Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bisciu

łacina- III deklinacja

Polecane posty

Gość Bisciu

W III deklinacji wyróżniamy trzy jej podrodzaje, którą z nich zastosujemy odmieniając słowo "Tribunal, tribunalis"????

Gość Bisciu
Halo, czy nikt nie uczy sie łaciny:)??

Gość czaaaaarnakawa
na moje oko samogłoskową, bo jest imparisyllaba i zakończenie AL w nominativusie... ale głowy nie daję;)

a nie spółgłoskowy? bo to zależy od tego, jaką literą kończy się temat temat odnajdujemy poprzez odcięcie końcówki w gen. a jak na moje oko, to tam jest spółgłoska na końcu :P

Gość czaaaaarnakawa
nie znam żadnego przypadku, żeby po odcięciu końcówki została samogłoska na końcu. Typ rozpoznaje się po ilości sylab w Nom. i Gen., ewentualnie po charakterystycznych zakończeniach nominativusa, a w samogłoskowym tymi zakończeniami sią -e, -al, -ar...

masz rację mój błąd z tym, że to typowe zakończenia dla rzeczowników rodzaju nijakiego i jest to cecha charakterystyczna do typu samogłoskowego należą (m.in): rzeczowniki rodzaju nijakiego zakończone na -e, -al, -ar (dawniej były to rzeczowniki równozgłoskowe) i nie ów mi tylko, że nie ma tematów, kończących sięsamogłoską

Gość czaaaaarnakawa
nie znać + kogo?czego? a nie kogo?co? nie znasz tej książki czy tę książkę?:) a jakie znasz rzeczowniki III deklinacji, które mają w zakończeniu tematu samogłoskę? Wcale nie twierdzę, że takich nie ma, tylko że ja takich nie znam;]