Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dowodzianka

dowód tymczasowy

Polecane posty

Gość dowodzianka

jak to jest z tym dowodem tymczasowym ?? mam 17 lat za pol roku 18 i chce juz wyrobic dowod.. i jak juz bede miala to 18 to musze wyrobic nowy ? czy jak to dziala? :P i co mam zaniesc do urzedu ? tylko podanie i zdjecia??

Gość pamperek
A na co Ci ten dowód? Bo jak tylko tak, żeby wyrobić, to szkoda pieniędzy. Dowód tymczasowy to nie dowód stały, więc w przyszłym roku musisz wyrobic nowy. A podania to znajdziesz w urzędzie.

Gość dowodzianka
no potrzebny mi jest ... czyli jak skoncze to 18 to musze wyrobic nowy tak ?!

Gość dowód tymczasowy ma
Dowód tymczasowy ma ważność 5 lat. Możesz wyrobić go nawet kilka lat przed skonczeniem 18 roku życia. W momencie skonczenia 18 lat dowód ten samoistnie zmienia się w normalny dowód(Czyli nie nosi już nazwy TYMCZASOWY) W sumie dobra sprawa bo nie musisz od nowa załatwiać formalności, oraz płacić 30 zł za wydanie nowego! Dopiero po 5 latach od daty wydania musisz go wymienić na nowy, który będzie miał już ważność na 10 lat!

Gość dowoód tymczasowy ma
wiec nie piszcie tu ze po ukonczeniu 18stki ma wyrobic nowy bo to nie prawda!

fakt, nie musisz wymieniac ale msuisz miec zgode rodzicow na wyrobienie takiego dowodu chyba

Gość do elianka
to zdecyduj sie wkocnu, bo raz piszesz dziewczynie tak a raz siak wiec co ona ma wkoncu myslec?! ze wymienic czy nie?! prawda jest taka ze wlasnie waznosc dowodu tymczasowego to 5 lat wiec wymieniac NIE MUSISZ !