Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dominika26

Potrzebuje wzor umowy - nieruchomosci

Polecane posty

Gość Dominika26

Hmm... od niedawna w spadku po babci mam kamienice i wynajmuje lokale mieszkalne... ale nie za bardzo sie na tym jeszcze znam... Chce wynajac mieszkanie osobie ktora nie pracuje aczkolwiek jej mama zobowiazala sie placic za nia czynsz... To dobra pewna znajoma jednak chce dobrze spisac umowe. Jak powinnam to ujac w umowie co byloby mi potrzebne - jakies pelnomocnictwo od tej mamy? Sa jakies gotowe umowy moze na ta okolicznosc? Prosze o rade. Bede wdzieczna. Z gory dziekuje.

Gość problem z oszustem
ja mam problem z najemcą, mimo umowy bardzo rygorystycznej i to w 1 egzemplarzu.... jak babka nie ma kasy.... to lepiej spisz umowę z tym kto bedzie płacił i zabezpiecz wekslem najlepiej in blanco! choć zawsze możesz trafić na takiego debila jak ja i nic nie pomoże...

Gość Dominika26
To akurat wiem ze umowa musi byc jasna, tylko wlasnie potrzebuje taka na wzor zebym wiedziala co z czym sie je. Pierwszy raz mam z czyms takim (nieruchomosci) do czynienia od niespelna miesiaca i dopiero teraz widze ze to nielatwe do prowadzenia jakby sie wydawalo. A np pelnomocnictwo notarialne od tej mamy mozna czyms innym zastapic czy ten weksel ? Jestem z tego zielona a nie chce tez niepotrzebnych komplikacji.

Gość albo tutaj
www.federacja-konsumentow.org.pl/wzory/17.doc

Gość problem z oszustem
welsel najpewniejszy -bo omijasz są idziesz prosto do komornika i jesli ma ta osoba dochody, to komornik jej ściągnie....

Gość Dominika26
Dziekuje za ten wzor. A z ta mama tez musze zawrzec umowe? Co byloby dobre zeby miec ja prawnie pewna ze bedzie oplacac za corke czynsz? Jak to ugryzc?:)

Gość problem z oszustem
jest też coś takigo jak najem okazjonalny... ale todla osób nie prowadzących działalności gospodarczej związanej z najmem- jeśli masz całą kamienicę, to pewnie się nie kwalifikujesz....

Gość zgadzam sie z przedmowca
weksel to dobra forma zabezpieczenia

Gość problem z oszustem
podpisz umowę tylko z matką! ona płaci ona odpowiada, a kto będzie rzeczywiście mieszkał - nie twoja sprawa!

Gość Dominika26
No tak ale matka nie moze miec dwoch adresow gdzie jest zameldowana na stale dwoch mieszkan na siebie bo juz jedno przeciez ma w ktorym sama mieszka.. Dlatego nie wiem jak to dobrze spisac.

Gość problem z oszustem
a dlaczego nie może mieć 2 mieszkań? to nie komuna, kiedy można byłoby mieć tylko jedno :P ja mam 2 mieszkania np.... a meldunek, jak masz tytuł do lokalu to sobie wybierasz, gdzie chcesz mieć- powinien być tam, gdzie przebywasz na stałe... czyli ciagle co najmniej 3 doby w tygodniu! ps po co meldujesz kogoś do swpjej kamienicy? chcesz mieć więcej kłopotów? niech córka ma meldunek u matki, a u ciebie niech mieszka! z meldunkeim to głównie o to chodzi, żeby pisma urzerdowe odbierać- a przecież matka jej może odebrac zawsze!

Gość Dominika26
Nie znam sie na tym dopiero wdrazam sie w ten system stad tyle nie wiem. Mowiono mi ze jesli ktos ma na siebie mieszkanie wlasnosciowe to (bynajmniej tutaj u babci tak bylo) nie moze w prywatnej kamienicy ubiegac sie o wynajem dodatkowego mieszkania. Jestem sklonna podpisac umowe z matka a cora niech tam mieszka. Rany nie miala baba klopotu :)))

Gość Dominika26
To bedzie chyba najmadrzejsze podpisac z matka umowe i zabezpieczyc sie wekslem. Bardzo Wam dziekuje za rade.

Gość problem z oszustem
co to znaczy "ubiegać się o najem"? masz z gmina jakąś umowę czy coś, bo może się nie rozumiemy? jest tak, jeśli masz prywatne mieszkanie- możesz ich mieć ile bądź! to nie musisz być wclae w nich zameldowana, a wynająć możesz komu chcesz - ta osoba również może mieć X własnych mieszkań, ale teoretycznie może chcieć mieszkać u ciebie i nikomu nic do tego! jesli chodzi o meldunek, to ty jako właściciel, masz akt notarialny i z tym aktem możesz iśc do biura meldunkowego i zameldować u siebie kogo chcesz! ale generalnie nikt z wynajmujących nie chce u siebie meldować, bo wtedy jest jeszcze większy problem z wyrzuceniem delikwenta - choć i tak jest trudno.... a jesli córka potrzebuje koniecznie meldunku np na studia - to niech to będzie meldunek czasowy!

Gość tez tak mysle
wekslem in blanco jak wyzej ktos radzil

Gość Dominika26
w kamienicy nie mieszkam... ale chodzilo mi o ta matke ze jesli ona ma juz na siebie mieszkanie ze spoldzielni wlasnosciowe wykupione to tutaj nie moglaby starac sie w tej kamienicy o dodatkowe mieszkanie. Babcia nigdy takim osobom nie dawala zgody po prostu.

