Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ktos studiuje to co ja

Kto studiuje piel臋gniarstwo??

Polecane posty

Go艣膰 marz膮ca o piel臋gniarstwie:)
hej dziewczyny!!!jest tu kto艣 jeszcze na tym forum?zdaje matur臋 w przysz艂ym roku i wybieram si臋 na piel臋gniarstwo na UM w Poznaniu.bardzo mnie ten kierunek interesuje, chcia艂abym pracowa膰 jako piel臋gniarka, pomaga膰 ludziom i wspiera膰 ich w chorobach...wiem dok艂adnie jak wygl膮da praca piel臋gniarki i w og贸le s艂u偶ba zdrowia, mam brata ratownika medycznego... Ale zastanawia mnie to, 偶e jest tak ma艂o ch臋tnych na studia piel臋niarskie!!!Jest ktos mo偶e z mojego rocznika (1992) kto sie wybiera na kierunek piel臋gniarstwo????

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 No i nie wiem....?
hej. W tym roku zdawa艂em matur臋, posz艂o mi tak 艣rednio. w ka偶dym razie biologi臋 zda艂em na 68%. Z艂o偶y艂em papiery na piel臋gniarstwo i nie wiem czy dobrze zrobi艂em. troch臋 poczyta艂em na forach wypowiedzi starszych piel臋gniarek, kt贸re maj膮 swojego zawodu po dziurki w nosie, nie wspominaj膮 o niczym innym, jak tylko o podcieraniu ty艂ka, zrz臋dz膮 i narzekaj膮, s膮 jednym s艂owem sfrustrowane swa praca. W 艣wietle tych informacji zastanawiam si臋, czy warto studiowa膰 piel臋gniarstwo? Zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e mo偶e by膰 ci臋偶ko... Dorad藕cie, prosz臋:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bykos
Czy na studiach piel臋gniarskich macie zaj臋cia z strajkowania bo to najlepiej piel臋gniarka wychodzi. z tego maja celuj膮ce oceny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bez wiedzy jestte艣 cz艂owieku i
Ty chyba nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, co m贸wisz. Wynagrodzenie, jakie otrzymuj膮 co miesi膮c piel臋gniarki nie jest odpowiednie do pracy, jak膮 wykonuj膮, a takie osoby, kt贸re nie maj膮 o tym zielonego poj臋cia nie powinny si臋 w tych kwestiach wypowiada膰. Ciekawe czy by艣 by艂 taki m膮dry, gdyby艣 harowa艂 przy pacjentach bez dobrego s艂owa ze strony lekarzy i szacunku??? Kiedy艣 te偶 b臋dziesz starym dziadem/babk膮 i te偶 b臋dziesz potrzebowa艂 opieki i podcierania dupska i ciekawe czy b臋dziesz tez takli m膮dry i b臋dziesz si臋 wypowiada膰 odno艣nie pracy piel臋gniarek. zastan贸w si臋 nad tym, co m贸wsz. fakt faktem s膮 osoby, kt贸re nie wykonuj膮 dobrze swojej profesji, ale s膮 te偶 i tacy, kt贸rych bol膮 Twoje s艂owa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mgr Halina Lejzi-Arbajt
Prostytutka zarobi tyle w godzin臋 co piel臋gniarka w miesi膮c . . .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marzaca o piel臋gniarstwie:)
do : No i nie wiem? My艣l臋, 偶e pielegniarstwo to dobry kierunek i przysz艂o艣ciowy, bo brakuje w naszym kraju piel臋gniarek, sa poszukiwanymi pracownikami, wi臋c napewno bezrobocia po tych studiach nie ma:D a co do podcierania ty艂k贸w, to zale偶y na jakim oddziale sie pracuje. Bo jak na np. geriatrii czy OIOM-ie to wiadomo 偶e pacjent贸w trzeba my膰 i podciera膰, bo sami tego nie zrobi膮, ale na wielu oddzia艂ach nie jest to potrzebne, bo pacjenci sami potrafi膮 si臋 oporz膮dzic:)druga sprawa jest taka, 偶e nawet do"podcierania ty艂ka" mo偶na si臋 przyzwyczai膰;p i nie b臋dzie to dla piel臋gniarki nic szczeg贸lnego.Je艣li kto艣 poszed艂 na piel臋gniarstwo bez powo艂ania i przekonania to napewno b臋dzie narzeka艂 i marudzi艂.Je艣li masz powo艂anie i zale偶y Ci na realnej pomocy ludziom, to piel臋gniarstwo Tobie polecam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marzaca o piel臋gniarstwie:)
Ps: m贸j brat jest ratownikiem medycznym, pracuje w szpitalu i na pogotowiu i zna wiele pielegniarek i wiem od niego, ze nie jest tak 藕le, jak g艂osi stereotyp. warunki pracy piel臋gniarek i ich zarobki poprawiaj膮 si臋!A piel臋gniarki z wy偶szym wykszta艂ceniem ciesza si臋 szacunkiem, czego nie mozna powiedzie膰 o starszych piel臋gniarkach po np. liceum piel臋gniarskim. Ludzi臋 kto jeszcze wybiera si臋 na piel臋gniarsywo?!?!?!cos was ma艂o:(piszcie!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 No i nie wiem....?
Do 'marz膮cej o piel臋gniarstwie..." dzi臋kuj臋 bardzo za jakikolwiek odzew:* Podnios艂a艣 mnie na duchu. Powiem Ci szczerze, 偶e tak naprawd臋 wcze艣niej my艣la艂em bardzo powa偶nie o fizjoterapii, ale zrezygnowa艂em w艂a艣nie z powodu zarobk贸w. Na forum wypowiada艂y si臋 osoby, kt贸re po kilkudziesi臋ciu latach pracy w tym zawodzie by艂y baaaardzo rozczarowane swoimi zarobkami i og贸ln膮 sytuacj膮 偶yciow膮. Ponadto, gdyby mieli wyb贸r, to nigdy drugi raz nie podj臋liby tego zawodu, daltego z艂o偶y艂em papiery na piel臋gniarstwo. tak w zasadzie to tez zastanowi艂 mnie fakt, i偶 na piel臋gniarstwo jest tak ma艂o ch臋tnych...i przez chwil臋 zacz膮艂em si臋 niepokoi膰, ale tym lepiej dla nas, w przysz艂o艣ci b臋dziemy mieli wi臋ksze pole do manewru i mo偶liwo艣ci. A w ko艅cu b臋d膮 musieli podnie艣膰 te pensje piel臋gniarek, sam na wykluczam wyjazdu za granice po studiach. :) Pozdrawiam Ci臋;* podaje link o kierunkach studi贸w http://www.uczelnie.info.pl/index.php?mod=kierunki_studiow&id=110

