Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jednaaaa123

badanie cytologiczne- pytania

Polecane posty

Gość taka jednaaaa123

witam we wtorek ide pierwszy raz na badanie cytologiczne i mam kilka pytan: 1. czy to prawda ze przed badaniem nie wolno wspolzyc min 6 dni ( zapomnialam zapytac ginekolog przy wizycie) 2. czy moge miec badanie we wtorek jesli w czwartek dostaje okres (moja ginekolog mowila ze tak i mnie zapisala ale rozni sa lekarze ja jej dobrze nie znam bo jestem drugi raz moze ktorejs z was ginekolog mowil ze nie mozna zaraz przed miesiaczka) 3. czy po wynik tez trzeba isc osobiscie czy mozna przez telefon? ( place za wicyte dosc duzo i nie chce tracic kasy na to zeby mi tylko dala wyniki jesli wszystko bedzie okey wolalabym zadzwonic i jesli bedzie cos nie tak to oczywiscie pojde- czy ktoras z was tak miala) 4. po jakim czasie od zaczecie wspolzzycia zrobilyscie to badanie? ja po prawie 3 latach ale mialam tylko dwoch partnerow seksualnych i zaden ginekolog mi nie raczyl powiedziec jakie to badanie jest wazne dzieki za odp

Gość taka jednaaaa123
prosze o odpowiedz

Gość bojabojaboja
Nie wiem, czy to jest takie istotne, żeby nie współżyć przed cytologią, bo mnie np. nigdy żaden lekarz o tym nie informował. A cytologia wychodziła w porządku. Badanie chyba powinnaś mieć co najmniej 4 dni przed miesiączką z tego co dobrze pamiętam. I na pewno nie kilka dni po tylko też jakoś dłużej. Wyniku dowiadywałam się przez telefon i nie było żadnego problemu. Doktorka tylko zapisała mi nr badania i kiedy będzie juz wynik. A po jakim czasie badanie? Chyba z 3 lata, tak samo jak Ty. Po prostu wcześniej nie miałam żadnych problemów ginekologicznych. Ale o ważności cytologii zostałam poinformowana już na pierwszej wizycie. Pozdrawiam.

- zaleca się wykonywanie cytologi niedługo po zakończeniu okresu, ale każdy inny termin też może być :) - zalecia się również nie współzycie kilka dni przed badaniem, bo może to troche zakłamac wynik (na pewno wytrzymasz te kilka dni), -ja pierwsza cytologie zrobiłam w wieku 25 lat ( około 1,5 roku po "pierwszym razie") - żałuję, że tak poźno ja zrobiłam, bo niestety nie miałam dobrego wyniku - u mnie w poradni nie odbiera sie wyników. To oni kontaktują się, gdy jest coś nie tak. Jeśli nie dzwonia to jest wszystko w porządku (ale nawet jak dzwoniłam sie upewnić po kolejnym badaniu to nie było z tym problemu) pozdrawiam i życzę dobrych wyników :)

cytologie powinno sie robic tuz po okresie - inaczej wynik moze byc zaklamany a z wynikami to juz jest indywidualnie w kazdej przychodni

Gość anitkowo211
Hej dziewczyny! A ja mam takie pytanie: chciałabym wykonać cytologie i zależy mi na otrzymaniu wyniku w bardzo krótkim czasie (najpóźniej za tydzień muszę go mieć). Czy macie może takie sprawdzone miejsce w Warszawie, gdzie mogłabym je zrobić, ale najlepiej bez wizyty lekarskiej tylko samo badanie? Pozdrawiam :)

Gość bożesz ty mój
dziewuchy ! cytologie robie się w połowie cyklu !!!!!!!!!!!!!!!

Gość moja ginekolog robi cyto
jak jestem na badaniu kontrolnym. Wynik odbieram w recepcji, w kopercie i ani nie płacę za to (?) ani nie dzwonię, bo wolę odebrać osobiście, nie mam zbyt daleko do przychodni więc nie jest to problem. Pierwszą cytologię miałam pewnie ok. 20 roku życia. Od zawsze grupa 2.

Ja po raz pierwszy wykonałam cytologię w wieku 22 lat, kilka miesięcy po rozpoczęciu wspołżycia. Cytologie powinno się najlepiej wykonywać w środku cyklu, ale zaraz przed miesiączką o ile nie ma plamien itp też można (ja tak raz miałam). Ze współżyciem trzeba się wstrzymać 3 dni, tyle samo z wszelkimi irygacjami i lekami dopochwowymi. Co do seksu - to jeśli nie używacie prezerwatywy to w wyniku wyjdą plemniki, a pozatym seks mozna powiedzieć działa troche jak piling ścianek pochwy ;) Stąd nie powinno się seksu uprawiać aby wynik był wiarygodny.