Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilnie potrzebujaca

Leczenie dziecka w polsce urodzonego w uk

Polecane posty

Gość pilnie potrzebujaca

Mam wielki problem i pilnie potrzebuje pomocy otoz za kika tygodni chce leciec do polski z moim 3 miesiaecznym dzieckiem, wiem że w polsce bede musial z nim isc od lekrza spcejalisty dlatego tez chce jechac, co mam zrobic aby leczenie w polsce mojego dziecka bylo bezpłatne??? Ja i mąz oboje jestesmy ubezpieczeni w uk, moje dziecko wymaga leczenia w polsce

Gość mama klaudii
musisz mu wyrobić pesel i nie bedzie problemu o ile dziecko bedzie miec polskie obywatelstwo

Gość musicie sie ubezpieczyc w
polsce, inaczej nfz nie ma prawa finansowac leczenia waszego dziecka. dokad nie macie ubezp. bedziecie zmuszeni placic za uslugi lub korzystac z prywatnej sluzby zdrowia: lim, medicover itp.

Gość obywatelstwo nie wystarczy
musicie sie ubezpieczyc.

Gość zreszta to dziecko ma juz
obywatelstwo polskie (za wyjatkiem syt. gdzie ojcem dziecka jest miejscowy)

Gość mama klaudii
ja nie mam ubezpieczenia w polsce wykupionego tylko europejską karte ubezpieczenia ( o która nikt mnie nie pytał zresztą ) jak chodziłam z małą na badania był potrzebny tylko jej pesel

Gość Pilnie potrzebujaca
a nie wytsraczy posiadanie tej kart Ja ja mam, mąz tez ale dla dziecka nieudalo mi sie wypelnic formularza musi skonczyc 16 lat slyszlam ze sa jakies mozliwosci ale nie wiem jakie, chce z ta zabrac dziecko bo uwazam ze tu nie sa w stanie mu pomuc

Gość mama klaudii
ok. obywatelstwo ma tylko muszą wszystkie papiery pozałatwiać itd jak tego jeszcze nie mają ja napisałam tylko to co wiem z doświadczenia

Gość pilnie potrzebujaca
no a gdzie jakis dowod ubezpieczneia musze miec takie cos, chyba normalnie ma sie legitymacje ubezpieczeniowa, a jesli sie cos stanie z dzeckiem to co mam zrobic??ja ta karte posiadam

Gość mama klaudii
mi w uk mówili , że ta karta jest wazna tez na dziecko ( moja) w polsce jej nie chcieli tylko pesel ( jak mała jeszcze nie miała to wpisywali mój )

Gość pilnie potzebujaca
dziekuje ci bardzo za pomoc bardzo mi na tym zalezy od urodzenia borykam sie z lekarzmi w uk i bezskutecznie a z dzieckiem coraz gorzej:(

Gość karte wydaje sie tylko na
podstawie info. o posiadanym przez was ubezpieczeniu. karta pokrywa jedynie podstawowe uslugi w zakresie leczenia na wypadek wypadku lub naglej choroby (z wylaczeniem uslug specjalistycznych, stomatologicznych i leczenia chorob przewleklych u pacjenta). za wszystkie uslugi zazwyczaj sie placi i otrzymuje fv, a po powrocie do kraju maciezystego, gdzie wydano karte, otrzymujecie sie zwrot kosztow leczenia na podstawie otrzymanych faktur. tak to wyglada w praktyce. nie wiem jak zrobila to mama klaudii i co za przychodnie znalazla, ze niczego nie sprawdzali. obywalelstwo rp dziecko nabywa z momentem przyjscia na swiat w polskiej rodzinie w uk. tam nie obowiazuje prawo ziemi (jak w usa) i maly polak nie jest obywatelem uk, jesli nie ma jednego z rodzicow posiadajacych tamtejsze obywatelstwo.

Gość chodzi oczywiscie o europejska
karte zdrowia.

Gość esremmm
ja wprawdzie mieszkam w niemczech...ale mam tez dzieci i u mnie jest tak...dzieci, maz i ja jestesmy ubezpieczenie, jak jechalam do pl...i chcialam zeby dzieci tez mialy tam ubezpieczenie tak na wszelki wypadek...to szlam do swojej ubezpieczalni i dostawalam takie karty niebieskie, ktore wazne byly na terenie calej europy...najlepiej zapytaj sie w swojej ubezpieczalni..bo dziecko jest ubezpieczone tam gdzie ty lub maz...

Gość z karta nie wyleczysz w polsce
choroby przewleklej, czy wrodzonej. to niezgodne z warunkami jakimi obwarowane jest korzystanie z karty. zeby leczyc dziecko specjalistycznie i hospitalizowac musisz wykupic ubezpieczenie w nfz-cie.

