Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość messo

alimenty

Polecane posty

Gość messo

Mam 21 lat, od 10 lat moi rodzice są po rozwodzie. Mieszkam z matka która mnie utrzymuje. Ojciec podczas sprawy rozwodowej miał zasądzone minimalne 50 zł miesięcznie, bo mama wiedziała ze i tak nie zobaczy tych pieniędzy. Dzięki Bogu mama środki aby mnie utrzymywać. w tym roku zaczęłam studia dzienne oraz rozpoczęłam naukę w studium policealnym. Nie mam więc kiedy pracować aby zarobić na własne potrzeby. Chcę wiec założyć ojcu sprawę, po 1 o niepłacenie alimentów oraz o płacenie ich teraz do końca mojej nauki (3 -5 lat) min 200 zł Stąd moje pytanie : Czy mam szanse na jakiekolwiek pieniądze od niego ?

Gość masz sądź sie

Gość messo
a co zarobkami mamy ? Są brane pod uwagę?

Gość dwie osoby przyczynily sie
do twego poczecia , wiec dwie osoby musza o Cieb dbac

wstecz nic nie dostaniesz a jakies 200 zl miesiecznie powinnas dostac ale proponuje sie dogadac z ojcem a nie zaraz po sadach chodzic w koncu wojna byla miedzy rodzicami a nie miedzy Toba a ojcem

Gość messo
no niestety ale ojciec nie chce utrzymywac ze mna kontaktu. tym bardziej chcę wytoczyć mu tę sprawę. Nigdy nie płacił nie interesował się mimo że mieszka 15 min drogi od mojego domu.

Hm...zgłaszasz tą sprawę do komornika. Czekasz dwa miesiace...komornik wystawia Ci zaswiasdczenie o dwumiesiecznej bezskutecznosci. Idziesz z tym do MOPSU-u i dostajesz alimenty z funduszu alimentacyjnego (tatusiowi rosnie dług wobec państwa). Potem jak chce to idziesz do sądu o podwyzke, jeżeli sad Ci ja da, idziesz z wyrokiem do MOPS-u i dalej otrzymujesz alimenty z funduszu (maxymalnie do 500zł miesiecznie). Proponuje Ci napisac podwyzke wlasnie na 500 zł a ile Ci dadzą to sie okaze;)