Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ........................./..

Pomoc przy otwarciu firmy

Polecane posty

Chcę otworzyć własną firmę transportowo dostawczą. Generalnie to mogę pożyczyć kasę od rodziny, iść kupić auto, wkręcić się pomału w rynek i coś na tym zarabiać ale skoro jest możliwość dofinansowania to warto skorzystać. Może mi ktoś pomóc i doradzić co jak zrobić. Puki co jestem na bezrobociu. Skąd mogę liczyć na dofinansowanie, ile i jak to otrzymać? Urząd pracy? Zus? UE? Jakie dokumenty muszę przygotować ( biznesplan itp? ) i gdzie to dostarczyć?

Hmmm... żadnych? Środków transportu chodzi Ci o generalnie wszystkie auta? Ja planuje kupić auto chłodnię. No dobra a skoro nie UE to co? I jakie to są opłaty? Albo inna opcja, jeśli na auto ja będę mieć kasę tylko potrzebna mi będzie na inne cele ( no nie wiem na biuro czy coś) to jak to w tedy wygląda? ile kasy jest z UE a ile z innych instytucji?

No to spora różnica A z UP jak otrzymać? To by starczyło generalnie tylko na auto i to nie jakieś najlepsze ale zawsze dobre na początek:) Z UE to już ładna sumka:)

Trzeba być zarejestrowanym jako bezrobotny i złożyć wniosek. Następnie podpisuje się z UP umowę i ustanawia zabezpieczenia (zwykle poręczenie). Bo załatwieniu ww. UP przelewa kasiorkę na rachunek bankowy zainteresowanego.

A jak napisać biznesplan? Szukam przykładu w internecie na jakikolwiek biznes plan żeby chociaż wiedzieć jak to zebrać w całość i nie mogę znaleźć:( Co pisać to wiem ale jak zacząć, jak to złożyć to nie wiem:(

Gość takamadupa
znurzędu pracy nie możesz kupić samochodu, opłacać zusów, wynagrodzenia pracowników, remontów i td,,, a normalnie pobierasz wniosek ze strony swojego urzędu pracy, gdzie jesteś zarejestrowany, to podstawa, piszesz biznes plan, zanosisz dokumenty do urzędu, ale najlepiej złóż po nowym roku, bo teraz większośc urzędów już nie ma kasy, na tego typu inwestycje, a i musisz mieśc 2 żyrantów o minimalnej krajowej do podpisania, aby kasę dostać, no i zakład taki musi mieć otwarty minimum rok, w przeciwnym wypadku musisz oddać pieniądze wraz z odsetkami , powodzenia, :))

Czyli w UP nie trzeba biznesplanu ani nic? Rok temu mój ojciec otwierał firmę i w zusie babka mu powiedziała że może dostać dofinansowanie jak napisze biznes plan ale on nie był zainteresowany i nie dopytywał o szczegóły o jakim ona mówiła?

Gość takamaładupa
jak będziesz dobrze szukał to znajdziesz jak napisać ja kiedyś szukałam, jak znajde to podam ci linka

Gość takamaładupa
musisz mieć biznes plan w urzędzie bo oni przyznają punkty i wygrywa ten który owych punktów dostaje najwięcej, najlepiej wejdz na stronke swego urzedu i pobierz regulamin przyznania dofinansowania na włąsną działąlnośc

No właśnie teraz szukam i są same do porania z innych działalności a nie będę płacić za to żeby podpatrzeć a takiego jak mi byłby potrzebny to nie ma. No dobra to skoro UE odpada to poczytam na UP co załatwić. Chyba że może jakoś inaczej mogę z UE załatwić, może dobry biznesplan czy coś pomoże? Już wiem że na auto nie dostane ale to ok jakoś skołuje na co z UE mogę dostać w mojej działalności?