Gość mama klaudii
wiesz co najlepiej bedzie jak zadzwonisz do narodowego funduszu zdrowia i dowiesz sie co i jak żeby później w pl. nie tracic czasu tylko juz sie maluszkiem zająć i mu pomóc ja nie szukałam jakiejś specjalnej przychodni poprostu poszłam do pediatry u mnie w mieścinie w ośrodku zdrowia i w rejestracji babka do mnie że niezbedny jest pesel dziecka to załtwialiśmy to i później dostałam juz skierowanie do specjalisty

Gość najlepiej zadzwoń do nfz i
spokojnie, bardzo dokladnie im wyklaruj, co i jak chcialabys zrobic, a oni udziela ci wszelkich wskazowek co i jak, krok po kroku, masz zrobic. tel. (0-22) 572 60 00

Gość mama klaudii
o reszte badań zrobili małej już już w uk ....

Gość klaudia moze bylo tak ze
mialas jeszcze wazne ubezpieczenie polskie, mimo ze mieszkasz poza krajem. jesli np. jestes osoba bardzo mloda to czesto zdarza sie tak, ze (do 26 roku zycia) jestes nadal objeta ubezpieczeniem swojego polskiego rodzica (albo zakladu pracy rodzica).

Gość pilnie potrzebujaca
wszytskim dziekuje moj syn to wczesniak problem polega na tym ze oni tutaj nie maja madrych lekarzy jest sporo powilkan wczesniaczych ale nie zagaza to jego zyciu jednakze jak nie zabiore go do polski gdzie musi go obejzec odpowiedni specjalista moze sie to zle skonczyc,wiec nie wiem co zrobic zeby miec darmowe ubezpieczenie w polsce

Gość mama klaudii
ja mam 25 lat ale naprawde nikt mnie nie pytał o rzadną ksiązeczke ani nic chyba nieźle zakrecone te babki tam tylko dostałam opierdziel , że mała nie ma pesel ..... no nic za 2 tyg. ja lece do polski i tak na wszelki wypadek zadzwonie i dowiem sie co i jak ...... bałagan :(

Gość mama klaudii
żadną

Gość no chyba wlasnie dla tego ze
mialas mniej niz 25, czyli bylas nadal ubezpieczona przez rodzica. (dzieje sie tak dlatego, ze gro ludzi do 24-26 r.z. nadal sie uczy, stad nie ma ubezp. z wlasnego zakladu pracy) na podst. twojego peselu, panie w rejestracji moga zweryfikowac czy masz aktualne ubezpieczenie, czy nie (maja info. przy twojej karcie zdrowia, albo w systemie)

Gość autorko w polsce wcale nie
mamy lepszego personelu med. niz w uk. tak ci sie tylko wydaje, ze lepiej sie nim tu zajma, tymczasem to guzik prawda. polscy lekarze bardzo sie zmanierowali w ostatnich latach i dla wielu z nich juz dawno przestalo sie liczyc dobro pacjenta, a przede wszystkim licza sie pieniadze od koncernow farm. taka smutna prawda. w polsce na wszystko przepisuje sie dzis antybiotyki, nawet jesli przypadlosc jest absurdalnie smieszna (!) takze miej to na uwadze. nie oszczedzaja nawet tych najmniejszych i najslabszych. wciska sie malenkim dzieciom niebezpieczne szczepienia, specjalistyczne srodki kosmetyczne i szpikuje tyloma parafarmaceutykami jakich bys przez polowe swojego dziecinstwa nie zazyla mieszkajac w innym kraju. taka mamy smutna rzeczywistosc.

Gość idz z dzieckiem prywatnie do
specjalisty wiesz jakie sa kolejki do lekarzy ? no chyba ze chcesz spedzic w Polsce kilka miesiecy ja chodze tylko prywatnie bo wtedy lekarze tez maja nieco inne podejscie do sprawy a tak to szkoda slow , chyba ze szczesliwie trafisz , czego Ci zycze

Gość paulcias15
witam a ja mam takie pytanie...ja i moj maz pracujemy w anglii mamy ubezpiecznie oplacane tam..nasze dziecko jest w polsce i w jaki sposob ma ono jakies ubezpieczenie...

Gość gość
Leczenie darmowe w Polsce dziecka urodzonego za granicą posiadającego Polskie obywatelstwo i pesel to czysta teoria.Moja córka ma podobny problem i postanowiła zrezygnować z pobytu w Polsce.

Gość gość
To Czemu ja od 18 r z musialam zajerestrowac sie w urzedzie pracy jako osoba bezrobotna zeby miec ubezpieczenie. Kazdy nie uczacy sie w systemie dziennym musi miec wlasnie ubezpieczenie. Uczylam sie zaocznie wiec nie moglam byc pod matka. Osoby nie uczace sie w pl musza byc zarejestrowane w urzedzie pracy od osiagniecia pelnoletnosci chyba ze ich stac na opiekę prywatna

Gość gość
Dobre mam doświadczenia jak na razie z polską przychodnią/kliniką w Tooting, to jest południe Londynu. Na stronie https://polski-lekarz.london/ jest cała rozpiska lekarzy jacy tutaj pracują. Fajną wygodną opcją są wyniki z badań online, nie trzeba nigdzie jeździć, drukować wyników tylko wszystko masz w wersji cyfrowej.