Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a910

ciąża- celiakia

Polecane posty

Gość a910

witam. jestem w 13 tygodniu ciąży. wszystkie okropne dolegliwości, które zwykle występują w pierwszym trymestrze, mnie nie ominęły. Nudnosci i wymioty mnie wykańczają . Czekam, zeby każdy dzień sie kończył, żeby zasnąć i ciągle mam nadzieję, że przyjdzie ten dzień, że w końcu poczuję się lepiej. Do tego ważę 37 kg. Powód- celiakia, uczulenie na gluten, białko. Dieta. Moj gin nigdy nie miał pacjentki z tak niską wagą, wiadomo, że to wiąże sie z dodatkowymi obawami. Czy któras z Was jest w podobnej sytuacji np. wagowej, alergicznej? Zapraszam do wymiany doświadczen, albo żeby pogadac pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to dziwne co piszesz
przecież w dzisiejszych czasach celiakia to nie problem, wszystkie produkty mają swoje "bezglutenowe" odpowiedniki... Stosujesz dietę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a910
pewnie, prawie od roku. Jem wszystko co bezglutenowe, na początku był szok, ale teraz już wiem co i jak, i faktycznie dużo rzeczy jest na naszym rynku, tylko trzeba poszukać, zamowić, czasem gdzies podjechać. Ale waga niestety mi nie urosła, a bardzo chcielismy zajść w ciążę, bo też lata lecą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a910
wg badania usg dziecko dobrze się rozwija, ma 5, 60 cm. i mam nadzieję, ze wszystko będzie dobrze. Tylko mój organizm musi to wytrzymać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to dziwne co piszesz
A przed ciążą lekarz nie miał żadnych wątpliwości? Co na to gastrolog? Dietetyk może? Nie wiem jaki masz BMI, sama waga niewiele mówi, zwłaszcza, że w ciąży nigdy nie byłam i nie wiem jak wyglada ten przyrost wagi... Moje rodzeństwo ma celiakię, ale od urodzenia, to też jest inaczej... Moze trzeba było jeszcze z tą ciążą poczekać, może w końcu choć trochę byś przytyła. Jak miałaś zanik kosmków jelitowych to nie miałaś wchłaniania, może jeszcze nie do końca się tam sytuacja unormowała?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a910
Niedowagi mam chyba jakieś 10kg, mam tylko 156, więc jestem niskiego wzrostu. Zanik kosmków 2 stopnia. W literaturze piszą, że z dwa lata może trwać odbudowanie organizmu, ale różnie mówią. Jakie badania mialo Twoje rodzeństwo, w celu potwierdzenia choroby i jak wygląda dieta itp. ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to dziwne co piszesz
Wiem, że do 18. roku życia (od wczesnego dzieciństwa - wykryta nieco za późno, po pierwszym roku życia, ale to było dawno temu) co jakiś czas miał kontrolne biopsje w czd. Dieta jak dieta - eliminacja glutenu :) Ale brat zawsze był chudziutki, do dziś jest bardzo szczupły, chociaż dzięki aktywnemu trybowi życia obrósł trochę w mięśnie. Nie mogłaś poczekać tych dwóch-trzech lat?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a910
mam 32 lata, musiałam zdecydowac, z jednej strony dieta, z drugiej badania prenatalne, trudności z zajściem w ciążę i wszystko to, co wiąże się z późnym wiekiem matkiitd. Konsultowałam to z ginekologiem, gastrologiem, ale zadne nie chciało podjąć decyzji- wiadomo. Mówili, że co ma być to będzie, żeby sprobować. Pierwsze tygodnie za mną i narazie rozwija się dobrze, na wadze nie przybrałam, ale może z kolejnymi miesiacami to się zmieni. Odkąd stosuję dietę to o wiele lepiej się czuję, tylko waga właśnie stoi w miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to dziwne co piszesz
Wczoraj zniknęłam, ale mam nadzieję, że jeszcze tu zajrzysz - mam pytanie. jak stwierdzono u Ciebie celiakię? Skoro piszesz, że dietę stosujesz od roku, to znaczy że dopiero rok temu zdiagnozowano... Możesz napisać jak doszło do tej diagnozy? Ja mam całe życie niedowagę, ale pomimo celiakii w rodzinie nikt mi nigdy nie robił takich badań, bo właściwie każde jedzenie toleruję dobrze... Miałaś jakieś objawy typu biegunka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to dziwne co piszesz
a910 - odezwij się!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a910
