Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość talerzyk nie wierzy

okulary z antyrefleksem

Polecane posty

Gość talerzyk nie wierzy

mam malutką wadę, w jednym oku 0.5, w drugim. 0.25 (nawet nie pamiętam czy plusy czy minusy) moja okulistka odradza mi okulary przy tak małej wadzie ja jednak pracuję czasem po 12 godzin przy komputerze, w domu też komp... ostatnio zauważyłam, że teksty w wordzie powiększam na czcionkę 14 - 16 bo tak mi lżej czytać wcześniej nie miałam tych problemów... wiem, że obecnie płaskie monitory nie niszczą tak bardzo wzroku ja jednak strasznie się boję, że wada się pogłębi może warto kupić okulary z antyrefleksem? poza tym słyszałam, że można popsuć sobie wzrok nosząc okulary bez powodu... czy to prawda?

Gość talerzyk nie wierzy
up

Gość antyrefleks nie jest
jakimś filtrem zapobiegającym szkodliwemu działaniu promieniowania komputera. Jego działanie polega na tym, ze nie odbija światła, czyli robi dokładnie to samo, co Twoje oczy bez żadnych okularów. Innymi słowy efekt noszenia szkieł z antyrefleksem jest taki sam jak nie noszenia okularów w ogóle i lepszy niż noszenia zwykłych szkieł. Jeśli masz tak minimalną wadę wzroku, to nie radziłabym nosić okularów. Ja mam podobną -0,5 w obydwu oczach i noszę okulary, ale tylko dlatego, że mam zeza a okulary nieco zmniejszają jego kąt. Gdyby nie zez, nie nosiłabym ich.

Gość antyrefleks nie jest
Jedyną radą w twoim przypadku jest ograniczenie czasu spędzanego przed komputerem maksymalnie jak się da i robienie krótkich przerw na ćwiczenia oczu w czasie pracy. Sprawdź też, czy masz odpowiednio ustawiony sprzęt komputerowy.

Gość telerzyk nie wierzy
niestety nie mogę nie używać komputera - pracuję na nim codziennie:( bardzo dużo piszę, więc o tym nie ma mowy ostatnio strasznie dokucza mi mała czcionka zastanawiam się jak sobie pomóc, może jakieś krople do oczu? z tym też jest problem - gdy okulistka chciała mi je wpuścić, musiałam oprzeć się plecami i głową o ścianę, bo strasznie się boję "cmyrania" w oku i nieświadomie uciekałam:)

Ja mam dwie pary okularów z antyrefleksem ale po to,żeby światło się w nich nie odbijało.. :) jak np ktoś robi zdjęcie to widać normalnie moje oczy,ale nie światło lampy błyskowej które odbija się od okularów:)

Ale ponoć a antyrefleksach widok jest zupełnie inny niż przy normalnych szkłach:)

Gość talerzyk nie wierzy
tez tak słyszałam jednak co to znaczy inny?

Talerzyku...są specjalne szkła do komputera, kilka dni temu kupiłam +1 do czytania z antyrefleksem i powiem Ci widzę różnicę w porównaniu do zwykłych szkieł, nareszcie mogę bez bólu i do bólu czytać wieczorem, zwłaszcza nabłyszczane pisma, nie odbija, a laptop też ma błyszczący monitor, do matowego monitora 18 nie używam; zapłaciłam ponad 200Pl za szkła+ oprawy, nie pamiętam ceny szkieł do monitora, ale chyba ok. 400 Pl...w Vizion Expres na co dzień używam krople sztuczne łzy..mam ciągle "piach" w oczach może zapytaj o te szkła do komputera...

Gość talerzyk nie wierzy
dzięki, w piątek mam wizytę u okulisty - dowiem się co i jak z tymi okularami:)

kup krople np. Lacrimal a z okularami - rozglądnij się w cenach, popytaj okuliste...

Ja mam od urodzenia nadwrażliwość na światło. Kupiła, ostatnio okulary z antyrefleksem do kompa i zauwazyłam, że kiedy wychodzę w nich na dwór bo też je tak noszę, to oczy mi się nie męczą. Małe czcionki w necie mozna powiekszyć. CTRL + rolka myszy

Gość panic
pszczółka: to dość mała wada wzroku, jeżeli nie przeszkadza Ci w codziennym życiu, to moim zdaniem nie musisz nosić okularów, ale możesz kupić okulary do oglądania np. telewizji czy nakładać je tylko w kinie, żeby mieć lepszą ostrość obrazu

Gość ja bym odradzala
uzywania okularow przy tak malej wadzie a dlaczego bo oczy przez okulary rozleniwiaja sie i twoja wada moze sie poglebiac

Gość xxxawerka
Jesli macie problem z zakupem takich okularów to polecam odwiedzić w Krakowie dokładnie ten salon optyczny http://www.optyk-koczorowski.pl/ Tutaj na pewno bedziecie mogli kupić takie okulary.

Gość askalopan
ej ale chyba mozna kupic 0-rowki z antyrefleksem. one sa chyba obojetna dla oka ?

Gość gość
Ja mam szkła z antyrefleksem, ale w Krakowie kupuje je na Długiej w optyku Koczorowski. Moja wada też jest dosyc spora bo to -4 na jedno i drugie oko niestety.

Jeżeli okulista zdiagnozował wadę wzroku to trudno mówić tu o noszeniu okularów bez powodu, szczególnie gdy rzeczywiście odczuwa się problemy ze wzrokiem. Noszenie okularów nie przyczynia się do pogłębiania wady wzroku. Często jest tak np. u osób po 40 roku życia, że wada wzroku pogłębia się bez względu na to czy ją korygujemy czy nie. Noszenie okularów sprawia, że widzimy przez nie lepiej, a nasze oczy się nie męczą.

Gość IGoOnAndOn
Niestety nie mam z antyrefleksem , ale 2 dni temu kupilem z galeriawidzenia com fajne z trzecim stopniem filtru przeciwslonecznego i powiem szczerze, ze inwestycja oplacalna w 1oo% :)