawiała nad słowami "od nagłej i niespodziewanej śmierci wybaw mnie Panie". No niestety taka prawda :( wiem co piszę :(

Gość pereleczkaja
od nagłej i ne spodziewanej tzn, np . ZGINĄĆ W WYPADKU ,BYĆ ZASKOCZONYM PRZEZ ŚMIERĆ.