Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sobota nad polskim

zrobiłam zadanie z polskiego ale nie wiem czy dobrze

Polecane posty

Gość sobota nad polskim

mialam napisac reportaz o pozytywistach w "Lalce" za cholere nie wiem jakto zrobić.. zaczełam od wymienieia ich, poxniej krotko opisalam, a na koniec ogolnie ich skomentowalam.. ale zaczelam od "B.Prus w swej powieści ukazał osoby, które maja ogromny szacunek dla nauki...... (...) ukazał także osoby złosliwe, cieszace sie z czyjegos nieszczescia i egoistyczne liczace tylko na pieniadz i siebie samych." czy ja to dobrze zrobiłam? ?? prosze pomóżcie

Gość maturka4
A kogo zaliczyłaś do pozytywistów?

Gość sobota nad polskim
zaliczyłam izabele łęcką, ochockiego, baronostwo, subiektow pracujących w sklepie Mincla, studentów i geista. Mam 289 słów :/ czy to nie jest za duzo?

Gość za mało powinno być 400 słó

a Wokulski? przeciez on tez ma cechy pozytywistyczne, na przykład to, że zdobył wykształcenie, albo, że udzielał się charytatywnie...chyba :classic_cool:

Gość łęcka pozytywistką
przecież ta głupia baba to typowa romantyczka i do tego głupia jak but jak ten wokulski mógł za nia łazić przez całą książkę nigdy nie zrozumiem facetów

Gość sobota nad polskim
tak wiem, ale na lekcji nie wpisywałysmy wokulskiego, bo uznałysmy ze jest mieszany :P on wszedzie po troszke jest ;D ale ogolnie ten reportaż jest dobrze napisany? najbardziej mi chodzi o to czy dobrze, ze opisalam tych pozytywistow i czy dobrze zakonczylam prace..

Gość kobieta pewna kobieta
Wstęp dla mnie nie za bardzo - typowe wypracowanko, nie reportaż; dla mnie mogłabyś napisać to z punktu widzenia kogoś w rodzaju dziennikarki, plus wstawić fragmenty wywiadów w odpowiedzi używając cytatów - wypowiedzi z "Lalki" konkretnych osób, tak mogłoby być ciekawiej i bardziej zachowałabyś charakter reportażu

Gość definicja
zacznij od definicji pozytywistow i wtedy zrozumiesz kogo do nich nie zaliczac :)

wygląda na to, że tak. choc moja sorka od polaka w lo by padła, gdybym nie zawarła wokulskiego w wypracowaniu:P jakby nie patrzeć, bohater dośc ważny, łączacy w sobie cechy pozytywistów i romantyków

Gość maturka4
Ani Łęcka, ani Krzeszowscy!!! To typowe przeżytki epoki Przede wszystkim Wokulski z porównaniu do Rzeckiego Studenci, Ochocki,

Gość sobota nad polskim
nie mam żadnych cytatów.. mam 289 słow od tak napisane. A wybrałam tych ludzi, bo robiłyśmy to ostatnio na lekcji, babka z nami wpisywała, wiec sugerowałam sie zeszytem.

no ale dla mnie to nie ma nic wspólnego z reportażem, zwykłe wypracowanie Carolyna , to do mnie z tymi cytatami ?

tak...bo właściwiena maturze to liczy się tylko to, co taki uczeń napisze od siebie, więc zwyczajnie nie ma sensu zamieszczać cytatów. a w szkołach, przynajmniej w mojej, oceniali tak, jak ocenia się wypr maturalne. ale bez obrazy oczywiście :classic_cool: luzik :classic_cool:

no ale przecież użycie cytatu w odpowiednim momencie raczej wzbogaci pracę, tak ? Dziwny macie teraz ten system w szkołach ;) pozdro ;)

Gość sobota nad polskim
ehh to nie mam pojecia jak to zrobic... moze wpakuje miedzy te opisy cyctaty co mowili i zakoncze.. ale wtedy bede meic ponad 300 słów :(

wiem, ze dziwny, ale jakoś współgra z moją mało normalną osobowością :classic_cool: a tak serio, to ja zamieszczałam cytaty, kiedy jakoś mało objętościowo zajmowała praca:P choc punktów z tego nie było :O

Gość sobota nad polskim
a ty carolyna zostawiłabys tak ta prace?

sobota - mi nie chodziło o to, że muszą być cytaty chodziło mi tylko o projekt, który przypominałby reportaż, równie dobrze mogłabyś zrobić bez cytatów - z punktu widzenia osoby, która tam przyjeżdża, obserwuje tych ludzi rozmawia z nimi i relacjonuje sytuacje, i przedstawia ich portrety cytaty tylko dodatkowo - jako prosty pomysł zdobycia wypowiedzi danej osoby do swojego reportażu po prostu wydaje mi się, że u Ciebie nie ma formy jaką zaproponowano

to co zrobiłaś jest prawdopodobnie blisko "charakterystyki" nie zaś reportażu

pewna kobieta ma racje, to powinno bardziej przypominać reportaż...zobacz, jak wygląda jakiś przykładowy reportaż i się dostosuj do tego. hmm, ja spadam na obiad!

Gość sobota nad polskim
to ja nie wiem jak to ma zrobic :( mam opisane jak kogo ukazano w powiesci a na koniec mam ich calych skomentowanych jacy sa itd.. kurcze :(:(

Gość alekssss4555
to nie przypomina ni chooja reportażu, weź przeczytaj sobie def. reporatażu i przykładowy reportaż i dopiero pisz, to co wyprodukowałaś to mieszanka charakterystyki i wypracowania

Gość sobota nad polskim
moge ci to poslać a ty to zmienisz na reportaż?

Gość do sobota nad polskim
To n ie jest temat na reportaż, proponuję sprawidzić czym taka forma się charakteryzuje.

Gość alekssss4555
do mnie to o tym żebym przerobił????? wybacz ale ja umiem napisać reportaż a ty najwyraźniej nie i skoro to twoja praca domowa to masz sie nauczyć pisać, musisz się wczuć w rolę osoby która była naocznym świadkiem tych zdarzeń, i z takiego punktu widzenia zaczynasz pisać, poszukaj w necie sobie reportaży i zobacz

Gość sobota nad polskim
cześć! pamiętacie mnie? zrobiłam to zadanie, tak jak mowiliscie.. opisalam ze bylam na 2 tygodniowym pobycie w warszawie i ze poznałam łęcką.. potem subiektow, ochcockiego i studentów ;D dostalam 4 !!!!

Gość no i fajnie
przynajmniej sie kafe przydlalo