W sumie, w dużym stopniu sama na to wpadłam i zasugerowałam lekarzom. Przez dwa lata próbowano mnie "leczyć" na wszystko. A objawy: od wielu lat niedowaga, bole stawów, mięśni, ciągłe zapalenie gardła, aż do utraty głosu, bóle żołądka i podbrzusza, oczywiście biegunki. Badań miałą całą masę, na rózne schorzenia. gastrolog zasugerowała celiakię, ale wynik z krwi nie wyszedł, na przeciwciała, natomiast wyszło z badania i wycinka, naciek zapalny i zanik kosmków. Więc niby nie ma w 100 procentach. Ale wiadomo, że ta choroba może być utajona, mieć różne objawy lub nie. Internistka, u której leczyłam bardzo długo gardło, gdzie żadne antybiotyki nie pomagały, ma chore dziecko na celiakię i zasugerowała, że stan zapalny w gardle wynika ze stanu zapalnego w jelitach i zaproponowała dietę. W sumie to nie miałam już nic do stracenia, bo ginęłam fizycznie, a po leżeniu w szpitalach itd. nie miałam innej diagnozy. Odkąd jestem na diecie przeszły problemy z gardłe, bóle brzucha, bóle stawów itd. Więc myślę, że to dobra droga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a910
zrobiłam też zwykłe testy alergologiczne- pokarmowe. Uczulenie na gluten tam nie wyszło, ale z tego co poczytałam, może tak być, ale ku mojemu zdziwieniu wyszło uczulenie na białko, więc to się wiaze z tym, że nie mogę jajek, mleka krowiego i jego przetworów. Przez całe życie przecież to jadłam, ale może faktycznie to wyniszczało mi organizm. Za jakiś czas powtórze badania, może za rok. Kiedy czasem zjem coś z glutenem np. kawałek ciasta od razu czuję to w jelitach- wariują, bolą, piecze mnie język- tak to poznaję. Nie wiem czy dobrze, ale niestety nie trafiłam jeszcze na dobrego lekarza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to dziwne co piszesz
Dzięki za odpowiedź. U męża w rodzinie jest osoba (kobieta), która miała podobną do Twojej sytuację - tyle że była już po 40tce, ale była na granicy śmierci zanim ktoś wpadł na to, ze to może być celiakia. W każdym razie ona w ciągu kilku miesięcy od diagnozy, na nowej diecie, przytyła 11 kg, więc dziwi mnie, że piszesz że Twoja waga nie drgnęła przez rok... Co do lekarza, to chyba dużo zależy od tego gdzie mieszkasz, bo może nie wszędzie jest taki sam dostęp do dorych specjalistów. Poszukaj u siebie przychodni Polskiej Fundacji Gastroenterologii, na pewno jest w Warszawie, a czy w innych miastach nie wiem. Mają stronę internetową, może to Ci coś pomoże. Pozdrawiam i trzymam kciuki za Was :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a910
dzięki za informację Właśnie ja jestem z województwa opolskiego, nawet o gastrologa cieżko, a co dopiero o specjalistę od celiakii. Martwi mnie właśnie, ze waga nie idzie w góre, stoi w miejscu, może dzieje się cos jeszcze w organiżmie, czego nie wiem. Jedyna poprawa na diecie, to, to co pisałam wcześniej. Kolonoskopia nie wykazała żadnych zmian patologicznych w jelitach, podstawowe wyniki mam dobre, ale nie ja jestem lekarzem. Narazie przestałam szukać, po ponad dwóch latach chodzenia po lekarzach, lezenia w szpitalach, braniu różnych leków, mam dość. Oby było dobrze. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a910"zrobiłam też zwykłe testy alergologiczne- pokarmowe. Uczulenie na gluten tam nie wyszło,"Bo celiakia a UCZULENIE na gluten to dwie różne sprawy, nic mające ze sobą żadnego związku.Tutaj więcej na ten temat (link skrócony): http://tnij.org/celiakia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piszesz o kawału ciasta z glutenem a przecież rzadko kiedy ciasto nie jest na mleku i praktycznie zawsze z dodatkiem jaj, nie wykluczaj tego! jesli testujesz produkt glutenowy to zadbaj, by był "czysty", zyli bez mleka, jaj i przetworw. Dodatkowym źródłem uczulającym bardzo często jest drób (jeśli masz uczulenie na jajka - wystrzgaj się go).Dopiero po spróbowaniu produktu bez alergenów a z glutenem - możesz obserwować reakcje rzeczywiste na gluten właśnie.I pamiętaj, że obecnie mleko jest już praktycznie wszędzie (nawet w bułkach i biłym pieczywie). niemal wszędzie obecne mleko pełne, czy w proszku, jaja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a910
dzięki za sugestie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jestem studentką dietetyki i robię aktualnie badania na temat diety kobiet ciężarnych z nietolerancją glutenu. Jeśli znalazłyby się chętne Panie do wypełnienia krótkiego kwestionariusza, byłabym bardzo wdzięczna :) https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfa8 Q2ib8zkDcfgIuKrB08WDNQ9Dnd028oMGR5QXBVB3AtabQ/viewform

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×