Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kejli

Pomysły na szopkę bożonarodzeniową.

Polecane posty

Gość Kejli

Więc startuję w konkursie na najładniejszą, własnoręcznie wykonaną szopkę bożonarodzeniową.. Mam problem.. Nie mam pojęcia jkaby ona mogła wyglądać.. Myślę, że mi pomożecie.. A i żeby nie były zbyt trudne do wykonania, bo ja mam 12 lat:*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kejli
Śliczna jest ta szopka.. Ale trudna do zrobienia:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może witraż

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to może z masy solnej, albo z piernika? po wyrobieniu masy i rozwałkowaniu powykrajasz sobie poszczególne elementy szopki( wczesniej przygotowałabym sobie szablony z tektury) po upieczeniu można to ślicznie pomalować np wodnymi farbami metalicznymi, jak dasz radę to możesz też z masy ulepić figurki jakie Ci będą potrzebne, a jak nie czujesz się na siłach to "zawartość szopki" można powycinać z kartek świątecznych gotowe elementy można posklejać porządnym klejem, albo przed upieczeniem porobić po bokach dziurki, a później elementy powiązać sznurkiem analogicznie to samo możesz zrobić z ciasta piernikowego przepis na masę solną: 1kg drobnej soli 1kg mąki pszennej (jak dasz np pół na pół pszenną z ziemniaczaną, to masa będzie bardziej gładka a wody niestety na oko(tyle żeby powstała gładka jednolita masa(ja daję zawsze wodę ciepłą) gotowe elementy "suszy" się w piekarniku w nie za wysokiej temp 100-120 stopni przez jakieś 2-3 godziny( w zalezności jak grubo będzie rozwałkowana masa) wysuszona masa powinna swobodnie odchodzić od blachy i mieć lekko owiany kolor(chociaż niekoniecznie)możesz też sprawdzić czy masa jest po prostu twarda jeśli tak to śmiało wyłączasz piekarnik możesz też w ścianach szopki zrobić okienka,lun na dachu wyciąć gwiazdę betlejemską, a pod to miejsce przed pieczeniem wyłożyć folię aluminiową, a na to położyć zwykle landrynki kilka w zalezności od wielkości otworów, landrynki się stopią i w efekcie końcowym powstanie efekt kolorowej szybki, lub właśnie gwiazdy w dachu gwiazdę możesz też zamiast wycinać w dachu wyciąć z masy solnej(ale żeby w środku była pusta i w środek przed suszeniem położyć żółte landrynki a potem gwiazdę umieścić na dachu mam nadzieję , że pomogłam:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×