Udost臋pnij ten post

Ciesz臋 si臋, 偶e Ci臋 pocieszy艂am;p Ja my艣l臋, 偶e piel臋gniarstwo to ciekawy kierunek i praca te偶 jest wspania艂a i satysfakcjonuj膮ca;) Z reszt膮 widz臋 po moim bracie, 偶e praca w s艂u偶bie zdrowia wci膮ga i mo偶e sta膰 si臋 tak偶e pasj膮 i jakby 偶yciow膮 misj膮. Co to zarobk贸w to si臋 nie b贸j- konkurencja jest ma艂a, jest ma艂o piel臋gniarek i mo偶na sobie zarobi膰 nie藕le jak si臋 potrafi kombinowa膰;p dy偶ur w jednym szpitalu, dy偶ury w jeszcze jakiej艣 poradni/przychodni i da si臋 wyci膮gn膮膰 przyzwoite pieni膮dze!!A za granic膮 to ju偶 w og贸le mo偶e sie piel臋gniarka/piel臋gniarz nie藕le ustawi膰:D Daj zna膰 czy si臋 dosta艂e艣 na piel臋gniarstwo czy nie, czy w og贸le zdecydowa艂es si臋 na to i艣膰- moje gadu 9344071. ps: Fizjoterapia to ju偶 nie jest dobry kierunek, bo swego czasu by艂 modny i si臋 bardzo du偶o ludzi na to napcha艂o i teraz nie ma pracy dla wszystkich;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 No i nie wiem....?
Ok, dam zna膰. Najgorzej jak to cz艂owiek si臋 nas艂ucha takich narzeka艅 od innych, wtedy przesi膮ka nimi ca艂ym sob膮 i w g艂owie robi si臋 m臋tlik. Dzi臋ki;* bu藕ka;)

Udost臋pnij ten post

Aha no i do jakiego miasta/na jak膮 uczelni臋 startujesz???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 No i nie wiem....?
PS b臉d臋 o tym wiedzia艂 15 lipca ;].

