Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trreerttrrt

O krzyżach w szkołach i innych instytucjach

Polecane posty

Gość trreerttrrt

To co zaczyna się wyprawiać w Polsce to jakaś parodia. Niektórzy aż nadto poczuli się "obywatelami Unii Europejskiej" (tfu!) Powiem krótko: jeśli komuś wadzi krzyż i nie potrafi się dostosować do ustroju panującego w Polsce - niech spada do izraela. Jestem Polką, jestem chrześcijanką, i nie życzę sobie zdejmowania krzyża. Nie wyobrażam sobie sytuacji, żebym wyjechała np do Arabii i zaczęła domagać się usuwania znaków ich kultu z miejsc publicznych. Gdzie tu logika? Mam więc nadzieję, że nie powrócimy do smutnych czasów PRLu. A Pani Senyszyn (:O) niech zajmie się czymś bardziej konstruktywnym niż robienie wokół siebie szumu (najlepiej niech nie wychodzi z domu w celu uniknięcia odruchu wymiotnego przez miliony polaków). Pozdrawiam.

Skoro w konstutucji stoi, że RP jest państwem świeckim, to żądania usunięcia znaków religijnych z budynków państwowych są jak najbardziej uzasadnione. Mnie generalnie szczypie to co wisi na ścianach o ile nie grozi spadnięciem na moją głowę :P

Gość aleś zawzięta babo
no dobra, w Polsce są jeszcze mniejszości wyznaniowe, zawieśmy jeszcze moze obok krzyża półksiężyc islamski i gwiazdę dawida. przecież mniejszości mają równe prawa jak chrzescijanie. No a może wyznawcy innych religii chcieliby jeszcze umieścić swoje symbole, nie wiem, może buddyści idt. itp. Ja tam jestem za usunięciem krzyży, państwo swieckie to świeckie! A krzyże proszę sobie w domach wieszać.

memu bratu kiedyś spadł krzyż na głowę jak przez drzwi przechodził. Ogólnie jesteśmy rodziną ateistyczną, ale krzyże wisiały w każdym pokoju nad wejściem - ot taki zwyczaj. Od tamtego czasu zniknęły ze względów bezpieczeństwa :D ale śmiechu była kupa mimo iż brat troszkę krwawił, bo doznał rozcięcia skóry na głowie :D pokarało bezbożnika :D

Gość racjonalnosc
Blokers ma racje, Polska jest krajem laickim a nie wyznaniowym, jak kraje arabskie No i czy ten krzyz w szkolach katolicka mlodziez az tak szanuje? Widac to po reportazach o przemocy w szkolach. Ech... Pusty symbol.

Gość uuuuupppppppppppppp
jak dla mnie też moga pościągać te krzyże. a już te dzwony w niedziele... mieszkam obok 3 kościołów. W lecie w niedziele lepiej nie otwierac okien:P