Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasiasek

Kiedy 1 dzień cyklu przy tabletkach?

Polecane posty

Jak mam liczyć dni cyklu biorąc tabletki? To dzień, w którym wzięłam pierwszą tabletkę z opakowania, czy - tak jak normalnie - pierwszy dzień krwawienia? (wtedy prawidłowo powinno się mówić 7+21)

biorąc pod uwagę fakt że pierwsza tabletkę powinnaś była wziąć w pierwszy dzień krwawienia to nie rozumeim pytania :D przy pigułach nie ma cyklu. jestes niepłodna cały czas.

Gość bojabojaboja
Dobrze kombinujesz ale w złym kierunku:P Normalnie pierwszy dzień krwawienia to pierwszy dzień cyklu jak nie bierzesz pigułek. Ale ponieważ pierwszą pigułkę bierzesz w pierwszy dzień krwawienia miesiączkowego, to cykl Ci się przesuwa i wtedy masz przy pierwszej pigułce pierwszy dzień, a krwawienie z odstawienia to ostatnie dni cyklu przy pigułkach:) I wtedy jest 21 + 7 tak? :)

Gość ewkaaaaaa
niepłodna cały czas , a ja jestem wyjątkową kobietą, ktora wpadła na pigułkach i podkreślam stosowalam regularnie :)

podnoszę, bo znajduję sprzeczne informacje. Przyjmijmy, że nie wziełam tabletki. Czy w tkiej sytuacji wazne jest, czy to zrobilam ok. 14 dc (kiedy zwykle wystepuje owulacja), czy nie ma to znaczenia i od kiedy mam liczyc cykl - NIE MOWIE O SYTUACJI PRZYJECIA PIERWSZEJ TABLETKI, tylko tak w ogóle. Czy krwawienie z odstawienia to poczatek, czy koniec?

Gość bojabojaboja
Kasiasek to jest kwestia zachowania działania antykoncepcyjnego, czyli ciagłość brania pigułek przez 7 dni (wtedy nie wystąpi owulacja) Dlatego też jeśli pominęłaś pigułkę w pierwszym tygodniu to musisz stosować dodatkową antykoncepcję, bo steżenie składników jest za małe żeby zablokować owulację. Rozumiesz? Tak samo jeśli pominiesz tabletkę w trzecim tygodniu, a następne będziesz dalej brała, to jeśli plemnik przeżyje w Twoim ciele to przez pominiętą pigułkę nie masz tej ciągłośc blokującej owulacjei i może dojść do zapłodnienia z tym "przeżytym" plemnikiem;] Natomiast jeśli w drugim tygodniu zapomniałaś pigułki i wzięłaś ją później niz 12 godzin, to stężenie hormonów masz tak duże, że nic się nei stanie jak weźmiesz ją później i nie dojdzie do owulacji. A przynajmniej tak ja to wszystko rozumiem;] Nie wiem czemu pytacie dziewczyny o takie rzeczy dopiero teraz ja przed rozpoczęciem zażywania kilka razy studiowałam ulotkę a to czego nie wyczytałam wypytałam ginekolożkę.

nie rozumiem dlaczego pominięcie w 3 tygodniu jest bardziej ryzykowne niz pominiecie w 2.... Skoro wszystkie tabletki maja takie samo stezenie hormonow, to na logike, w 3 tygodniu brania ich stezenie jest wieksze niz w 2, nie? A co do ulotki, to trudno jest przewidziec wszystkie kwestie od razu. Ja tez ja czytalam wielokrotnie, ale jesli nie pochylasz sie nad jakims problemem konkretnie, to trudno znalezc wszystkie niuanse

Gość lekarzodomwy
To zależy od tabletek, które bierzesz. http://je.pl/niya tutaj znajdziesz kalendarzyki dla najpopularniejszych śrdków antykoncepcyjnych

Gość bojabojaboja
Pominięcie w drugim w ogóle nie jest ryzykowne, bo jest napisane na każdej ulotce, że działanie antykoncepcyjne jest wtedy zachowane. A dlaczego w 3 tygodniu jest ryzykowne? Na mój rozum to tak jak pisałam, dlatego, że nie ma wtedy ciągłości 7 dni i w przerwie między opakowaniami może dojść do owulacji i zapłodnienia.