Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lixer

Co sądzicie o badaniach przed rozpoczęciem współżycia z nowym partnerem?

Polecane posty

Czy uważacie, że są potrzebne? I czy któraś z was obraziłaby się, gdyby jej nowy chłopak, będący prawiczkiem, grzecznie ją zapytał, co sądzi o takich badaniach? (można się domyślić, że byłaby to delikatna sugestia, żeby zrobiła takie badania) Z tego co wiem, Światowa Organizacja Zdrowia już od wielu wielu lat zaleca aby przed rozpoczęciem współżycia z każdym nowym partnerem wykonać takie badania. W kampaniach namawiają do tego osoby zarażone HIV. Ale mimo to takie badania to chyba wielka rzadkość w Polsce? Bo na zachodzie chyba jest to powszechniejsze i bardziej oczywiste. Badanie na HIV jest bezpłatne ale np na HPV kosztuje podobno koło tysiąca czy dwóch tysięcy złotych?

Gość ulka28
jakby mi facet wspomniał o takich badaniach to momentalnie rzuciłabym go.

Gość jestem za bo po co ryzykować
życie. Życie jest tylko jedno, a chłopaków mozna mieć wielu. Zresztą obecnie to dużą nieoopowiedzialnoscią jest sex z kimś kto miał kontakty z innymi dziewczynami i nigdy się nie badał. Na ten temat mogą dużo powiedziec partnerki Simona Mola jak i nnych facetów mających AiDs czy inne choroby weneryczne.

--->ulka28 Tak? A dlaczego? Uważasz, że jest absolutnie niemożliwe żebyś miała jakąś chorobę o której nie wiesz? Że mogłaś się zarazić od poprzedniego partnera?

Gość jestem zaaaaa
dodam, ze badania mają robić chłopak i dziewczyna, a nie tylko jedna strona.

niegłupie. ja miałam robione wszystkie badania jak byłam w ciąży i dobrze wiedzieć że jestem zdrowa:)

Gość jestem zaaaa
prawiczki też mogą być nosicielami róznych chorób

Gość gdyby mi facet zaproponował
takie badania to bym się zgodziła, ale wymagałabym tego samego bez względu na to czy jest prawiczkiem czy nie. W końcu wirusem HIV nie tylko przez współżycie można sie zarazić.

--->jestem zaaaaa Zgadzam się, że obie strony powinny robić badania. Ale jeśli on jest prawiczkiem to też powinien robić badania?

pomysł dobry ale wszystko zalezy od tego jak zaproponuje się takie badania dla siebie i dla partnera ...trzeba być taktownym:D tekst w stylu : "a może zrobisz sobie badania zanim zaczniemy sie bzykac co? bo nie chce się zarazić jakimś syfem od ciebie" raczej odpada...

Gość brzmi to trochę dziwnie
Jednak jest to rozważne , dziś nie wiadomo kto i co robił wcześniej , Aids to tylko jedna z możliwości , można również nabyć grzybicę lub żółtaczkę .

Gość filipowa
a ja honorowo oddaje krew wiec co trzy miesiace sprawdzaja czy jestem zdrowa:)

Gość gdyby mi facet zaproponował
"Ale jeśli on jest prawiczkiem to też powinien robić badania?" A jaką masz pewność że jest prawiczkiem?:P mówić każdy może, a poza tym to co ty myślisz ze hivem to tylko przez współżycie można się zarazić

Gość a o HCV ani słowa
No tak, w polsce jest TYLKO ponad 700 tys. nosicieli ;) Na pewno NA MNIE nie trafi ;)

Gość jguigviuf
jeśli mamy pewność, że dziewczyna jest dziewica a chlopak prawiczkiem to wtedy to głupota, ale jeżeli wczesniej mieli partnerów, a zwlaszcza takich na jeden raz to jak najbardziej powinni zrobić takie badanie ja np. w życiu nie kochałabym się z facetem, który wcześnie pie.przył się z pierwszymi lepszymi dopóki nie zrobiłby badań i niepokazał wyników!!!

Gość co za to postoi
ale po co robić badania,przecież my jesteśmy zacofanym krajem,bądźmy zacofani także w tej dziedzinie,trzeba być konsekwentnym

OK. Mógłbym się przebadać. W sumie gdybym zaproponował, że sam też się przebadam, to chyba brzmiałoby to lepiej? Niektóre osoby mówią, że nie proszą o takie badanie osoby, której ufają a z osobą, której nie ufają nie idą do łóżka. Wiecie jak na to odpowiadają kampanie promujące badania? "Czy ufasz wszystkim byłym partnerom swojego partnera?"

Gość fajfus ochlapus
"jeśli mamy pewność, że dziewczyna jest dziewica a chlopak prawiczkiem to wtedy to głupota" glupoty to sama wypisujesz. O szpitalnuk zarazeniach sie nie slyszało ?

No dobrze, część z was popiera to a ja i tak myślę, że takie pytanie, nawet w najdelikatniejszej formie mogłoby się skończyć trzaśnięciem drzwiami o słowami Do widzenia z jej strony:( I jest pytanie. Co jest ważniejsze? Co poświęcić?

Nie wiesz, że gumki pękają naprawdę a nie tylko w dowcipach?

Gość to moze do zakonu
z braku seksu nikt nie umarł :o Gumki pekaja, ludzie pod samochody wpadają i na grype umierają. Nie czuje jak rymuje.

Gość lewicowamotka
na pewno nie warto poświęcać własnego zdrowia ani życia,bo masz tylko jedno,a dziewczyn możesz mieć wiele jeszcze.Pomyśl,kiedyś będziesz zakładał rodzinę,zrób to dla przyszłej żony,dla dzieci-NIE RYZYKUJ

Ciekawe ile jest rozstań z tego powodu:) Pewnie nie wiele, bo nie wiele osób prosi o takie badania partnera...

Gość ok, ale dokładnie?
Ja też myślę, że powinno się prosić patnera (i samemu też) o przebadanie się. Nigdy tego nie zrobiłam przy poprzednich partnerach, ale teraz z obecnym chłopakiem chcemy przejśc na plasterki antykoncepcyjnei kochać się bez gumek (w moim przypadku pierwszy raz bez gumek) więc pomyślałam, ze ryzyko jest tu jeszcze więkze, i się oboje przebadamy. Nie muszę widzieć jego badań. Chodzi o to, że samemu można czymś nie wiedzieć (ja tez nie mam 100% pewności co do siebie, że czegoś nie 'noszę') i jeśli zrobi badania i powie mi "sprawdziłem, wszystko jest OKej", to mu ufam i nie muszę oglądać wyników. Ale teraz mam pytanie: Jakie dokładnie badania powinno się zrobić? Wiem że HIV wiem że WZW czy Kiła, i co dalej? Ktoś wie, ktoś robił i może podać dokładnie wszytkie na co miał ( i orientacyjne koszta?) Na wielu forach ludzie piszą: "no HiV kiła i inne choroby weneryczne" albo WZW, HPV i takie tam" Ale co to są te "i takie tam", tak konkretnie? Będę dzwięczna jak ktoś się wypowie :)

Gość qwdqwdqwdqwdwqd
nie obraziłabym sie. mysle ,ze to dobry pomysl

@ok, ale dokładnie? hiv, wzw, hpv koszta w prywatnych przychodniach to kilkadziesiat zł za jedno, ale są punkty gdzie mozesz zrobic test na hiv bezpłatnie