Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aanna L.

Okres próbny - proszę pomóżcie

Polecane posty

Gość Aanna L.

Czy 2 tygodniowy okres próbny powinien być płatny? Czy powinna być sporządzona stosowna umowa? Jeżeli pracodawca nie zapłaci za 2 tyg okres próbny, to łamie prawo? Bardzo proszę o poważne odpowiedzi.

Gość musi być płatny
Nie ma czegoś takiego jak bezpłatny okres próbny.

Gość Weronika- weronka
wiesz w mojej mieście jest taka knajpa, od lat (ok 2 - 3) wisi tam ogłoszenie Przyjmę do pracy, kelnerów, kelnerki, pomoc kuchenną. 2 tygodnie za friko jak się sprawdzisz to cię przyjmą do pracy wiesz bardzo rzadko kogoś przyjmują, proceder trwa i knajpka ma darmowego pracownika, w urzędzie pracy też o tym wiedzą, ale poszkodowani nie zgłaszają i nic nie można zrobić SZANUJ SWOJĄ PRACĘ NIE PRACUJ ZA DARMO, UMOWA NA OKRES PRÓBNY TEŻ MUSI BYĆ

Gość Aanna L.
Najgorsze jest to, że zależy mi na pracy. Firma oferuje mi okres próbny za darmo na 2 tyg. Jak nie pójdę i nie spróbuję to będę żałować. Nie wiem co robić.

Gość Aanna L.
ale też nie chcę robić za parobka i dać się wykorzystać...

Gość prawopracy
Autorko, jeżeli zaproponowano Ci okres próbny to zawsze jest on płatny. Nie ma czegoś takiego jak bezpłatny okres próbny. Przedsiębiorca, który proponuje taki proceder w oczywisty sposób łamie przepisy prawa pracy. Więc możesz pracować, a potem nawet złożyć pozew do sądu pracy o wypłacenie należnego Ci wynagrodzenia. Osobiście radzę: olej tę propozycję.

Gość Aanna L.
Dzięki za odpowiedź. Masz rację. Poważnie się nad tym zastanowię czy warto. To brak szacunku dla pracownika. Jak jest tak na początku, to jak będzie się zachowywał pracodawca dalej?