Gość problem z oszustem
no widzicie a minie to wszystko i tak nie wiele pomogło :( facet ma firmę budowlaną- oczywiście wszystko robi "na lewo" - nie ma dochodów, żonka nie pracuję..... od poniedziałku odłączyłąm im prąd i co? I NIC..... rozumiecie, siedzą przy akumulatorze z 2 letnim dzieckiem a płacić nie będą :( od poniedziałku wodę.... zobaczymy.... ale nerwów od cholery i więcej kosztów niz zysków! ps KONIECZNIE ZAŁATW SOBIE LICZNIKI PRZEDPŁATOWE NA PRĄD - super sprawa - nie dość że nie można narobic długów - bo to jest jak z telem na kartę- najpierw płaci potem korzysta....to jeszcze jak ktoś zalega, to po prostu idziesz do energetyka i blokujesz mu sprzedaż prądu, nie wypowiadając umowy - bez kosztów dla ciebie - najemca nie będzie miał prądu, dopóki nie spłaci nalezności!

Gość problem z oszustem
Dominika26 może babcia jeszcze za komuny wynajmowała? wtedy tak było - jedna osoba mogła mieć tylko jedno mieszkanie.....

Gość Dominika26
A tutaj u mnie widze ze 3 miesiace nie placisz czynszu i eksmisja + lokal socjalny + komornik...

Gość problem z oszustem
to macie jakąś bogatą gminę..... u nas na lokal socjalny czeka się do 3 lat :( a postępowanie w sądzie trwa i rok czasem..... owszem mogę się w sądzie ubiegać o odszkodowanie itp ale co mi ze sterty papierów, jeśli koleś to bankrut?

Gość Dominika26
Byc moze wynajmowala za starej polski... ale po umowach jak widze to 3 miesiace zaleglosci i Komornik wchodzi i jeden miesiac na usuniecie rzeczy mebli z mieszkania bo po miesiacu jesli ktos tego nie usunie to - przepadnie bez powrotnie. A dodatkowymi kosztami za usuniecie mebli obciaza sie eksmitowanego. tak tu z tych teczek wnioskuje... P.s. u mnie nie kradna pradu ....ale jedna baba cos pomodzila z kominem tak ze ta na dole sie o malo nie zaczadzila :/ mialam sztab kryzysowy i straz i dopiero na drugi dzien kominiarzy

Gość Dominika26
albo ostatnio mialam policje bo sasiadki sie pobily tj. tej z naprzeciwka nie pasowalo ze ta druga umyla klatke schodowa w piatek - podobno wg tamtej miala myc w sobote :/ ..... przy nich chyba mi groza zotle papiery :)

Gość problem z oszustem
mi nie chodzi o kradzież prądu - chodzi o rozliczanie! jak masz zwykłe liczniki, to sie płaci ryczałt.... ktoś może narobić długów.... np grzejąc farelą, a to wyjdzie dopiero przy rozliczeniu.... oczywiście możesz dochodzić swoich nalezności - ale to trwa itp itd.... a liczniki przedpłatowe, są jak telefon na kartę - korzystasz tylko tyle ile sobie zapłącisz, potem prąd się wyłącza i trzeba kupić nowy kod, a jak zalega z czynszem np - to blokujesz mu możliwość sprzedazy prądu - jednym pisemkiem i nie może kupić kodu do póki nie spłaci ci należności, moim zdaniem to skuteczna sankcja - no chyba, że się trafi na krańcowego debila, który ani dziecka swojego ani żony nie szanuje! ps może twoja babka miała jakiś układ z tym komornikiem.... dowiedz się lepiej bo 3 miesiące to super tempo.... normalnie to wygląda tak, że musisz złozyc w sądzie pozew o eksmisje, jak wygrasz sprawę to dopiero do komornika idziesz - a to trwa!

Gość Dominika26
tu jest tak w umowach ze po 3 miesiacach nie placenia czynszu nastepuje rozwiazanie umowy. automatycznie sprawa wchodzi na droge postepowania egzekucyjnego.... z regulu eksmitujacy znajdowal sobie lokal zastepczy, tymczasowy. babcia tylko powtarzala ze od 1 listopada do 31 marca nie wolno eksmitowac... musze duzo poczytac jeszcze...

Gość problem z oszustem
to super sprawnie jej szło :).... musiła mieć też wielkie doświadczenie w doborze ludzi, bo jeśli się na normalnych ludzi trafi....to tak to wygląda, wiem bo już wcześniej wynajmowałam.... ale jeśli na debila, który wymyśla na poczekaniu taki bajki, że szok- wszysko żeby na zwłokę, to na prawdę ciężko sobie poradzić!

Gość Dominika26
kiedys ta kamenica nalezala do Zrzeszenia Wlascicieli Nieruchomosci ale babci non stop robili jakies niby remonty na niej tzn na fakturach byly remonty ...niby remont calej klatki schodowej a pomalowali tylko drzwi... w caigu 2 lat ladnie ja zadluzyli...babcia zrezygnowala z ZWN i wszystko sama juz prowadzila tylko ze miala dobrego radce prawnego..... na moje nieszczescie tydzien temu radca zmarl... najlepiej to przeksztalcic mieszkaniowe na uzytkowe i tak chyba zrobie z parterem...

Gość problem z oszustem
no pewnie jak się tylko da, to użytkowe się dużo łatwiej wyjmuje i są mniejsze problemy!

Gość problem z oszustem
dzięki, ja mam ich nagranych na dyktafon - jak mnie wyzywają mimo, że ja ich tylko spokojnie proszę o swoją nalezność - tak jak ja bym była winna - i co z tego? ...jeśli chodzi o to kiedy wchodzą i wychodzą - to wiem bez problemu - bo bardzo dobrze zyję z sąsiadami....

Gość umowy zabezpieczaj kaucją
kaucją w wysokości czynszu miesięcznego, wtedy jeśli najemca nie zapłaci, zostanie wam ta kaucja