Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MiradelllaKerr

JEDWAB DO WŁOSÓW-z czego powstaje?

Polecane posty

Gość MiradelllaKerr

Czy jedwab w płynie powstaje z tych robaczków tak samo jak jedwab - materiał ??

Gość pewnie z jedwabiu

Gość oczy
wiscie ze z jedwabnikow

Proteina jedwabna zalicza się do klasy białek „obcych” dla ciała ludzkiego, jednak ze względu na swe własności oraz ogromne podobieństwo, w swoim składzie chemicznym, do protein występujących w skórze i włosach jest często stosowana w preparatach kosmetycznych. Znajduje zastosowanie w całej gamie kosmetyków zarówno do pielęgnacji skóry, jak i włosów, gdzie wykorzystuje się jej własności nawilżające i wygładzające. Ponadto posiada ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów, dzięki czemu sprawia, że kosmetyk posiadający w swoim składzie proteinę jedwabną silnie przywiera do powierzchni skóry a włosy nie elektryzują się. Zhydrolizowane białko jedwabiu wykazuje szeroki zakres mas cząsteczkowych począwszy od wolnych aminokwasów do polipeptydów o dłuższym łańcuchu. Dzięki czemu łączy w sobie własności zwilżające, błonotwórcze i regeneracyjne. W naszej Wytwórni produkowane są hydrolizaty proteiny jedwabnej o różnym stopniu hydrolizy. Są to mieszaniny polipeptydów, peptydów i aminokwasów, ale ze stosunkowo wysoką średnią liczbowo masą cząsteczkową (55.000 ÷ 70.000 daltonów), co oznacza, że w mieszaninie największy udział mają cząsteczki o wysokiej masie cząsteczkowej. Z uwagi jednak na niewielką różnicę w masach cząsteczkowych, własności kosmetyczne wszystkich naszych hydrolizatów protein jedwabnych są prawie identyczne. Należy jednak pamiętać, że wraz ze zwiększeniem stopnia hydrolizy (większy stopień hydrolizy = mniejsza średnia liczbowo masa cząsteczkowa) maleją silne własności błonotwórcze i nawilżające protein jedwabnych, a co za tym idzie zmniejsza się działanie ochronne białka, ale w zamian większy udział cząsteczek o mniejszej masie sprawia, że penetracja białka w strukturę skóry/włosa a tym samym jego regeneracja jest większa i skuteczniejsza. Aminokwasy i peptydy o mniejszej masie cząsteczkowej wchodzące w skład fibroiny, mogą penetrować do wnętrza zarówno uszkodzonych jak i nieuszkodzonych włosów lub do wnętrza naskórka skóry głowy, zwiększając tym samym i jednocześnie utrwalając, efekt głębokiego nawilżenia (głęboki efekt kondycjonujący). Polipeptydy o długim łańcuchu i wysokiej masie cząsteczkowej wchodzące w skład fibroiny, posiadają silne właściwości błonotwórcze, dzięki czemu są szczególnie polecane do pielęgnacyjnego leczenia włosów. Tworzą one rodzaj cieniutkiego filmu/błonki ochronnej na powierzchni włosów/skóry, zwiększając tym zatrzymanie wilgoci i wrażenie przyjemnego dotyku oraz poprawiając czesalność włosów. Obecna na powierzchni włosa warstewka może spełniać – poza utrzymaniem równowagi wodno – tłuszczowej – jeszcze jedną funkcję. Powoduje ona mianowicie specyficzne „uszczelnianie” powierzchni i nie dopuszcza do wnętrza obecnych w powietrzu substancji chemicznych stanowiących składniki zanieczyszczeń przemysłowych i spalin z pojazdów mechanicznych. Mechanizm tego działania nie jest do końca wyjaśniony i nie polega wyłącznie na mechanicznym zatrzymywaniu szkodliwych chemikaliów. Najprawdopodobniej w grę wchodzą złożone procesy związane z aktywnością chemiczną warstewki hydrolizatu. Tego typu działanie hydrolizatów jedwabiu jest niezwykle istotne dla mieszkańców dużych aglomeracji przemysłowych. W preparatach do pielęgnacji włosów, białko jedwabiu, zwiększa zatrzymywanie wilgoci na powierzchni włosów i w ten sposób poprawia ich podatność na układanie, zapobiega elektryzowaniu i nadaje im elastyczność, zdrowy wygląd, miękkość oraz jedwabisty połysk. W odżywkach do włosów (typu "włos w płynie"), w obecności keratyny - uzupełniającej niedobór naturalnych składników budujących strukturę włosa, jest szczególnie zalecane do intensywnej regeneracji włosów słabych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi oraz szkodliwymi czynnikami środowiska (poprzez przywrócenie naturalnego składu mineralnego, strukturalizuje, zwiększa grubość włosa, rewitalizuje i nadaje im piękny jedwabisty połysk). Pomaga odzyskać naturalny stopień nawilżenia skóry i włosów wywołując tym efekt przyjemnego i długotrwałego uczucia świeżości oraz jedwabistej gładkości.

