Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśka stąd

forum o ciąży ale mam antykoncepcyjne pytanie

Polecane posty

Gość mamuśka stąd

co ile lat należy zrobić przerwe w braniu tabletek anty i ile powinna trwac?

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Musialabyś najpierw napisać jakie dokładnie tabletki brałaś bo wszystkie one różnią się zawartoscią hormonów i z reguły przy mocniejszych tabletkach zaleca się częstsze przerwy. Trzeba też uwzględnić inne czynniki - jak tolerujesz tabletki, jak wygladały twoje miesiączki przed braniem, czy były regulrane, czy wiesz czy miałaś owulację, w jakim wieku jesteś itd...

Gość hanuss
wiadomo ze o każda rzecz na forum mozna zapytac swojego lekarza albo pediatre dziecka wiec co to ma byc w ogole za rada????

Gość nie musisz robic
przerwy wystarczy raz na rok wizyta u gina, a co 2 lata sprawdzic poziom hormonow, jak nic sie nie dzieje to po co przerwa

Gość mamuśka stąd
cilest-biore 3 lata przy niektórych cyklach w trakcie wystepuja plamienia

Ginekolodzy mają podzielone opinie niestety:o Sama brałam tabletki kilka dobrych lat i każdy z nich mówił co innego. Jeden że w obecnych czasach tabletki są na tyle "słabe" i nie szkodzą organizmowi że nie trzeba robić przerw przez nawet 5-6 lat albo i więcej, że taka przerwa może hormonalnie rozregulować organizm i jest zbędna. Inni mówili że lepiej robić przerwy co max 2 lata, aby sprawdzić czy powróci miesiączka, zbadać hormony, sprawdzić czy jest się płodnym.... Ja bardziej przychylam się do tej drugiej opinii, jednak wydłużyłabym ten okres na około 3 lata brania... Zwłaszcza jeżeli przed braniem miałaś np nieregularne cykle (a co za tym idzie podejrzenie że mogłaś mieć kłopoty z płodnością) i planujesz za jakiś czas starać się o dziecko. Wtedy tym bardziej wypadałoby zrobić tą przerwę na ok 5 miesięcy, zrobić badania hormonów, zobaczyć czy powróci miesiączka... Myślę że to byłoby rozsądne. Podobnie bym zrobiła jeśli zaczęłaś brać tabletki w dośc młodym wieku, na etapie dorastania. Wtedy również lepiej skończyć na parę miesięcy z tabletkami i się przebadać, sprawdzić czy czasami nie namieszały ci w organizmie

Gość skoro plamisz to
najwyzszy czas isc do lekarza forum tu ci nie pomoze, sama biore cilest juz 7 lat i u mnie wszystko oki

Gość plamienia sie zdarzaja
przy tabletkach i wcale do lekarza z tym nie trzeba leciec. Chyba ze masz inne obiawy typu bole brzucha itd. co do przerw w tabletkach to nie ma wlasciwie zadnego "usprawiedliwienia" ktore nakazywaloby robic przerwy. Kobiety robia przerwy od czasu do czasu, zeby sie upewnic ze nadal miesiaczkuja (krwawienia w cyklach z tabsami nie sa miesiaczkami); jesli chcesz zrobic przerwe to powinna ona trwac 3 miesiace (w ten sposob oba jajniki beda mialy okazje wyprodukowac jajeczko, biorac pod uwage fakt ze czest pierwszy cykl jest bezowulacyjny.)

Gość mamuśka stąd
mam juz dzieci,swoje lata-wiecej dzieci miec nie chce niemniej jednak zapytam lekarza-chociaz mój taki "niepewny" stad pytam tez tu zeby wiedziec jakimi pytaniami go męczyć