Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolorowy motylek

antykoncepcja hormonalna a rozgrzeszenie przy spowiedzi

Polecane posty

Gość kolorowy motylek

Witam :) Mam takie pytanko na które interesuja mnie poważne odpowiedzi i doświadczenia.Juz nie raz mi pomogliście więc licze na to i tym razem :D Otóż stosuje srodki antykoncepcyjne hormonalne, doustne, i pytanie czy ja mogę do spowiedzi przystąpić i uzyskać rozgrzeszenie ? W zwiazku z tym ze antykoncepcja w moim przypadku to świadoma decyzja oby partnerów to czy moj facet moze pójsc dospowiedzi i uzyskać rozgrzeszenie? Macie takie doświadczenia ? Nie wiedziałam gdzie ummieścić wątek, więc dodałam na ogólnym. Z góry dziękuje za wpisy :D pozdrawiam:*

Gość zbiłaś mi ćwieka
Bo ja wiele lat stosowałam antykoncepcję, ale do głowy mi nie przyszło, że to grzech - a do spowiedzi chodziłam.... No cóż - było-minęło. Nie wiem, co Ci odpowiedzieć.

Ksiądz da Ci rozgrzeszenie chyba,że w przyszłości zamierzasz dalej stosować antykoncepcję :P bo wg kościoła jest grzechem cięzkim i nic na to nie poradzisz

Ja na spowiedzi nie mówię, że biorę tabletki. Nie wiadomo na jakiego księdza się trafi.

Gość pigułki sobie bierz
to nie jest grzech, grzechem jest współżycie przedmałżeńskie i z tego się spowiadaj. Facet też nie grzechy chodząc sobie w prezerwatywie od rana do wieczora jeśli lubi (i jeśli mu nie spada;p)

Gość kolorowy motylek
nemezis--> zamierzam i tu własnie problem mam bo jesli bym nie zamierzaa to wiesz... :D lily ---> to i ja wiem... czasem mozna na jakiego spsychola tafić... ;) adamos ---> jak nie mamsz nic sensownego do powiedzenia w sprawie to dowidzenia

Gość kolorowy motylek
pigułki sobie bierz ---> uściślam ze biore je w celach zdrowotnych ale także jako zabezpieczenie przez ciążą . świetna wypowiedz ;)

Gość nio niestety
kosciol zabrania uzywania antykoncepcji. jest to grzechem.

Gość nemzis*
Bo wiesz, albo uznajesz wszystkie rzeczy które kościół wymyślił i zgadzasz się z jego zdaniem( np. antykoncepcja to grzech , in vitro to grzech, seks przedmałżeński to grzech i wiele innych dupereli) to w oczach kościołą nie możesz nazywać pełną katoliczką :P Ja na szczęście nie mam tego problemu, bo do kościoła nie chodzę :P

Gość do artefaktu
prawdziwy katolik nie ma takich dylematów. Przyjmuja całą nauke kościoła i nie sa hipokrytami. Tak postepuja tylko tzw katolicy którzy nawet tak naprawde nie wiedza w co wierza i nie znaja nauczania swojego kościoła. Ksiedzu możesz nie mówić ale Bóg i tak wszystko wie.

Gość tiaaa
antykoncepcja ze względów zdrowotnych. ale dobry bajer. co za bzdury piszecie.

Gość ojciec chrzesny 2
Nie napisałas ważnej rzeczy: czy zyjesz w związku malżeńsim czy też nie. Jeżli nie to - jak napisal ktos wyżej - antykoncepcja jest grzechem wtórnym. Grzechem jest przede wszystkim sam fakt współzycia pozamałzeńskiego. Jeśłi natomiast żyjesz w małżeństwie to sztuczna antykonccepcja jest grzecham ale powiedzialbym nizszego kalibru - jako odrzucenie woli bożej. W obu przypadakch można otrzymac rozgrzeszenie ale pamiętaj ze warunkiem dobrej spowiedzi jest m.in. postanowienie poprawy czyli chęć zerwania z grzechem. Jeśli maasz zamiar nadal wspólzyć bez ślubu lub stosować antykoncepcję nawet będąc po śłubie - z rozgrzeszenia nici :(

nie 🖐️ o ile nie zamierzasz przestać bo przecież wymagana jest chęć poprawy a ty spowiadasz sięz antykoncepcji a i tak nie zamierzasz przestać łamać zakazu :P czyli kłamiesz biednemu księdzu :classic_cool: a nieuczciwa spowiedź jest grzechem :P ale to tylko tak jak byś chciała być uczciwa bo raczej prawdziwych przestrzegających wszystkiego katolików to nie ma więc nie mów tego w konfesjonale i tyle :classic_cool: i tak przecież nei przestrzegasz nakazów własnej religii :P wiec bym się nei przejmował

Gość adaskost
Po co sie z tego spowiadać jak wierzysz to bądz wporządku przed Bogiem...a nie czarnej mafii mowisz na ucho a oni przy wodce zabawiając sie z dupeczkami sie z tego śmieja Rany czemu ja nie żyje w normalnym kraju...

Gość adamosmiesz
kam w uk, tu takiego gowna nie ma jak religia i i wpier.dalanie sie kleru w polityke i zycie ludzi, a teraz kazdy po piataku na swiatynie opatrznosci hihi

Gość a tos wymysli...
Ze religii w UK nie ma... dobre! Tylko w odroznieniu od UK, w Pl. prezydent nie jest glowa Kosciola..

Gość ujjjr
ja nie dostałam rozgrzeszenia i już teraz nie mówię o antykoncepcji podczas spowiedzi....

Gość to po co sie w ogole
spowiadasz, tylk dodatkowo popelniasz swietokradztwo..

Gość gość
za granicą polski branie środków ant.jest rozgrzeszane.....od czego to zależy?że w polsce nie?