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 No i nie wiem....?
OLsztyn UWM wydzia艂 Nauk Medycznych ;p tam mam najbli偶ej, a poza tym uwa偶am, 偶e na Uniwerek medyczny bia艂ystok za bardzo szans nie mam. :)

Udost臋pnij ten post

Nie ma co s艂uchac ludzi, bo lubi膮 narzeka膰 i gada膰 o czym艣, o czym nie maj膮 poj臋cia, kieruj膮c si臋 przy tym stereotypami...r贸b to, co czujesz, 偶e jest s艂uszne i co Ci serducho podpowiada:) Ja mam tyle szcz臋艣cia, 偶e mam barciszka ratownika i du偶o jego znajomych tez znam piel臋gniarek/ratownik贸w, tak偶e s膮 dla mnie rzetelnym 藕r贸d艂em infrmacji... pozdrawiam Ci臋 r贸wnie偶 serdecznie:*

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 No i nie wiem....?
pa

Udost臋pnij ten post

Dlaczego uwa偶asz 偶e na Bia艂ystok nie masz szans????hej nie wolno tak m贸wi膰!!!teraz na piel臋gniarstwo nie ma du偶o chc臋tnych wi臋c my艣l臋, 偶e spokojnie bys si臋 dosta艂!a poza tym zaryzykowa膰 zawsze mozna, chyba nic do stracenia nie masz... w og贸le wbijaj na gadu jak masz ch臋膰 pogadac na ten temat;p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Dwie papugi siedz膮 sobie
Ja te偶 wybieram si臋 na piel臋gniarstwo. Teraz czekam na list臋 i p贸藕niej b臋d臋 zawozi膰 papiery. ;) A tak przy okazji to co to jest "wpis na studia"? Jestem pe艂na obaw, ale ostatnio dowiedzia艂am si臋, 偶e kole偶anka z klasy mo偶liwe 偶e te偶 p贸jdzie na ten sam kierunek i na t臋 sam膮 uczelni臋! :D Martwi艂am si臋, 偶e b臋d臋 zupe艂nie sama :) co prawa jako艣 szczeg贸lnie bliskie sobie nie by艂y艣my w liceum, ale na pocz膮tek dobre i to :) Wow, jestem podekscytowana r贸wnocze艣nie tymi studiami, wiem, 偶e b臋dzie ci臋偶ko, ale pragn臋 wykonywa膰 ten zaw贸d - opiekowa膰 si臋 i piel臋gnowa膰 ludzi. A wy jak si臋 czujecie na dwa i p贸艂 miesi膮ca przed rozpocz臋ciem? :) PS Czy kto艣 si臋 orientuje czy w Sosnowcu mo偶na studiowa膰 piel臋gniarstwo zaocznie? My艣la艂am do niedawna, 偶e ten kierunek to tylkoe studia dzienne, ale podobno w Nysie jest mo偶liwo艣膰 studiowania zaocznego i tak si臋 zastanawiam czy nie ma te偶 w Sosnowcu ;*

Udost臋pnij ten post

Nie mam poj臋cia bo Sosnowiec to raczej nie moje okolice, ale mo偶na to sprawdzi膰 chyba w internecie czy te偶 dzwoni膮c do danej uczelni...Ja dopiero w nast臋pnym roku zdaj臋 matur臋, tak偶e za rok dopiero zaczn臋 ewentualne studia-piel臋gniarstwo, w ka偶dym razie bardzo o tym marz臋:D A mo偶esz si臋 pochwali膰 jak Ci posz艂a matura?i z czego zdawa艂a艣?jestem ciekawa jakie trzeba osi膮gn膮膰 wyniki 偶eby si臋 dosta膰 na pielegniarstwo...

