Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Carine

Rozdwajające się paznokcie

Polecane posty

Gość Carine

Skuteczne sposoby na rozdwajającesię paznokcie? Sceptycznie skłanaiam sie ku twierdzeniu, że nie istnieją. Odżywki do paznokci, różnego rodzaju suplementy diety, czyli witaminki wzmacniające paznokcie, moczenie w olejkach... Moje paznokcie i tak się rozdwajają. Nie, one się nie ROZDWAJAJĄ - one są po prostu ROZDWOJONE, takie rosną, stale. Co robić?!

Gość brak cynku i siarki zelaza
po prostu za mało warzyw i owoców jesz

Mam ten sam problem. Zauważyłam, że gdy ich nie maluję i ciągle nawilżam (specjalnymi preparatami do paznokci) wtedy się mniej rozdwajają. Poza tym, z moich obserwacji wynika, że imkrótsze paznokcie tym łatwiej się rozdwajają..

Organizm przyswaja jedynie żelazo dwuwartościowe, w formie zjonizowanej. W komórkach nabłonka jelit żelazo dwuwartościowe utlenia się do żelaza trójwartościowego i łączy z białkiem – ferrytyną, tworząc transferynę (transferrynę). Transferyna jest przenośnikiem żelaza. Większość żelaza transportowanego przechodzi z osocza do szpiku kostnego, mniejsze ilości do innych tkanek, głownie wątroby, śledziony i nerek. W tkankach występuje zarówno żelazo tkankowe jak i zapasowe. Na żelazo tkankowe składa się głownie żelazo hematynowe, jak mioglobina oraz żelazo wchodzące w skład zaczynów oddechowych. Żelazo zapasowe to przede wszystkim ferytyna (ferrytyna). Ferytyna składa się z części białkowej – apoferytyny (apoferrytyna) i z żelaza trójwartościowego. Zatem możemy wyróżnić żelazo funkcyjne (żelazo hemoglobiny, zaczynów /enzymów/ oddechowych, mioglobiny), żelazo zapasowe i żelazo transportowane. Organizm człowieka wydala wraz z kałem najczęściej 2-3 mg żelaza w ciągu 24 h (wydalanie przez błonę jelita grubego). Prawidłowe stężenie żelaza w surowicy krwi wynosi 12,5-26,9 umol/l. Przyczyny niedoboru żelaza mogą być różne: - - zaburzenia wchłaniania żelaza spowodowane niedokwaśnością soku żołądkowego lub bezkwaśnością; - - przyśpieszony posaż w jelicie grubym; - - wzmożone zużycie żelaza w układzie siateczkowo-śródbłonkowym; - - przewlekłe zakażenia - - niedostateczna podaż żelaza w codziennej diecie; - - utrata żelaza treści przewodu pokarmowego (wymioty, biegunka, środki przeczyszczające); - - krwotoki i nadmierne krwawienia miesiączkowe; - - laktacja; - - hemoroidy, choroba wrzodowa. Niedobór żelaza doprowadza do niedokrwistości niedobarwliwej oraz uszkodzenia troficznego włosów, skóry i paznokci (cienkie, łamliwe, rozdwajanie się płytki paznokciowej i końcówek włosów). Objawami niedoboru są także: bezsenność, uczucie zmęczenia, zaburzenia koncentracji i zapamiętywania, brak łaknienia, bladość powłok skórnych, zespół zimnych dłoni i stóp u młodych dziewcząt z blednicą twarzy, przedwczesne siwienie włosów, szum w uszach, zawroty głowy, częste omdlenia, zmiany zanikowe języka, dziąseł i błon śluzowych gardła (ból przy przełykaniu śliny) oraz żołądka, utrata smaku i węchu, zmniejszenie siły mięśniowej. Spośród ziół dużo żelaza zawierają: mięta, kozieradka, tymianek, majeranek, koniczyna, lubczyk, bylice, pokrzywa, hyzop, pietruszka – liść, seler – liść. Z produktów spożywczych dużo żelaza posiadają: nerki 7,9 mg/100 g, wątroba 6,6 mg, drożdże 18,2 mg, szpinak (żelazo słabo przyswajalne) 3 mg/100 g, śliwki suszone 3,9 mg, płatki owsiane 4,5 mg, serca 4,6 mg, fasola biała 6,9 mg, pomidory 9,7 mg, jabłka 10-13 mg, maliny 3,9 mg, żółtka jaj 6 mg, liście kapusty 17 mg, poziomki 9 mg. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo zależy od intensywności przemiany materii i wynosi 6 mg/1000 kcal.

Gość JEST NA TO SPOSÓB
TANI I FANTASTYCZNY!!!! balsam do paznokci tisane, kosztuje grosze, a to jest najlepszy preparat do paznokci pod słońcem!

Gość hghjyftdrseetqZ
rozdwajające pazokcie to u mnie był niedobór cynku, pomógł mi zincteral kuracja powinna trwać 3 mieś

Myślę, że bardzo dobrym sposobem na rozdwajające się paznokcie są właśnie jakieś tabletki ziołowe najlepiej takie, które zawierają skrzyp. Bo ten składnik najbardziej pomaga w kłopotach z włosami paznokciami, czy skórą. Duży wybór i do tego nie drogo masz w suplementydiety.istore.pl. Na pewno znajdziesz tam coś, co pomoże na rozdwojone paznokcie.

Też miałam taki problem, ale kupiłam sobie preparat z calivita na suplementy-diety.net i jestem w sumie bardzo zadowolona. Wzmocniły mi się włosy i paznokcie, a mój znajomy farmakolog twierdzi, że za jakiś czas będę miała też mniejsze problemy ze skórą.

Gość xcaar
proponuje isc do jakies dobrej manicurzystki np. z Denique

chcesz prawdziwego rozwiązania? Otóż ja miałam kiedyś paznokcie jak z papieru, łamały się, rozwajały, kruszyły, no wszystko na raz :/ próbowałam setki środków, różne odżywki, tabletki... i w końcu trafiłam na coś, co mi pomogło (też dowiedziałam się o tym na kafe :classic_cool::P) a więc polecam odżywkę NAIL TEK. ja po niej miałam pazury tak mocne i długie, ze każdy myślał, że to tipsy!!! Szok co ta odżywka potrafi zdziałać!

Gość 987644789
a jakiego pilniczka używasz?

Gość 987644789
mi się kiedyś rozdwajały, ale od kiedy zaczęłam używać szklanego pilniczka, przestały mi się rozdwajać.