Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Techniczna

Program do równań 3go stopnia

Polecane posty

Gość Techniczna

Widział ktoś kiedyś z was coś takiego?? Równanie nie do obliczenia;-) A wyniki z dokładnością do ok 4 miejsc po przecinku...

Gość student fizyki
Sama jesteś nie do obliczenia :) Istnieje ogólne rozwiązanie równań 3-go, a nawet 4-go stopnia. Nie istnieje natomiast ogólna metoda rozwiązania równań 5-go i wyższych stopni, i jest to udowodnione. A taki program, możesz z łatwością napisać sama. Algorytm znajdziesz tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_trzeciego_stopnia

Gość gfffgggg
wiesz ja mysla ze na tym forum nie ma takich madrych ludzi. sama widzisz jakie tu zera siedzą ;) pozdrawiam

Gość student fizyki
Aha, tylko musisz pamiętać, że pierwiastki w ogólności będą zespolone i musisz to w swoim programie uwzględnić.

Gość babcia krysia
bardzo podoba mi sie powyzsza porada :D

Gość Techniczna
;-) już biegnę pisać taki algorytm;-)... a serio ktoś coś poradzi?? koleżanka znalazła jakiś ale liczy tylko pierwiastki całkowite a jak wspomniałam to są ułamki i to do 4miejsc po przecinku... nie wiem jak miałabym to policzyć tradycyjnie:-)

Gość student fizyki
Ale ja radziłem zupełnie serio. Co za problem przepisać podany na tacy algorytm do jakiegoś języka programowania? 10 minut roboty. Z liczeniem na kartce zejdzie ci jakieś 17 razy dłużej :)

Gość Techniczna
Nie miałam c++, co najwyżej pascala ale jak to na politechnice dawno temu i nieprawda:-) Koleżanka prosiła mnie, żeby poszukać, ja jestem o wiele mniej zaawansowana w tym projekcie, także jeszcze się nad tym nie zastanawiałam... Dzięki babcia krysia może coś tam znajdę:-)