Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

refleks_ja

moje niemowle rosnie za wolno?!

Polecane posty

7 grudnia bedzie mial 7 miesiecy mierzy 69 cm wazy 8400gram to pomiar z dziaiaj przy porodzie 56 cm i 3690 gram czy przyrost cm nie jest za maly ? bardzo sie martwie , bo dzieci w tym samym wieku sa wieksze

Gość papapa
moja jak miala 7 miesiecy to mierzyla 68cm. byla na 50centylu, wiec ok

1. Nie jest za mały2. Jesteś pewna, że miał 56 cm? mierzyłaś sama? Moja tez a wpisane 56 a jak ją zmierzyłam sama, to miała 50! Nawet, jesli jesteś pewna to Twoje dziecko mieści sie ładnie w siatce centylowej, więc nie szukaj problemów, gdzie ich nie ma ;)

Wg zego patrzysz? W mojej książeczce zdrowia dziecka - Twój syn ma wagę i wzrost idealnie na 50 centylu!

Patrz na nowe siatki a nie na stare jeszcze szalejące w necie. I nie patrz na 7 miesięcy ale na 6,5 bo Twoje dziecko ma jeszcze 10 dni do urodzin, czyi 1/3 miesiąca.

wg jego ksiazeczki zdrowia. Urodzil sie 7 maja wiec skonczy 7 miesiecy i na siatce centylowej ma 25 centyl do wzrostu. od urodzenie urosl tylko 13 cm wydaje mi sie malo

nglka on mial robione badania hormonalne i wyszedl za wysoki wynik progesteronu 17oh naczytalam sie w internecie ze przez to moze byc w przyszlosci niski i dlatego sie tak martwie :(

Niestety nie pomogę, nie znam się na badaniach hormonalnych u tak małych dzieci (przyczynach, normach, powodach).Może napisz czemu miał robione badania?Napisze tylko że ani jego waga ani wzrost nie sa odstępstwem od normy. wiesz o co chodzi w siatkach? Bierze się tysiąc dzieciaków, sumuje ich wagę a potem dzieli przez tysiąc - tak oto powstaje średnia, czyli 50ty centyl.Po to są granice centylowe (5, 10, 20, 50 itp) by wiedzieć, że dziecko znajduje się w siatce - bo jesli jest skrajna różnica, wtedy jest powód do niepokoju. Ale mało które dziecko ma wagę i wzrost na 50tym centylu! I odstepstwoe nie onacza niczego złego, nie TAK MAŁE odstępstwo jaku Ciebie. Moja córka przez 8 miesięcy była wagowo na 97 centylu a wzrostowo na 25 i nikt nie robił z tego halo, bo była stale na piersi. waga unormowała jej się jak zaczęła raczkować, chodzic i teraztak jest na 75 centylu wagowo i wzrostowo.

ciemniejsze zabarwienie moszny budzilo podejrzenie zespolu nadnerczowo plciowego. Sama przed ciaza mialam podwyzszony ten hormon i mysle moglo przejsc na maluszka :( niestety kontrola u endokrynologa za 3 miesiace najwczesniej wiem na czym polegaja siatki centylowe tylko niepokoi mnie taka duza rozbieznosc