Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agagnieszka

Rak szyjki macicy - WAŻNE!

Polecane posty

Dzień dobry moje panie;) Podobno istnieją badania wykrywające ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy. Podobno też choroba ta ma uwarunkowania genetyczne... Niedawno zmarła na nią moja ciocia (siostra ojca), więc jestem w grupie ryzyka i nie ukrywam, że trochę się boję... Wiecie może coś na temat tego badania? Czy jest refundowane? Jeśli nie to ile kosztuje? Gdzie w Warszawie mogę je zrobić? Jak wygląda? Czy jest sens i możliwość by wykonała je osoba 17 letnia? A może jesteście po tym badaniu? Byłabym wdzięczna za odpowiedzi... Życzę miłego dnia;)

Gość HPŁ_KA
Nie ma badan wykrywających raka szyjki ! Rak szyjki macicy absolutnie nie ma podłoza genetycznego , więc nie musisz się obawiac . Rak szyjki macicy powstaje w wyniku przewlekłego zakazenie wirusem HPV .. Istnieją testy HPV ( do kupienia w aptece cena około 200zł) , które wykazuję czy jestes zakazona wirusem , jesli tak to jakim jego typem , typów wirusa jest około 100 są wysokoonkogenne i niskoonkogenne

Gość campari34
najważniejsze to musisz robić cytologię często w twoim przypadku najlepiej raz na rok.po drugie udaj się w twoim mieście do stacji krwiodawstwa i zapytaj czy są u nich pod kontem raka na kobiece sprawy markery robione drogo ale warto

Gość campari34
nie tylko od nadżerki też.

Gość HPŁ_KA
robią markery jajnika Ca 125 lub Ca19 ale nie ma markerów na raka szyjki

Gość HPŁ_KA
a HPV to problem społeczny był jest i będzie 80% kobiet jest zakazonych tym wirusem i nawet nie są tego swiadome , infekacja przechodzi zazwyczaj w sposób bezobjawowy a po jakims czasie wirus sam zniknie z organizmu , czasem jednak zdarza się tak ze zakazenie przejdzie w proces przewlekły i doprowadzi do rozwoju raka szyjki macicy (takie sytuacje zdarzają się gdy mamy do czynienia z onkogennymi typami wirusa (16, 18, 31, 33, 35, 52, 58, 67) Prezerwatywa nie chroni przed zakazeniem , a zresztą wirusem HPV zarazamy się nie tylko poprzez współzycie , to swinstwo mozna złapac takze na basenie , w saunie , toalecie publicznej itp. miejscach . Myslę ze nie masz się czym martwic , kontroluj cytologię co roku ,a wszystko będzie dobrze :)