Udost臋pnij ten post

Ja mia艂am 63% z biologii podstawowej i teraz na SUMie na li艣cie jestem 29. W poniedzia艂ek jad臋 z艂o偶y膰 papiery, ale mo偶e kto艣 m贸g艂by mi odpowiedzie膰 do tego czasu co to jest ten "wpis na studia". Czy to b臋dzie tylko z艂o偶enie podpisu czy trzeba raczej napisa膰 jak膮艣 deklaracje w stylu: "Ja ni偶ej podpisana..."?

Udost臋pnij ten post

Mo偶e dobrze b臋dzie jak tam zadzwonisz i si臋 zapytasz?albo na miejscu si臋 zapytasz i odrazu to za艂atwisz:)Wydaje mi si臋, 偶e to jest jakie艣 po prostu podpisanie sie i potwierdzenie ch臋ci podi臋cia nauki na danym kierunku:) Hmmm i z 65% Cie przyj臋li bez problemu? ja na wi臋cej niz ok 60 % pewnie tez nie napiszE...

Udost臋pnij ten post

A tak w og贸le to duzo os贸b razem z toba zacznie studia na tym kierunku?masz jakich艣 znajomych, z kt贸rymi b臋dziesz si臋 trzymac?mo偶esz napisac do mnie na gadu?nr 9344071

Udost臋pnij ten post

No i nie wiem- odezwij sie do mnie koniecznie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 piel臋gniarka 11974
Jestem piel臋gniark膮 z kilkunastoletnim sta偶em i jak czytam Wasze wypowiedzi, to przypomina mi si臋 czas, kiedy to ja dokonywa艂am wyboru zawodu. By艂am zdecydowanie m艂odsza od Was, bo mia艂am w贸wczas lat 15 (liceum medyczne, a dopiero potem studia). Decyzja wi臋c by艂a trudniejsza z uwagi na m艂ody wiek. Teraz, po kilkunastu latach pracy mog臋 powiedzie膰, 偶e by艂 to w艂a艣ciwy wyb贸r. Mia艂am w sobie t臋 pasj臋, kt贸r膮 zauwa偶am u Was. Bardzo chcia艂am by膰 piel臋gniark膮, pomaga膰 ludziom. Nie zrazi艂am si臋 po pierwszych praktykach, kt贸re pami臋tam do dzi艣 i wspominam jako koszmarne. Par艂am do przodu, piel臋gniarstwo podoba艂o mi si臋 coraz bardziej. Prawie ca艂y czas przez te kilkana艣cie lat pracowa艂a ma OICIE. Praca super. Fakt, 偶e bardzo m臋cz膮ca fizycznie, bo bardzo cz臋sto reanimacje itp. Ale to by艂o w艂a艣nie to, co lubi艂am robi膰. Dawa艂o mi to ogromn膮 satysfakcj臋. I wcale nie jest tak, 偶e piel臋gniarka jest kim艣 gorszym od lekarza. Nasz szef ca艂y czas powtarza艂, 偶e jest jego partnerem. I tak wszystkie si臋 czu艂y艣my. Od kole偶anek pracuj膮cych na innych oddzia艂ach s艂ysza艂am, 偶e nie wsz臋dzie piel臋gniarki s膮 tak traktowane jak u nas. Ale ja dobrze wspominam prac臋 w szpitalu. Tak wi臋c, je艣li mog艂abym co艣 Wam doradzi膰 drogie Kole偶anki i Koledzy, to by艣cie realizowali swoje pasje, bo tylko taka praca ma sens, kt贸r膮 sie lubi. A ile rado艣ci daj膮 s艂owa wdzi臋czno艣ci od pacjent贸w, to sami si臋 przekonacie. Pacjenci, gdy widz膮 zaanga偶owanie piel臋gniarek bardzo ch臋tnie wsp贸艂pracuj膮. I to jest bardzo mi艂e. Zreszt膮 du偶o mog艂abym opowiada膰. Pozostaje jezscze kwestia wynagrodzenia. Prawd膮 jest, to co kto艣 ju偶 tutaj napisa艂, 偶e zarobki wzrastaj膮. NIe s膮 oczywi艣cie tak wysokie, jakby艣my tego chcia艂, ale nie jest 偶le. Pozdrawiam wszystkich w膮tpi膮cych i poszukuj膮cych swojego miejsca na ziemi.

