Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Figazmakiem

Równanie z matmy!!! Help! Dopadł mnie wtórny analfabetyzm!

Polecane posty

No nie mogę, córka przyszła do mnie, bo nie wie jak rozwiązac zadanie z matematyki, a ja od prawie 25 lat nie mam z matematyką nic wspólnego poza dodawaniem i odejmowaniem rachunków :-) Czy ktos moze mi rozwiązac zadanie?: 2x'3-7x'2+x+(x'3+7x'2)= i drugie: 2x'3-7x'2+x-(....)=x-3 (2x'3 tzn. 2x do potęgi 3) Proszę o podanie przebiegu obliczeń, zeby mogła zrozumieć, jak wyszedł taki a nie inny wynik (mnie też sie przyda :-) ) Z góry dziękuję.

Gość thjsrtje6ykj
Zostawiasz potęgi jak są.

no w pierwszym równaniu mi wyszło , ze x=-3x'3 to dobrze? drugiego nie umiem tknać, przez ten pusty nawias

Gość hihihihih332
dokładnie gdy masz x do potegi 3 to mozesz tylko do niego dodac x podniesiony do potegi trzeciej i analogicznie robimy z x podniesionym do potęgi 2 .. :) itd :)

a z tyłu w podreczniku nie ma odpowiedzi?? z drugim musze pokombinowac

wydaje mi sie ze drugie ma byc tak: tutaj równanie z tablicy / -(x-3) 2x'3 - 7x'2 + x - (......) - x + 3 = 0 2x'3 - 7x'2 + 3 - (.....) = 0 / + (.....) (........) = 2x'3 - 7x'2 + 3 jesli czegos nie rozumiesz to pisz:) ale na stówe nie jestem pewna czy dobrze

Gość a córka jest 1 lo
?? :P

Gość a córka jest w 1 lo
w sumie to 2-3 gimn?? :>

zajrzyj na równania u córki w zeszycie. powinno byc podobnie albo popros jej, ona powinna wiedziec o co chodzi z tym: /

cały wyraz za łamaną oznacza przenoszenie tego wyrazu na drugą stronę znaku = .

Gość a córka jest w 1 lo
Dobrze to zrobiłaś :P:P Wydaje mi się, że miałam to w 1 albo 2 gimn :D i sie zastanawiam teraz kiedy

to przeklikaj jakies przykładowe równanie z lekcji jesli masz jeszcze checi w bawienie sie w potegi na kompie..

Wyglada to mnie wiecej tak: ---> +(x'3+7x'2) --->(...) 2x'3-7x'2+x 3x'3+x x-3 -(........) --------------------------------> Pozawijałabym te strzałki, ale.... za trudne jak dla mnie ;-) nie wiem, czy jest to czytelne????

Gość niestety nie jest to czytelne
Co to mają być te strzałki? To znaczy, że coś jest większe niż czy mniejsze niż? ;/ +(x'3+7x'2) tutaj cos sie dodaje do tego - o co chodzi? :O 💤

oj obawiam sie ze nie rozumiem nie spotkałam sie jeszcze z czyms takim

od równania: 2x'3-7x'2+xv prowadzi strzałka u góry do równania: 3x'3+x. Nad strzałką jest: +(x'3+7x'2). Następnie od równania 3x'3+x prowadzi kolejna strzałka do równania x-3. Nad drugą strzałką jest (....). Pod całościa biegnie strzałka od pierwszego równania do trzeciego i pod strzałką jest -(........). Kurde, wysłałabym skan komuś, bo mam, a takie tłumaczenie przez kogoś, kto z matmy był cienki raczej jest zagmatwane

Mi prześlij skan, to ci rozwiążę wszystkie :D swan_dive@o2.pl