Gość MiradelllaKerr
Ale tu jasno nie jest napisane czy w jedwabiu do włosów , który kupujemy w sklepach jest zawarty składnik z biednych jedwabnikow , czy też nazwa tego produktu tak brzmi tylko dlatego , że produkt ten ma dać właśnie taki jedwabisty efekt !??

Gość MiradelllaKerr
up

Gość nie strzelaj boooolwersa
to jest zasuszona i przetworzona sperma pajongooooooow 🖐️

Gość Anq25
Po pierwsze nie z robaczków bo jedwabiu z robaczków się nie robi tylko z tego co one wyprodukują, a dokładniej to jedwabnik morwowy wytwarza jedwab w swoich gruczołach przędnych i jedwab się zbiera a robaczek ma się dobrze i produkuje następną porcję jedwabiu. Jedwab składa się z fibroiny i serycyny, białek które można hydrolizować. I to właśnie fibroina ma magiczne funkcje ochronne dla włosów, bo tworzy na nich otoczkę chroniąc przed utratą wilgoci. Dlatego pomaga włosom przesuszonym odzyskać nawilżenie. Inne dodatki do jedwabiu pomagają włosy regenerować, ale i tak wskazane jest używanie maski odżywczej. Fibroina jest białkiem naturalnym i to ona właśnie pielęgnuje włosy....i z tego co mi wiadomo nie ma sztucznego odpowiednika o takich właściwościach więc jest ta z robaczków:)...chociaż mogę się mylić bo z dnia na dzień są nowości w chemii..

Gość MiradelllaKerr
To wychodzi na to , że tym "robaczkom" jak to błędnie nazwałam nic się nie dzieje ? bo własnie słyszałam ,że one są zabijane

Gość f55355
wlasnie to mnie powstrzymalo przed kupnem tego jedwabiu ze pamietam taka ksiazke z dziecinstwa o produkcji jedwabiu i te larwy byly w kokonach ktore sie gotowalo i odwijalo a larwa ktora miaal zaminic sie w motyla byla ugotowana zywcem to obrzydliwe !!

Gość MiradelllaKerr
No właśnie , chciałam kupic sobie z waxa bo miałam próbkę , ale moja mama jak to usłyszała to powiedziała mi z czego i jak powstaje jedwab . Więc bardzo chciałąm się dowiedziec czy ta płynna postać też właśnie powstaje taką formą ! Ale jak widać nie wiadomo do konca . Bo jesli te jedwabniki na tym nie cierpią i żadna krzywda im się nie dzieje to nie widze przeszkody w kupnie ! A jeśli przeciwnie , krzywda im się dzieje to nie kupie !

Gość MiradelllaKerr
up

Gość MiradelllaKerr
kochani ??

Gość MiradelllaKerr
,

no niestety, ale robaczek jedwabniczek, ktory produkuje kokon, a z ktorego to jest otrzymywana nitka jedwabna - ginie :classic_cool:

Gość MiradelllaKerr
Więc dalej nie wiem czy one Cierpią przy produkcji jed.do włosów