Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość strażaczka87

ANEMIA-ktoś choruje lub podejrzewa?

Polecane posty

Gość strażaczka87

Gość a jaaaaaaa
ANAEMIA ja jestem anaemiczką od lat. Taka moja natura :)

Gość strażaczka87
ja podejrzewam u siebie, z reszta kiedys podsunął mi taką mysl jakiśm lekarz i mam niektóre z poniższych objawów: Objawy Wiodącymi objawami anemii są: bladość skóry, z odcieniem niekiedy żółtawym, bladość błony śluzowej jamy ustnej oraz spojówek oka, upośledzenie sprawności ruchowej, poprzez łatwe męczenie się i występowanie zadyszki nawet przy stosunkowo małych wysiłkach, ogólna ociężałość, bóle i zawroty głowy, senność, apatia, szum w uszach, mroczki przed oczami, a w przypadkach ciężkich skłonność do omdleń, a nawet stany podgorączkowe i pobolewania w okolicy serca o charakterze przypominającym niewydolność wieńcową. Jesli walczycie z tym to jak i co wam powiedział lekarz?

Gość strażaczka87
a jaaaaaaa- i nic z tym nie robisz? pogodziłaś się i już?

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
robiłas badania krwi ?????????????

Gość LiyahHaughtonn
na Twoim miejscu bałabym sie ze mam raka z takimi objawami a nie anemie :o

Gość strażaczka 87
ostatnio nie robiłam- nie mam wszystkich objawów ale wiem, że mam anemię, bóle głowy, szybkie zmęczenie, bladość, bóle w okolicy serca...kiedys brałam żelazo ale jasno nikt mi nie powiedział, że to jest to dlatego pytam anemiczek czy życ z tym na własna rękę czy leczyć sie?

Gość a jaaaaaaa
staram się dobrze odżywiać ale wyniki mam na minimum :( Jak byłam w ciąży to piłam codziennie 0,7 l soku marchewkowego kubuś i wtedy miałam wyniki jak dzwon :D aż się doktorek zdziwił bo ciąża przecież ciągnie wszystko z organizmu kobiety. A teraz właśnie jestem blada, słaba, stale mi się chce spać i jakaś taka nie do życia jestem. Od wczorej zaczęłam pić kubusie :D razem z moimi dziećmi ;)

Gość strażaczka87
Objawy charakterystyczne dla anemii spowodowanej niedoborem żelaza to: łamliwość włosów i paznokci, zmiany na błonie śluzowej języka, gardła, wysuszenie skóry. Nikt nie ma?

Gość a jaaaaaaa
no też takie mam a włosy to mi garsciami wypadają, ale mam je prawie do pasa więc tłumaczę sobie że to przez długość :D

jesli nie robiłaś badań to nie ośmieszaj sie ze stawainiem sobie samej diagnozy, równie dobrze z tych objawów mozesz mieć białaczke, chore serce albo jeszcze cos innego. Do lekarza!!

Gość strażaczka
no właśnie witamina B przyswaja wchłanianie żelaza- a żelazo rozumiem z pokarmu miałaś, bo ja kiedys w postaci tabletek.Ale czytam czytam i wynika z tego że anemia jest objawem jakiejs powazniejszej choroby, nawet raka! Daj spokój mam 22 lata i normalnie jem i wszystko, a czuje sie osłabiona.

Gość strażaczka
polaaaaaaaaa- przeciez pisałam, że kiedyś lekarz postawił taką diagnozę, ale to tak zupełnie chodziło wtedy o coś innego bo o podejrzenie wrzodów. Dletego troche jadłam żelaza. Ale w dalszym ciągu czuje sie tak sobie. Któraś ma konkretną diagnozę?

jesli masz podejrzenie wrzodów to sie przebadaj szczegółowo bo wrzody moga krwawic i wtedy pojawia sie anemia

Gość strażaczka87
polaaaaaaa- miałam juz endoskopie- wszystko ok, zaczełam jesc mniej pieczony i smazonych rzeczy i uspokoiło sie. Ale ja nie chce o sobie, ja szukam anemiczek.

miałam anemie w wieku 19 lat, po 2 tygodniach brania żelaza znikneła i nigdy nie wrócila, powinnaś zrobic badania i sie leczyć, nie mozna z tym tak sobie zyc i czekac az przejdzie, anemia moze sie przekształcic w anemie złośliwa. Poza tym anemia to objaw wielu chorób dlatego musisz isc do lekarza.

Gość strażaczka
rozumiem, że powinnam dostac skierowanie na badanie krwi bezpłatne...potem znów z wynikami do lekarza, tyle latania a mało czasu na to jest :/

skierowanie bezpłatne od internisty, nie przesadzaj z brakiem czasu to tylko 1 wizyta do pobrania krwi i jedna u lekarza z wynikami

Gość strażaczka87
musze isc do lekarza po skierowanie potem jechac do innego budynku na zajutrz na badanie, potem odebrac badania i jechac do lekarza... 3 lub 4 dni

to niewiele zeby zadbać o siebie

Gość vdfbgh
jak bylam mala mialam anemie, czym ja leczono ? nie pamietam, cos tam pilam, chyba jakies tabletki, nie orientowalam sie w tym, pote przez cale zycie unikalam slonca, mam to do teraz wiec jestem ogolnie blada, anemie czy jej nawrot podejrzewala babka z ubezpieczalni jak sie ubezpieczalam i wyslala mnie na bdania, wyniki byly w normie, jestem blada taka moja natura. tez sie szybko mecze, ale to nie dziwne bo nie uprawiam zadnego sportu, aerobiku, NIC. wlosy mi wypadaja jak wiekszosci osob ktore znam.

Gość strażaczka
ja tez sobie to podobnie tłumaczyłam, ale wczoraj zasnęłam o 19 po pracy w biurze wiec bez wysiłku.

Gość marlenka:)
Hej chciałam się spytac czy to jest anemia . A więc tak chciałam oddac krew i najpierw mi tam pobrali próbkę do zbadania i wyszło ze mam hemoglobine 8,7 . I mam jechac po wyniki ale ogólnie to niewiem czy to moze byc ta anemia bo sie dobrze czuje i wogóle???? :) PZDR.

Gość gość
Cześć, u mnie najpierw zdiagnozowano anemię a potem wyszło że to skutek nieleczonej celiakii. https://www.youtube.com/watch?v=P5scdpHEYzE Przez niedożywienie i nieprzyswajanie zelaza i kwasu foliowego bylam apatyczna, ospała, wyoadaly mi wlosy i czulam sie fatalnie A u was co spowodowało anemię?

Gość gość
anemia - nie jest kwestią "że taka moja natura". anemia jest SKUTKIEM innej często niebezpiecznej choroby, np celiakii. To trwała nietolerancja glutenu, choroba genetyczna, która wyniszcza kosmki jelitowe powodując niedobory kwasu foliowego, wit B i żelaza. https://www.youtube.com/watch?v=P5scdpHEYzE Dlatego tak ważne jest wykonanie testu na celiakia. test dna to badanie celiakii bez biopsji