Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agagnieszka

Rak szyjki macicy - WAŻNE!

Polecane posty

Dzień dobry moje panie;) Podobno istnieją badania wykrywające ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy. Podobno też choroba ta ma uwarunkowania genetyczne... Niedawno zmarła na nią moja ciocia (siostra ojca), więc jestem w grupie ryzyka i nie ukrywam, że trochę się boję... Wiecie może coś na temat tego badania? Czy jest refundowane? Jeśli nie to ile kosztuje? Gdzie w Warszawie mogę je zrobić? Jak wygląda? Czy jest sens i możliwość by wykonała je osoba 17 letnia? A może jesteście po tym badaniu? Byłabym wdzięczna za odpowiedzi... Życzę miłego dnia;)

Prawdopodobnie mówisz o cytologii. Badanie polega na pobraniu próbki z narządów rodnych za pomocą specjalnego patyczka. Badanie należy wykonywać co roku i może je w zasadzie wykonać każdy lekarz ginekolog w każdej przychodni. O ile już współżyjesz to jest sens wykonania tego badania. Ono poza wykrywaniem raka wykrywa zapalenia i określa jakość flory bakteryjnej w pochwie. Tak przynajmniej to wygląda u mnie. Koszt to 30 zł jakbyś chciała prywatnie, wynik po kilku dniach. Przed wykonaniem tego badania należy przez 3 dni nie uprawiać seksu, nie robić irygacji i nie stosować żadnych leków dopochwowych.

Witam, Nie wiem jak to z badaniami konkretnie w kierunku raka szyjki, ale można wykonać ogólne badania genetyczne na prawdopodobieństwo zachorowalności na nowotwór. Ja robiłam sobie takowe, gdyż mój tata zmarł na raka płuc. W pierwszej kolejności przebadano mojego rodzonego brata, a później mnie, gdyż to jest najbliższe pokrewieństwo. Lekarz wytłumaczył mi że na mnie badania się kończą i nie ma potrzeby już badać moich dzieci, ani rodzeństwa taty. Jeżeli wynik wyjdzie pozytywny, no to niestety szanse na zachorowanie są większe, jeśli negatywny ryzyko jest takie jakie ma reszta populacji nie obciążona. Na szczęście zarówno brat jak i ja mieliśmy wyniki negatywne. Badanie można było wykonać w zeszłym roku w Warszawie w Szpitalu Wojskowym na Szaserów, ale czy ten program jeszcze działa nie wiem.

Gość ale cos mi sie wydaje
ze rak szyjki macicy jest w wiekoszosci przypadkow powodowany przez wirus hpv a konkretnie niektore jego typy wiec dziedzicznosc ni jak sie ma do tego

Witam, Rak szyjki macicy nie jest chorobą dziedziczną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dlatego nie można wykonać badania, które określi predyspozycje genetyczne do rozwoju tego nowotworu. Najważniejszym czynnikiem odpowiedzialnym za wystąpienie raka szyjki macicy jest zakażenie wywołane przez wirusa HPV (wirus brodawczaka ludzkiego), który w łatwy sposób można zdiagnozować poprzez testy DNA. Statystyki mówią, że u ponad 90% kobiet chorych na raka szyjki macicy stwierdzono obecność wirusa HPV. Przeprowadzenie testu DNA na obecność wirusa HPV jest bardzo proste. Materiał do badania może Pani pobrać u swojego lekarza ginekologa za pomocą specjalnego zestawu, który zamawia Pani w wybranym laboratorium. Badania DNA na obecność wirusa HPV nie tylko są w stanie zidentyfikować zakażenie, ale również określić jakim konkretnie typem wirusa HPV jest zakażona dana pacjentka. Ma to bardzo duże znaczenie dla określenia ryzyka rozwoju raka szyjki macicy, ponieważ wśród wirusów HPV występują mniej lub bardziej groźne typy wirusa. W razie jakichkolwiek pytań zapraszam do bezpośredniego kontaktu z laboratorium testDNA Polska Sp. z o.o.

Gość do p. Bajewicz
czy takiego brodawczaka masz na myśli? Jest to efekt m.inn. seksu analnego, a nadżerka wcale tak nie wygląda, gdyż jest wynikiem innego wirusa, jak se przypomnę to podam. Oto brodawczak zwany też kłykcinami kończystymi: http://www.czytelniamedyczna.pl/pf/2002/03/images/17.jpg

Gość c. dalszy
TO TY NAJPRĘDZEJ ZAUWAŻASZ ZMIANY I WIELE ZALEŻY OD CIEBIE. Nieznana jest przyczyna powstawania nowotworu. Istnieje jednak szereg czynników sprzyjających zmianom nowotworowym. Należą do nich: dym tytoniowy, promienie kosmiczne, zwłaszcza ultrafioletowe promienie słoneczne, emisja ciał promieniotwórczych, pewne substancje chemiczne jak benzoantraceny, nitrozoaminy, arsen, azbest, chrom, smoła, niektóre czynniki biologiczne (hormony), niektóre wirusy (np. w przepadku raka szyjki macicy), niektóre grzyby (aflatoksyny). NIE MA SPECJALNEGO PRZEPISU JAK ZAPOBIEC RAKOWI, ALE MOŻNA ZMNIEJSZYĆ RYZYKO. Zalecane jest aby przestrzegać następujących, ogólnych zasad: Unikanie nikotyny i alkoholu. Zredukowanie w diecie pokarmów nadmiernie tłustych, słonych i kwaśnych. Unikanie nadwagi. Uwzględnianie w codziennej diecie surowych owoców, warzyw oraz pieczywa z grubo mielonej mąki. Spożywanie tylko świeżej żywności (przechowywanie jej w lodówce). Unikanie nadmiernego nasłonecznienia (opalania się). Poradzenie się lekarza w razie wystąpienia krwawienia z naturalnych otworów ciała oraz pojawienie się przewlekłych zaburzeń podczas oddawania stolca i moczu. Skonsultowanie się z lekarzem w wypadku gdy utrzymują się zmiany barwy głosu, przewlekła chrypka, kaszel lub zaburzenia w przełykaniu pokarmów, ponadto przy wystąpieniu guzków, zauważeniu zmian wyglądu znamion, brodawek na skórze, utrzymujących się zgrubień lub owrzodzeń na śluzówkach jamy ustnej i innych miejscach.

Gość pytanko.......
cyt.: Ja miałam usuwaną nadżerkę laserem. Chwila i po kłopocie. ... Wirusy HPV 16 i 18 są odpowiedzialne za około 70% przypadków raka szyjki macicy... ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Czy mężczyzna może się zarazić wirusem HPV od chorej kobiety i czy może wytworzyć się u niego nadżerka np. na żołądzi?

W zależności od danego typu, wirus HPV może wywoływać różnego rodzaju zmiany, również w okolicach intymnych. Jeśli zauważyła Pani jakiekolwiek zmiany w tych rejonach, powinna Pani niezwłocznie udać się do lekarza ginekologa. Ginekolog jest w stanie wstępnie ocenić przyczynę zmian jak również zalecić Pani wykonanie dodatkowych badań identyfikujących obecność danego wirusa bądź bakterii.