Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pffpfpfppfpfpfpfpffpfpfppfpfpf

towar niezgodny z opisem -aukcja na allegro

Polecane posty

zakupilam na allegro (licytacja, a nie "kup teraz") plaszcz. sprzedawca prowadzi dzialalnosc gospodarcza, ja jestem osoba fizyczna. plaszcz okazal sie o 6 cm krotszy niz jest w opisie aukcji. w opisie aukcji bylo napisane "ok." ale dla mnie 6 cm nie miesci sie w granicy "ok" i stanowi znaczna roznice. przeciez jak by sprzedajacy sie mylil o tyle w wymiarze np. talii, to by byla roznica 3 rozmiarow:o czy sprzedajacy musi mi uznac taka reklamacje i zwocic koszty?

Gość zapytaj na alllegro

blokers i ławkers, no wlasnie nie moge, wyraznie napisalam, ze byla to licytacja a nie "kup teraz", zate m zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r.o ochronie niektórych praw konsumentów rozdz.1 art. 16 ust. 1pkt 10 nie przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy...

Towar był używany? W przypadku licytacji, ale nie trzymania rozmiaru, możesz się dogadać ze sprzedawcą, albo procesować. Gdyby była opcja kup teraz, nie byłoby problemu ze zwrotem. ale przeczytaj prawo konsumenckie i przepisy dotyczace licytacji. Wpisz w google prwo konsumenta licytacja, czy coś w tym stylu

Gość nie chłopak
a pisałaś do sprzedawcy?? miałam podobny problem jakieś 2 miesiące temu, allegro niestety nie mogło mi pomóc, tzn mogłam zgłosić sprawę do centrum ochrony kupujących (czy coś takiego), ale to podobno strasznie czasochłonne. Napisałam do sprzedawcy, on przyznał się do pomyłki i wymienił mi towar.

Gość pfpfpfpfpfppffffffppfpfppfffff
towar nie byl uzywany, dopiero go dostalam. ma jeszcze dziurke na szwie laczcym podszewke z plaszczem i patka na plaszczu lekko odchodzi (jakis 1cm). ale to nie jest problem, bo sobie moge zszyc, wiec gdyby nie to, ze jest za krotki, to bym sobie zszyla i nie zawracala glowy reklamacja. nie chłopack, jeszcze nie pisalam do sprzedawcy, ale watpie, zeby mogl wymienic.

Gość pfpfpfpfpfppfpfpfpfppppppppppp
a co z rekojmia? komu przysluguje?

blokers, a na co mam sie powolac? na art. 471 Kc jako nienalezyte wykonanie zobowiazania czy raczej na art. 556 kc (tylko pytanie czy tu bedzie miala zastosowanie rekojmia, bo nie wiem czy to mozna uznac na wade)

Źle szukasz, do tej umowy zastosowanie ma ustawa z dnia 27 lipca 2002 r oku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. Sprawdź art. 4 ;)

Sprzedał Ci w aukcji używany towar i napisał około ileś cm. Pozostaje Ci się z nim dogadac, albo sąd. Nie musi Ci uwzględnić reklamacji.

Gość jakajaka
słuchaj autorko ok 2 tyg temu licytowałam spodnie nowe, jak przyszły okazały sie innego koloru niz podane było w aukcji napisałam do sprzedawcy zebysmy co z tym zrobili bo nie chce wystawiac negatywa to odp mi ze moge odesłac spodnie i wysłała mi babka na moje konto kwote wylicytowanych spodni+2x koszt przesyłki i nic nie straciłam wtedy:) Ty tez napisz do sprzedawcy;)

no właśnie można zaszantażować negatywem...a jaki wystawilibyście komentarz jeżeli kupiony dywanik był brudny....a nie było napisane na aukcji że do odświeżenia

Gość jakajaka
jak zejdzie po praniu ten brud z dywanika to wystawiałabym neutral

Gość pfpfpfpfppfpfffpfpfppppppppppp
blokers, wielkie dzieki 🌻 tylko czy ma ona na pewno zastosowanie do licytacji internetowych? VB, wole nie dawac. wyjdzie jeszcze obsmarowuje publicznie tego sprzedawce. zreszta nie wiem, co by to mialo wniesc. jakajaka, to fajnie Ci sie udalo:) ja po stronie "o mnie" wnioskuje ze sprzedajaca nie jest sklonna do jakichkolwiek dyskucji ani ugody:o

Gość jakajaka
ale wiesz co mozesz przeciez spróbowac najpierw co Ci szkodzi?

Gość pfpfpfpfppppppppppppppppffpfpp
towar nie byl uzywany! chcialabym to zalatwic kulturalnie, profesjonalnie ale skutecznie. najlepiej jakby mi zwrocila kase, choc wiem, ze ma na poczatku prawo do wymiany.

Gość pfpfpfpfpfppfpfppfpppppppppppp
sprobuje. blokers, ona ma druczek do wypelnienia w przypadku reklamacji, czy w tej sytuacji to tez bedzie reklamacja?

Gość pfpfppffffffffffffffffffpppppp
miala napisane, ale nawet nie musiala tego pisac. w przypadku licytacji takie nie obowiazuje prawo do zwrotu.

Ma zastosowanie do zakupów przez internet. Jeśli masz wątpliwości zadzwoń na infolinię finansowaną przez UOKiK i pogadaj z prawnikiem. Nr tel 0800800008 czynny 8-16 w dni robocze.

Gość pfpfpfppfpfppfpfpfppfpfpfpfpfp
ok, jak nie bede mogla sie z nia dogadac, to zadzwonie. dzieki 🌻