Udost臋pnij ten post

Bardzo mnie Pani wypowiedx podnios艂a na duchu...ja nie jestem jeszcze pewna co do piel臋gniarstwa, nie wiem czy niekt贸re sytuacje b臋d臋 w stanie znie艣膰 normalnie...piel臋gniarstwo to jednak jest te偶"brudna"robota niestety...ale w 偶adnym innym zawodzie si臋 nie widz臋:( mam nadziej臋, 偶e jakos sobie mysli w g艂owie pouk艂adam i w ko艅cu si臋 zdecyduj臋...

Udost臋pnij ten post

Widzicie jaka ja jestem zakr臋cona... :o napisa艂am 偶e mia艂am 63% z biologi podstawowej, a chodzi艂o mi o rozszerzon膮. Co do listy to najmniej (m贸wi臋 o SUMie) by艂o 32%. Tak偶e og贸lnie chyba wystarczy艂o zda膰 偶eby zosta膰 przyj臋tym ;)

Udost臋pnij ten post

Aha, i na I li艣cie zosta艂o przyj臋tych 183 os贸b,a bodaj偶e 3 nie dosta艂y si臋, bo mia艂y mniej ni偶 30%.

Udost臋pnij ten post

ja zaczynam od pazdziernika pielegniarstwo na UM poznan i troche sie boje:P bo nie moglam sie zdecydowac czy pielegniarstwo czy poloznictwo ale wybralam pielegniarstwo:) kto jeszcze idzie na ten kierunek? pisac na gg 5849734 :) trzeba sie poznac;p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Urszula kt贸ra dzi艣 ju偶 wie
Gdzie si臋 wszyscy podziali? Nikt nie odpowie na moje pytanie :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studentkaaaaaa
Do niezdecydowanej- czy piel, czy po艂o偶nictwo: By艂am na po艂o偶nictwie rok, a teraz jestem na piel臋gniarstwie. Piel臋gniarstwo to baaaardzo ciekawy kierunek i ciekawa praca. Masz mo偶liwo艣膰 wyboru oddzia艂u, mo偶esz je藕dzi膰 w karetce, mo偶esz pracowa膰 na SORze, na psychiatrii, na oiomie, na bloku operacyjnym, na..... KA呕DYM oddziale! Po po艂o偶nictwie pracujesz TYLKO na porod贸wce, lub na oddziale gin-po艂, albo na noworodkach. No mo偶esz te偶 szko艂臋 rodzenia prowadzi膰. Ja oczekiwa艂am wi臋cej po po艂o偶nictwie. S膮dzi艂膮m, 偶e mgr po艂o偶nictwa ma wi臋ksze uprawnienia. Niestety nie ma. Mo偶e przyjmowa膰 proste porody, odbiera膰 dziecko od lekarza z cesarki i zaszy膰 kobiecie krocze, ale i to najcz臋艣ciej robi膮 lekarze. Tyle. Najciekawsze przypadki bior膮 ginekolodzy- po艂o偶nicy. Zrezygnowa艂am, bo nie wyobra偶am sobie siebie w tak monotonnym zawodzie pracuj膮cej przez 40 lat. Kilka lat mo偶e jako艣 bym wytrzyma艂a, ale nie do emerytury. :( Zrezygnowa艂am. Z reszt膮 kochana, na piel. b臋dziesz mia艂a praktyki te偶 na po艂o偶niczym- zobaczysz, czy to takie ciekawe. Jak ci si臋 spodoba zawsze mo偶esz sobie po艂o偶nictwo dorobi膰- du偶o przedmiot贸w si臋 powtarza, wi臋 ju偶 Ci nie b臋dzie tak ci臋偶ko :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 studentkaaaaaa
Oj, ju偶 Ci m贸wi臋. Po licencjacie mo偶esz ju偶 podj膮膰 prac臋. Magisterka daje ci wy偶sze zarobki ;) To tak w skr贸cie.

Udost臋pnij ten post